NABI NUH A.S BERDAKWAH SELAMA 950 TAHUN DAN HANYA 80++ SAHAJA MENERIMA ISLAM.

Posted: Februari 15, 2016 in Agama-Agama Dunia

Assalamualaikum, kali ni nak kongsi tentang hakikat dakwah. Setiap Muslim boleh berdakwah mengikut kemampuannya dan ilmu yang dimilikinya. Namun begitu sekiranya topik yang dibicarakan di luar kemampuan, adalah lebih baik merujuk kepada mereka yang ahli sebelum dikongsikan kepada awam. Disini serba sedikit saya nak kongsi berkenaan dakwah Nabi Nuh a.s yang penuh atau sarat dengan ujian.

Usia Nabi Nuh a.s yang dijelaskan oleh Sarjana Islam adalah 1050 tahun, baginda dilantik menjadi Rasul pada usia 40 tahun, berdakwah selama 950 tahun dan 60 tahun setelah bahtera mendarat di Bukit Judi.

Dalam tempoh Baginda berdakwah selama 950 tahun hanya dalam 80++ sahaja yang menerima Islam. Masyarakatnya adalah manusia yang degil, jangankan mendengar dakwah Baginda Nabi Nuh a.s, melihat wajah baginda pun mereka tidak mahu.

Bayangkan dakwah Nabi Nuh a.s, kaumnya menutup telinga dan menutup muka dengannya. Kita ni buat kerja dakwah sikit sudah melenting, patah hati, tak sanggup menghadapi kritikan dan penolakan, hati mudah tercedera, terluka, tekanan yang mendalam. Bayangkan Baginda Nabi Nuh a.s menyampaikan dakwah selama 950 tahun.

Berapa sangat sumbangan kita pada Islam? contohilah sikap positif baginda Nabi Nuh a.s, seorang yang sabar dan tabah menghadapi ujian, bukan sekadar slogan. Baginda Nabi Nuh a.s terpuji di dunia, terpuji di akhirat dan mendapat kemuliaan Allah swt. Allah swt berfirman di dalam al-Quran:

Surah Hud Ayat 40:
حَتَّىٰ إِذَا جَاءَ أَمْرُنَا وَفَارَ التَّنُّورُ قُلْنَا احْمِلْ فِيهَا مِن كُلٍّ زَوْجَيْنِ اثْنَيْنِ وَأَهْلَكَ إِلَّا مَن سَبَقَ عَلَيْهِ الْقَوْلُ وَمَنْ آمَنَ ۚ وَمَا آمَنَ مَعَهُ إِلَّا قَلِيلٌ

“(Nabi Nuh terus bekerja) sehingga apabila datang hukum Kami untuk membinasakan mereka dan air memancut-mancut dari muka bumi (yang menandakan kedatangan taufan), Kami berfirman kepada Nabi Nuh: “Bawalah dalam bahtera itu dua dari tiap-tiap sejenis haiwan (jantan dan betina), dan bawalah ahlimu kecuali orang yang telah ditetapkan hukuman azab atasnya (disebabkan kekufurannya), juga bawalah orang-orang beriman”. Dan tidak ada orang-orang yang beriman yang turut bersama-samanya, melainkan sedikit sahaja.” (Surah Hud 11:40)

Dalam dakwah jangan takut pada penolakan manusia tapi takutlah pada apa yang Allah perintah. Hanya Allah swt yang akan membalas segala amal perbuatan dan itulah kesudahan serta hakikat kehidupan. In sya Allah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s