AGAMA KRISTIAN PADA AKHIR ZAMAN

Posted: Oktober 12, 2009 in Agama-Agama Dunia

Assalamualaikum wbt, salam sejahtera, salam hormat, salam kasih sayang dari saya kepada semua saudara saudari yang dihormati sekalian. Kali ini saya ingin berkongsi sedikit berkenaan Agama Kristian Pada Akhir Zaman yang ditulis oleh Dr.Danial Zainal Abidin di dalam bukunya iaitu “Minda Muslim Super”.  Saya tidak membiarkan anda menunggu lama, sila ambil perhatian, saya akan menambah sedikit yang saya kira perlu seperti terjemahan Al-Quran ke dalam artikel ini.

Pada akhir zaman, Nabi Muhammad saw menyuruh umat Islam banyak membaca 10 ayat terawal daripada Surah Al-Kahfi.

(Surah Al-Kahfi :1-1o)                                                                                                                                                                                  Segala puji terentu bagi Allah yang telah menurunkan kepada hambaNya (Muhammad), Kitab suci Al-Quran, dan tidak menjadikan padanya sesuatu yang bengkok (terpesong): (Bahkan keadaannya) tetap benar lagi menjadi pengawas turunnya Al-Quran untuk memberi amaran (kepada orang-orang yang ingkar) dengan azab yang seberat-beratnya dari sisi Allah, dan memberi berita gembira kepada orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka akan beroleh balasan yang baik. Mereka tinggal tetap dalam (balasan yang baik) itu selama-lamanya. Dan juga Al-Quran itu memberi amaran kepada orang-orang yang berkata:” Allah mempunyai anak”. (Sebenarnya) mereka tiada mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh perkataan syirik yang keluar dari mulut mereka; mereka hanya mengatakan perkara yang dusta. Maka jangan-jangan pula engkau (wahai Muhammad), membinasakan dirimu disebabkan menanggung dukacita terhadap kesan-kesan perbuatan buruk mereka, jika mereka enggan beriman kepada keterangan Al-Quran ini. Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya, kerana kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya. Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus. Adakah engkau menyangka (wahai Muhammad), bahawa kisah “Ashaabul Kahfi” dan “Ar-Raqiim” itu sahaja yang menakjubkan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Kami? (Ingatkanlah peristiwa) ketika serombongan orang-orang muda pergi ke gua, lalu mereka berdoa: “Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami”.

Apabila kita membaca 10 ayat ini, kita mendapati antara fokus yang utama adalah golongan yang mengatakan Allah mempunyai anak iaitu golongan Kristian. agama Kristian sudah banyak berubah daripada ajarannya yang asal dan antara tokoh yang menyebabkan perubahan ini adalah St.Paul. Dalam The Mesianic Legacy terbitan Dell Pub Co. pada tahun 1989, pengarang-pengarang buku ini Micheal Baigent, Richard Leigh dan Henry Lincoln berpendapat, ajaran St.Paul tidak selari dengan ajaran asal Nabi isa dan beliau dapat dihukumkan sebagai sesat.

Antara ajaran sesat yang terdapat dalam agama Kristian hari ini adalah Doktrin Tritunggal. Edward Gibbon dalam prakata buku History of  Christianity berkata, “Jika agama Kristian dilihat berjaya mengalahkan ajaran sesat, ajaran Kristian juga berjaya dipengaruhi oleh ajaran itu. Konsep ketuhanan yang suci yang dipegang oleh golongan Kristian yang awal diubah oleh Gereja Rom menjadi dogma Tritunggal yang tidak masuk akal. Banyak falsafah sesat ciptaan orang-orang Mesir Kuno yang dipuja oleh Plato diterima menjadi kepercayaan dalam Agama Kristian.”

Di samping itu isu kesucian Bible juga hangat diperkatakan pada hari ini berdepan dengan kelahiran pelbagai versi Bible. David B.Loughran, pengasas Stewarton Bible School di Scoatland, melalui artikelnyayang bertajuk Bible Versions : Which is the Real Word of God berkata, “Persoalannya sekarang adalah Bible Versi yang manakah yang dapat diiktiraf sebagai Kalam Tuhan? Semua orang dapat memahami dengan pelbagai percanggahan yang terdapat di dalam Bible, kita tidak dapat mengatakan kesemuanya adalah Kalam Tuhan. Tuhan tidak akan menyebabkan percanggahan seperti itu!”

Krisis moral yang dasyat juga melanda Agama Kristian di alaf  ketiga ini. Dalam Majalah Time 1 April 2002, antara tajuk yang difokuskan adalah Can The Church Be Saved? Di dalamnya memuatkan kisah-kisah salah laku seks yang melibatkan Paderi-Paderi Khatolik Roman dengan kanak-kanak lelaki serta remaja. laporan itu mengatakan, skandal ini meungkin melibatkan lebih kurang 2,000 (DUA RIBU) orang Paderi di seluruh Amerika. Ramai berpendapat konsep celibacy iaitu larangan berkahwin ke atas Para Paderi perlu diubah kerana ajaran ini tidak masuk akal dan tidak tabii. Paderi-Paderi dilihat sebagai golongan hipokrit yang mengampuni dosa orang lain tetapi diri sendiri bergelumang dengan dosa.

Skandal seumpama ini tidak hanya berlaku di Amerika malah ia juga menyerang Paderi-Paderi Khatolik Roman di England dan Wales berpandukan Nolan Report yang dikeluarkan pada tahun 2001.  BBC News 9 April 2002 melaporkan melalui artikel yang b ertajuk Chatolic Church Shaken By Sex Scandals, “Di Ireland skandal ini melibatkan Paderi-Paderi kanan seperti Cardinal Desmond Connell.”

Tokoh-tokoh Protesten juga tidak terlepas daripada skandal ini. Perkara ini dijelaskan oleh Philip Jenkins melalui bukunya Pedophiles and Priests yang diterbitkan pada tahun 1996. Tambahan daripada itu, mengikut dari artikel yang bertajuk Protestants See Sex Scandals, juga yang dimuatkan dalam The Salt Lake Tribune bertarikh 5 April 2002, “Tokoh-tokoh Protestan sering mengambil kesempatan ke atas wanita dan remaja bermasalah yang meminta khidmat nasihat kaunseling kepada mereka.”

Di samping itu sesetengah Paderi turut terlibat dengan penyalahgunaan dadah. LatelineNews bertarikh 3 Disember 2002 melaporkan, “Beberapa orang Paderi di Boston didapati terlibat dengan skandal seks di samping menyalahgunakan dadah seperti kokain.”

Nampaknya skandal yang melibatkan pihak gereja menjadi suatu epidemik pada hari ini terutamanya di negara-negara yang menggunakan Bahasa Inggeris. Mengikut Cap Code Times bertarikh 20 April 2002 melalui artikelnya yang bertajuk Church Sex Scandals Span Globe, ” Skandal seks menyerang gereja-gereja di Kanada, Austrakia, Ireland, Britain, France, Germany, Mexico dan Poland. Secara purata lebih kurang 3,000 orang menjadi mangsa Paderi di seluruh dunia dan jumlah wang ganti rugi yang perlu dibayar kepqada mereka berjumlah lebih kurang $110 Juta Dolar Amerika.”

Sumber Rujukan ;

(1) Buku Minda Muslim Super By Dr.Danial Zainal Abidin

By, Penghibur

Komen-komen
 1. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy & The Gang

  (Surah Al-Maidah 5:19)
  Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad, s.a.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci, dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah, dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya.

  (Suran An-Nisaa’ 4:171)
  Wahai Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani)! Janganlah kamu melampaui batas dalam perkara ugama kamu, dan janganlah kamu mengatakan sesuatu terhadap Allah melainkan yang benar; sesungguhnya Al Masih Isa ibni Maryam itu hanya seorang pesuruh Allah dan Kalimah Allah yang telah disampaikanNya kepada Maryam, dan (ia juga tiupan) roh daripadaNya. Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: “(Tuhan itu) tiga”. Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian), supaya menjadi kebaikan bagi kamu. Hanyasanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan cukuplah menjadi Pengawal (Yang Mentadbirkan sekalian makhlukNya).

  By, Penghibur

  • diva ardie berkata:

   Apa urusan tuhan negeri Mekah dgn umat Kristen dan Yahudi, mengapa turutepot rmengurusi umat Allah Abraham Ishak dan Yakub (Israel) bagusnya urus saja itu umatnya (islam) yg sedang bunuh2an di negara2 Arab itu dgn sesama islamnya
   Islam itu agama yg sangat aneh krn qurannya justeru berisi kisah2 dari Bible.Tdk spt HIndu Budha yg mempunyai kisah2 sendiri . Tetapi mrk merasa yg paling benar padahal kehidupan mrk kacau balau di mana2 di dunia ini

   • Penghibur berkata:

    @Diva

    Salam sejahtera, bukan begini cara bicaranya…ada lebih baik kita berbincang baik2…jawapan untuk setiap persolan ada dalam Kitab. Kunci jawapan kebenaran ada dalam kitab. Ada baiknya kita bicara dengan lebih terhormat.

  • :) berkata:

   Hai saudara/saudari

   Statement yang kamu nyatakan bahawa Christian mempercayai Tuhan mempunyai anak. Biar saya jelaskan perkara ini. Sebenarnya betul, Tuhan tidak mempunyai anak/bapa/mama/datuk/nenek and etc. Tidak ada. Ramai yg mengatakan bahawa Christians percaya bahawa Yesus adalah anak Tuhan. Sebenarnya Tuhan sendiri yg turun ke bumi dan menjadi Yesus. God manifested in the flesh. Yesus adalah 100% Tuhan dan juga 100% manusia (flesh).

   Dalam Yohanes 14 : 6 Yesus berkata “Akulah jalan dan kebenaran dan hidup. Tidak ada seorang pun yang datang kepada Bapa, kalau tidak melalui Aku.” Pasti kamu heran kan? Kerana statement yg saya nyatakan tidak sama sperti ayat suci yg saya berikan. Ayat suci yg sya berikan seolah-olah Yesus mempunyai seorang bapa.

   Ayat seterusnya akan explain dan memberi jawapan kpd persoalan kamu semua.
   Yohanes 14 : 7 “Sekiranya kamu mengenal Aku(Yesus), pasti kamu juga mengenal Bapa-Ku. Sekarang ini kamu mengenal Dia dan kamu telah melihat Dia.” Pasti masih ada yg belum cukup jelaskan? Okay, teruskan membaca.

   Yohanes 14 : 8 “Kata Filipus kepada-Nya: “Tuhan, tunjukkanlah Bapa itu kepada kami, itu sedah cukup bagi kami.” Yohanes 14 : 9 “Kata Yesus kepadanya: “Telah sekian lama Aku bersama-sama kamu, Fiipus, namun engkau tidak mengenal Aku? Barangsiapa telah melihat Aku, ia telah melihat Bapa;…”

   Yohanes 14 :10 “Tidak percayakah engkau, bahwa Aku di dalam Bapa dan Bapa di dalam Aku?…”

   Jelas sekali Yesus adalah Bapa yang seringkali menjadi persoalan. Yesus adalah Bapa dan Bapa adalah Yesus. Roh Kudus juga adalah Yesus dan Yesus adalah Roh Kudus.

   Saya adalah umat Apostolik dan saya hanya percaya kepada satu Injil iaitu Kisah Para Rasul 2:38

   Thank you for spending your time reading my comment. May God always bless you 🙂

 2. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy & The Gang

  Mungkin sebab musabab Paderi-Paderi dari Khatolik Roma dan Protestan terlibat dengan seks mendapat ilham dari Bible? Kitab Bible banyak menceritakan tentang porno, sumbang mahram tak kurang juga hebatnya, masalah yang paling berat adalah manusia yang dinamakan Nabi yang merupakan CONTOH dan IKON pada masyarakat juga turut terlibat.

  Adakah ini Kisah Teladan untuk dunia? Na’uzubillah. Sesungguhnya ini fitnah terhadap nabi-nabi Allah.

  By, Penghibur

  • justice berkata:

   kamu adalah dinasihatkan supaya jangan keterlaluan sehingga menghina Agama kristian dengan menulis sesuatu yang tidak benar. Kamu tidak seharusnya bersaksi dusta di belakang para umat gereja Agama kristian,melainkan kamu boleh membuktikan semua kebenaran didalamnya. Perbuatan menghina Agama lain dalah perbuatan yang salah dan boleh mencetuskan huru hara,kerana perbuatan seperti yang kamu lakukan inilah sifat sifat syaitan seperti yang kamu telah tunjukkan.

   • Penghibur berkata:

    @Justice

    Salam sejahtera wahai saudara keturunan Adam, saya faham maksud kamu bahawa kita yang hidup beragama tidak patut menghina dan kita WAJIB hidup dengan aman dan damai. Tapi tahukah kamu bahawa saya tulis atas dasar apa dan mengapa saya tulis? Mengapa saudara Justice hanya melihat pada kesalahan saya dan tidak melihat pada kesalahan dari antara sesama kamu sendiri iaitu umat Kristian?

    Saya boleh berbicara dengan baik dan terhormat, insyaAllah, ini janji saya dan dalam keadaaan sekarang semuanya terkawal dan saya dah lama tak menulis di blog ini. Saya harapkan adanya perbincangan yang ilmiah diantara kita kerana saya suka menghormati mana-mana tamu yang datang disini dan saudara Justice juga adalah tetamu saya. Saya ucapkan selamat datang.

    Saya yakin saudara justice mesti seorang yang berilmu, kerana saudara menegur beberapa kesalahan-kesalahan saya terutama ADAB BERAGAMA. Tapi sudikah saudara untuk membicarakan topik seperti yang kita sama-sama setuju untuk dibincanglkan? Jika setuju mungkin kita boleh mulakan perbincangan. Semoga Allah swt memberkati kita. Amin.

  • A. Francis berkata:

   Agama kau dan iman ustaz dan uztazah kau la lagi banyak kes rogol liwat dan sumbang mahram dan terorisma. Jangan cakap orang lain kalau diri sendiri seribu kali lagi teruk. Bukti depan mata masih tidak percaya, tapi memang agama kamu diasaskan melalui penipuan dan putatbelit. Tidak hairan la..

 3. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy & The Gang

  PORNOGRAFI – Adakah ini Ilham yang mencetuskan perbuatan salah laku seks para Paderi yang terlibat?

  Semua Rujukan ini diambil dari Kitab Suci Injil

  l. Hubungan Seks Antara Ayah dan Dua Orang Anak Perempuannya: Malam-malam kedua anak perempuan Nabi Lot menggoda ayah mereka yang mabuk dan men-dapatkan anak darinya. (Injil – Kejadian 19: 30-36).

  2. Anaklaki laki Berhubungan Dengan Ibunya: Ruben anak laki-laki tertua dari Yakub, pada saat ayahnya tidak ada, berhubungan seksual dengan istri ayahnya dan Israel (na-ma lain Yakub) mendengarnya. Adegan ini dilaporkan kepadanya, tetapi dia tidak memarahi atau memukul anaknya atas kelakuan tersebut. Tuhan juga tidak membe-rikan sebuah kata celaan pun kepadanya. (Injil-Kejadian 35: 22).

  3. Yehuda Melakukan Perzinahan Dengan Menantu Perempuannya: Dia dengan segera menjadi hamil dan memberi-kan anak haram yang kembar yang kemudian menjadi nenek moyang Yesus Kristus. Ini berarti Tuhan memberi penghargaan kepada Yehuda dan keturunannya. (Injil -Kejadian 38: 15-30).

  4. Amnon, Salah Seorang Putra Nabi Daud Memperkosa Saudara Perempuannya: “Seorang anak laki-laki yang mulia dari seorang ayah yang mulia” berdasarkan Injil yang “Suci”, Amnon dengan sebuah tipu daya yang hebat memperkosa saudara perempuannya Tamar dan Tuhan tidak menghukum atau menegurnya. (Injil – 2 Samuel 13: 5-14)

  5. Putra Daud Yang Lain Memperkosa Ibunya (10 kali berurutan). Absalom membentangkan sebuah kemah di atas Sotoh dan membaringkan 10 istri (gundik) ayahnya dan memperkosa mereka semuanya satu per satu, ‘di depan mata seluruh Bani Israel.’ (Injil – 2 Samuel 16: 21-23).

  6. Yerusalem (Orang Yahudi) Pelacur Yang Tidak Pernah Puas Tidak bangsa Asyur, Babylonia atau Mesir pernah dapat memuaskan pelacur Yahudi tersebut. Pelacur-pelacur lain dibayar oleh klien mereka atas pelayanan yang diberikan tetapi pelacur ini membayar klien mereka agar dilayani. “Dia membentangkan kakinya untuk setiap orang yang lewat!” (Injil – Yehezkiel 16: 23-24).

  7. Dua Orang Perempuan Bersaudara Berkompetisi Satu Sa-ma Lain Dalam Prostitusi. “Bagi kegemarannya terhadap kekasih-kekasihnya yang auratnya seperti aurat keledai dan emisinya seperti emisi kuda.” (Injil – Yehezkiel 23: 1-35)

  Jika beberapa contoh kecil ini tidak begitu memuaskan Anda, maka bukalah fasal-fasal dan ayat-ayat Injil berikut ini di rumah. Jangan lupa untuk menandainya dengan warna merah agar mudah dijadikan rujukan.

  (a) “Dia memegang dan menciumnya ….
  “Marilah kita memuaskan birahi hingga pagi hari, dan bersama-sama menikmati asmara. Karena suamiku tidak di rumah, ….” (Injil – Amsal 7: 7-22)

  (b) Berkata wanita tersebut: “Rajaku sedang berbaring di dipannya…. ”
  ‘Kekasihku mempunyai penciuman dari Myrrh sewak-tu dia berbaring pada buah dadaku “. ( Injil – Kidung Agung 1: 12-13).

  (c) Di atas ranjangku pada malam hari kucari jantung hatiku.
  “… ketika saya menemuinya … Kupegang dan tak kule-paskan dia, sampai kubawa dia kerumah ibuku, ke ka-mar di mana aku lahir.” (Injil – Kidung Agung 3: 1-4)

  (d) “Lihatlah, cantik engkau, manisku
  bibirmu bagaikan seutas pita kirmizi .. ..
  buah dadamu seperti anak rusa ….
  Lingkar pahamu seperti permata ….
  … Saya berkata, ‘Saya akan memanjat pohon palem …
  Oh, buah dadamu seperti sekelompok anggur’. “(Injil – Kidung Agung 4: 1-7).

  (e) “Dan Simson pergi ke Gaza, dilihatnya di sana seorang perempuan sundal (seorang Wanita Tuna Susila), dan dia menghampirinya (melakukan hubungan seksual dengan-nya). “(Injil – Hakim-hakim 16: 1).

  George Bernard Shaw, pemikir dan dramawan besar Inggris, sewaktu membaca Kitab Suci Injil dengan teliti me-ngatakan bahwa kitab tersebut adalah “Kitab yang paling berbahaya di bumi. Jaga kitab tersebut dalam keadaan ter-kunci: larang anak-anak Anda membacanya.”

  Dan Majalah The Plain Truth, sebuah terbitan “World Church of Tomorrow,” dalam salah satu artikelnya mengatakan, “Banyak badan sensor akan memberi Injil rating X.”

  Rujukan :

  (1) The Choice By Ahmed Deedat

  By, Penghibur

 4. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Statements2 di atas semua orang bisa.

  Saya juga bisa.

  Menurut situs2 yg saya baca,di negara anda saja, incest (sumbang mahram) di kalangan muslim parah.

  Malah, ustaz2 aja suka main otong sama anak2 pesantren.

  Kasus ini banyak di Indonesia.

  Jadi, gimana?

  Salam berpikir.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Anda ni ngak pernah sedar-sedar, sebenarnya saya ingin nyatakan pada anda bahawa Kristian Roman Khatolik dimana Paderi MEMPUNYAI KUASA UNTUK MENGAMPUN DOSA MANUSIA, tapi malah mengambil kesempatan?

   Sebab itu kami umat Islam mengatakan, Paderi mendapat ILHAM dari Kitab Bible yang sarat dengan Porno dan INCEST!

   Kitab Suci Al-Quran adalah wahyu Allah dan di dalamnya tidak terdapat kisah-kisah yang memfitnah para utusan Allah swt.

   Boleh jelaskan;

   (1) Apakah Tujuan Allah Melantik Nabi?

   (2) Jika Nabi Adalah IKON Masyarakat, Patutkah Nabi Selaku Utusan Allah Melakukan Kesalahan Moral Yang Sangat Berat Seperti Zina (Incest)?

   By, Penghibur

   • A. Francis berkata:

    Palui la penghibur ni. Padahal islam la yg penuh dengan sex dan masuk agama islam habuannya sex, syurganya juga sex. Nabi akhir zamannya juga sex sehingga merogol kanak2. Jangan cakap agama suci lain kalau agama sundal kamu sendiri yg begitu rupanya. Paluinya tidak sedar diri.

   • :) berkata:

    Hai. Saya cuma mau perbetulkan statement kamu. Actually apa yang kamu nyatakan seperti “porno” dan “incest” dlm Bible itu adalah benda yg sudah berlaku di zaman dulu. Dan mereka yang melakukannya bukanlah orang yg betul2 mempunyai iman terhadap Tuhan Yesus. Bukan semua nama yg tertulis dlm Bible adalah orng yg mempercayai kebenaran.

    This is for everyone out there. The Bible is VERY complicated to understand if you only lean on the understanding of a man. And without an understanding from God, your own understanding will lead you to the exact opposite way.

    If you want to read the Bible just to find a way to pull us, the believer, down. I’m sorry. It wont work for we understand the Bible by the wisdom God gave unto us. if you want to read it, make sure you read it with a good intention because your bad intention will eat you up in the end, not us.

    I’m an Apostolic Christian. Feel free to ask me 🙂

    God bless you 😀

 5. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Semoga lebih cerdas dalam menulis.

  Bisa terdeteksi mau menyalahkan dan mencerca agama orang.

  Sila bedakan antara ajaran dan pengikut ajaran itu.

  Ajaran Kristen menganggap zina sebagai dosa besar, jadi?

  Bisa nangkep?

  Salam kasih.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Jika Zina dianggap sebagai DOSA BESAR? mengapa Industri Lucah yang terbesar di dunia ni dikelola oleh Kristian?

   Sila jawab, kerana itu kami Umat Islam menyatakan, kamu mendapat ILHAM dari Isi Kandungan Bible yang sangat meragukan kredibilitinya.

   By, Penghibur

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   COSMICBOY =====> Sila bedakan antara ajaran dan pengikut ajaran itu.

   PENGHIBUR =====> Saya sedia maklum akan perbezaan antara ajaran dan pengikut ajaran, TAPI sekali lagi saya tegaskan bahawa SEMUA INI adalah ILHAM dari KITAB SUCI BIBLE! Adakah Kitab Bible Suci? Di sini persoalan juga.

   By, Penghibur

 6. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  @CosmicBoy

  Jika Zina dianggap sebagai DOSA BESAR? mengapa Industri Lucah yang terbesar di dunia ni dikelola oleh Kristian?

  Yang benar dong?

  Hanya karena nama mereka “Barat” bukan bermakna mereka Kristen.

  Bisakah saya menyimpulkan agama Islam menghalalkan zina jika brotel (rumah pelacuran) di Jakarta mayoritasnya orang Islam?

  Ngga kan?

  Jadi, kapan mau dewasa pikirannya?

  Salam.

  • Penghibur berkata:

   @CowsmicBoy

   Barat mengilhami dunia dengan kebebasan? mahu kita bicarakan masalah yang melibatkan dunia BARATA! Ya saya setuju kalau di barat BUKAN hanya ada Orang KRISTIAN, tapi anda tahu, menerusi filem yang bertebaran di seluruh dunia sangat bersangkut paut dengan SEX BEBAS!

   Pada masa yang sama BIBLE menyediakan dan sebagai SUMBER atau PENDORONG ke arah tu! Jika tidak demikian, masa Dan Majalah The Plain Truth, sebuah terbitan “World Church of Tomorrow,” dalam salah satu artikelnya mengatakan, “Banyak badan SENSOR akan MEMBERI INJIL RATING X.”

   Ini BUKAN Majalah Orang Islam, anda tahukan. Saya ingin naya gini.

   (1) Apakah tujuan Allah membekalkan wahyu kepada manusia?

   (2) Di dalam Bible

   (2 Timotius 3:16-17)
   “Segala tulisan yang diilhamikan Allah memang bermanfaat untuk mengajar, untuk menyatakan kesalahan, untuk memperbaiki kelakuan dan untuk mendidik orang dalam kebenaran. Dengan demikian tiap-tiap manusia kepunyaan Allah diperlengkapi untuk setiap perbuatan baik.”

   a. Doktrin : Pengajaran

   b. Teguran : Untuk menghukum, memarahi, untuk menunjukkan kepada umat apa yang salah dalam hidup mereka.

   c.Koreksi : Berguna untuk memperbaiki kesalahan

   d. Arahan Kepada Kebenaran : Untuk melatih dan mengajarkan kita bagaimana hidup secara benar.

   PERHATIAN : Kepada anda Cosmic, saya ingin bertanya INCEST terletak dimana? jangan membohongi masyarakat dunia dengan memutarbalik isi Kitab kamu.

   Mohon berlaku jujurlah, jika dalam BIBLE banyak menyentuh SEX BEBAS, maka BIBLE yang berdasarkan pada 2 Timotius 3:16-17 akan menjadi pegangan umat Kristian, juga merupakan sumber semangat dalam membuat sesuatu.

   Jadi, salahkah jika saya katakan INCEST dalam Bible mempengaruhi pemikiran masyarakat KRISTIAN untuk membuat sesuatu yang HARAM kemudian DIHALALKAN kepada mata DUNIA?

   Bila ditanya RUJUKANNYA dimana? Saya akan JWAB 100% dari Bible!

   By, Penghibur

  • lornacarolyn berkata:

   saya setuju…janganlah seperti gajah seberang nampak, kuman di depan mata tak nampak….

  • justice berkata:

   Sekiranya anda boleh mengatakan bahawa,industri perfileman lucah di amerika itu,dikelola oleh kristian,jadi buktikanlah kebenaran cerita kamu itu. Jangan hanya berani melakukan saksi dusta melalui laman sesawang ini. Dan jika kamu percaya bahawa industri seperti yang kamu nyatakan itu semuanya adalah kerja orang kristian,saya mau menyoal kamu,apakah orang2 islam tiada satu pun yang melakukan perbuatan keji iaitu dosa?Atau apakah orang2 islam,tiada satu pun yang melakukan dosa2 dalam kehidupan mereka? Apakah ajaran2 di dalam al quran,mengkehendaki kamu untuk menghina Agama lain,terutama sekali Agama Kristian?

   • Penghibur berkata:

    @Justice

    Salam sejahtera saya ucap utk kamu, lebih baik kita berbincang dengan hormat kerana saya tiada masa untuk berbalah pada masa ni. Ini BUKAN matlamat saya, tambahan pula sekarang ni saya dah lama tak menulis, saya lebih suka pada perbincangan. Jika kamu setuju kita mulakan perbincangan. TQ sudi berkunjung ke Blog saya. Semoga Allah swt memberkati dan memberi hidayah kepada anda. Amin

 7. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  @CosmicBoy

  COSMICBOY =====> Sila bedakan antara ajaran dan pengikut ajaran itu.

  PENGHIBUR =====> Saya sedia maklum akan perbezaan antara ajaran dan pengikut ajaran,

  Bagussssssssssss.

  Jadi, jangan bercabang lidah!

  TAPI sekali lagi saya tegaskan bahawa SEMUA INI adalah ILHAM dari KITAB SUCI BIBLE! Adakah Kitab Bible Suci? Di sini persoalan juga.

  Saudara, kita sedang omong apa?

  Ajarannya atau pengikutnya?

  Kalo pengkutnya yg kamu permasalahkan, muslim-muslim apa bedanya?

  Jadi, kamu bias dan ngga konsisten.

  O iya, sila beri bukti bahwa mereka mendapet ilham dari Al-Kitab?

  Kalo stetament gituh, saya juga bisa.

  Menuduh tanpa bukti2 bukanlah argumen yg baik.

  Malah terdeteksi org desperado.

  Salam.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   COSMICBOY =====> Ajarannya atau pengikutnya?

   Kalo pengkutnya yg kamu permasalahkan, muslim-muslim apa bedanya?

   Jadi, kamu bias dan ngga konsisten.

   O iya, sila beri bukti bahwa mereka mendapet ilham dari Al-Kitab?

   Kalo stetament gituh, saya juga bisa.

   Menuduh tanpa bukti2 bukanlah argumen yg baik.

   PENGHIBUR =====> Ini bukan satu tuduhan, tapi inilah hakikat Kitab kamu, Kitab kamu mengilhami pwerbuatan yang seronok iaitu SEX! Bible dengan terang menceritakan betapa seronoknya SEX, dan anda mengatakan ini adalah FIRMAN Allah.

   Sekali lagi biar kita jelas, saya akan kongsikan apa yang berlaku di Amerika, dimana Amerika adalah majoriti Kristian dan BUKANNYA majoriti Islam.

   By, Penghibur

 8. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  l. Hubungan Seks Antara Ayah dan Dua Orang Anak Perempuannya: Malam-malam kedua anak perempuan Nabi Lot menggoda ayah mereka yang mabuk dan men-dapatkan anak darinya. (Injil – Kejadian 19: 30-36).

  (1) Supaya para pembaca (khususnya Kristiani) tidak menertawakan kamu, saya perbetulkan kutipan kamu. Kitab Kejadian bukan dari Kitab Injil melainkan dari Kitab Taurat/Kitab PL. Harap dimaklumi.

  (2) Lot menurut Kitab PL bukan seorang ‘nabi’. Kitab PL tidak pernah menyebut Lot seorang Nabi melainkan anak saudara Nabi Ibrahim. Jadi kamu menulis dari kacamata ajaran Islam. Itu juga saya maklumi.

  (3) Bukan Lot yg melakukan incest. Itu perbuatan kedua2 anak perempuannya bagi melanjutkan keturunan mereka. Jadi, bukan salah Lot.

  (4) Dibagian mana disuruh oarng Kristen meniru perbuatan mereka? Ngga ada? Bakalan ngga ketemu. Jadi, kisah ini ditulis sebagai…

  “Dan semuanya ini telah terjadi sebagai contoh bagi kita untuk memperingatkan kita, supaya jangan kita menginginkan hal-hal yang jahat seperti yang telah mereka perbuat…” (1 Surat Kurintiyyah 10:6).

  “Dan semuanya ini telah menimpa mereka sebagai contoh dan dituliskan untuk menjadi peringatan bagi kita yang hidup pada waktu, di mana zaman akhir telah tiba.” (1 Surat Kurintiyyah 10:11).

  “Karena itu baiklah kita berusaha untuk masuk ke dalam perhentian itu (sorga), supaya jangan seorangpun jatuh karena mengikuti contoh ketidaktaatan itu juga.” (Surat Ibraniyyah 4:11).

  Ayat2 diatas sanget jelas.

  Selebihnya ialah untuk menyalahkan dan mencerca.

  Jadi, case close.

  Salam kasih.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   COSMICBOY =====> (1) Supaya para pembaca (khususnya Kristiani) tidak menertawakan kamu, saya perbetulkan kutipan kamu. Kitab Kejadian bukan dari Kitab Injil melainkan dari Kitab Taurat/Kitab PL. Harap dimaklumi.

   PENGHIBUR =====> Kita lihat siapa ketawakan siapa? Saya ada sebab tulis semua ni, kamu tahukan sifatku, diantara sifatku, adalah aku suka ko banyak cakap, kemudian aku bidas sekaligus.

   Terakhir dari semua ni, lihatlah aku akan buktikan bahawa SISTEM SYARIAH dalam ISLAM sangat bersesuaian dilaksanakan.

   So, jika anda CosmicBoy nak ketawa, ketawa sepuas-puasnya. Kadang-kadang banyak ketawa berakhir dengan tangisan, terpulanglah sama ada ia tangisan kesedaran ataupun tangisan kerana tak puashati.

   COSMICBOY =====> (2) Lot menurut Kitab PL bukan seorang ‘nabi’. Kitab PL tidak pernah menyebut Lot seorang Nabi melainkan anak saudara Nabi Ibrahim. Jadi kamu menulis dari kacamata ajaran Islam. Itu juga saya maklumi.

   (3) Bukan Lot yg melakukan incest. Itu perbuatan kedua2 anak perempuannya bagi melanjutkan keturunan mereka. Jadi, bukan salah Lot.

   PENGHIBUR =====> Anda ini, kan saya dah jelaskan KREDIBILITI Kitab Bible dipersoalkan dan Kitab Bible Bukanlah Firman Allah, melainkan bercampuraduk, kita bahas benda ni kemudian, seringkas yang mungkin. Juga saya kaitkan dengan Al-Quran.

   COSMICBOY =====> (4) Dibagian mana disuruh oarng Kristen meniru perbuatan mereka? Ngga ada?

   PENGHIBUR =====> Saya TAK KATA BIBLE suruh! Sila fahami dengan baik, saya KATAKAN, BIBLE MENGILHAMI SETIAP TINGKAH LAKU DAN PERBUATAN, juga SEBAGAI PENDORONG. Jika Kitab Bible melarang ZINA, kenapa tidak itu memang tertulis, MASALHNYA sekarang APA YANG BERLAKU DI KALANGAN UMAT KRISTIAN?

   Nantikan, saya akan bawa kasus-kasu yang berlaku di Amerika, dan bagaimana hendak menyelesaikannya merujuk kepada Kitab Bible dan Al-Quran.

   Jujur saya katakan kita sekrang menghampiri SYARIAH iaitu Sistem Perundangan dalam Islam untuk komuniti dunia!

   By, Penghibur

 9. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  SEBUAH RUJUKAN INTERNATIONAL – Dr.Zakir Naik

  PENGHIBUR =====> Negara Amerika majoriti komunitinya adalah Agama Kristian dan BUKANNYA Majoriti Agama Islam!

  (1) Amerika Syarikat merupakan salah satu negara paling tinggi kadar JENAYAH ROGOL.

  Amerika Syarikat sepatutnya merupakan salah satu negara termaju di dunia. Ia juga merupakan salah satu negara yang mempunyai kadar jenayah rogol tertinggi di dunia. Menurut laporan FBI, pada tahun 1990, di Amerika Syarikat sahaja, purata kes rogol setiap hari berjumlah 1756 kes.

  Laporan lain pula kemudiannya melaporkan bahawa purata 1900 kes rogol berlaku di Amerika Syarikat. tahunnya tidak dinyatakan. Mungkin rakyat Amerika semakin ‘berani’ pada tahun-tahun berikutnya.

  (2) Masyarakat barat membuat dakwaan palsu terhadap menaikkan martabat wanita.

  Laungan Barat tentang kebebasan wanita hanyalah sekadar suatu bentuk eksploitasi tubuh wanita, penghinaan terhadap maruahnya dan kehilangan kehormatan diri. masyarakat barat mendakwa telah menaikkan martabat wanita. tetapi sebaliknya, mereka sebenarnya telah merendahkan wanita kepada status perempuan simpanan dan pelacur yang hanya jadi alat memuaskan nafsu lelaki yang mencari hiburan dan pedagang seks yang bersembunyi di sebalik tirai berwarna warni “seni” dan “Budaya”.

  (3) Kes zina, rogol, sumbang mahram dan AIDS lebih tinggi di sebabkan Alkohol (ARAK)

  Menurut Kajian Biro Keadilan Mangsa Jenayah Kebangsaan (Jabatan Keadilan Amerika Syarikat) pada tahun 1996 sahaja, PURATA 2,713 KES ROGOL berlaku setiap hari. Statistik menunjukkan bahawa kebanyakan perogol mabuk semasa melakukan jenayah tersebut. Begitu juga dalam kes pencabulan. menurut statistik, 8% rakyat Amerika melakukan perbuatan SUMBANG MAHRAM (INCEST), iaitu 1 daripada 12 atau 13 orang Amerika TERLIBAT dalam KES SUMBANG MAHRAM. Hampir kesemua kes sumbang mahram berlaku disebabkan sama ada salah seorang yang terlibat sedang dalam keadaan mabuk.

  Salah satu faktor utama yang dikaitkan dengan penyebaran AIDS, penyakit yang digeruni, ALKOHOLISME.

  (4) Amerika Syarikat Mempunyai Kadar Jenayah Rogol Tertinggi.

  a. Laporan FBI pada tahun 1990 menyatakan 102,555 kes rogol telah dilaporkan. Ia seterusnya menyatakan hanya 16% kes rogol di laporkan. Maka untuk mengetahui bilangan sebenar kes rogol yang berlaku dalam tahun 1990, bilangan yang dilaporkan hendaklah di darabkan 6.25. Kita dapati sejumlah 640,968 kes rogol berlaku pada tahun 1990. Jika jumlah ini dibahagi dengan 365 hari dalam setahun, kita dapati purata 1,756 kejadian rogol berlaku setiap hari.

  b. Kemudian, terdapat laporan lain yang mengatakan purata 1900 kes rogol berlaku di Amerika Syarikat. Menurut Biro Keadilan Mangsa Jenayah Kebangsaan (Jabatan Keadilan Amerika Syarikat) dalam tahun 1996 sahaja 307,000 kes rogol telah di laporkan. Maka, 307,000 x 3.226 = 990,322 kejadian rogol berlaku dalam tahun 1996.

  PERHATIAN : SETIAP 32 SAAT, 1 KEJADIAN ROGOL BERLAKU!

  By, Penghibur

  • maya pagang berkata:

   ngomongnya harus baik dong. bkn barat aja yang merogol. negara islam nggak ada bedanya. dengarnya ,laki laki arab sangat kuat nafsunya. mereka juga nggak tkecuali dari merogol. jadi, apa bedanya? so, bukan agama yang salah. umatnya yg nggak ngerti diajar. senang cite.takyah jejauh. di malaysia. bapak merogol anak kandung.datuk merogol cucu.abang merogol adik. banyak lagi. letih menaip.tlalu banyak dosa jika di sebut. kes2 seperti ini sering menghiasi kaca kaca tv dan dada dada akhbar. kebanyakan yang terlibat ialah yang mempunyai nama Bin/Binti. mereka ini agama apa? jadi kesimpulannya, jangan menyalahkan sesuatu agama. saya kristian kamu islam. agama datangnya daripada tuhan. tuhan tidak bersalah. manusia semuanya melakukan dosa. tidak mengaku berdosa. munafik namanya. hipokrit. kamu menghina barat. mengatakan mereka merogol. bukan semua mereka merogol.itu fitnah namanya. itu juga dosa. memfitnah lebih besar dosanya dari membunuh. betul ka? kristian tidak pernah mengajar pengikutnya berbuat jahat. jahat datangnya daripada hati manusia. jika ada yang mengatakan kristian mengajar kejahatan kpd pengikutnya. itu fitnah… umat islam juga tidak terkecuali melakukan dosa.

 10. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Mohon diperhatikan.

  Masyarakat Barat ngga ada hubungan dengan keKristenan.

  Sila bahas trus ke ajaran bukan pengikut ajaran itu.

  Kalo omong gituh, saya juga bisa.

  Coba liat nasib TKI di Arabia.

  Negara yg hukum syariahnya dijalankan secara keras, tapi manusia TKI diperlakukan kayak hewan.

  Bisa nangkep?

  Salam.

 11. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  O iya, gue hampir lupa.

  Kenapa sih muslim2 kangen sama film bluesss?

  Hasil survey dari google, negara2 Islam top dalam mengekses situs2 porno.

  Jadi, gimana?

 12. Penghibur berkata:

  @cosmicBoy

  Sabar dulu, bawa bertenang, jangan hanya berkata itu, ini, itu salah, ini tak betol, dan macam-macam lagi, bawa-bawa bertenang.

  COSMICBOY =====> Masyarakat Barat ngga ada hubungan dengan keKristenan.

  Sila bahas trus ke ajaran bukan pengikut ajaran itu.

  PENGHIBUR =====> Lho ini tidak membaca dengan baikkan! Saya cakap apa di atas sana, apa komen saya di atas sana? Adakah anda mengambil perhatian, atau anda skip ja ni?

  (2 Timotius 3:16-17)
  “Segala tulisan yang diilhamkan Allah memang bermanfaat untuk mengajar, untuk menyatakan kesalahan, untuk memperbaiki kelakuan dan untuk mendidik orang dalam kebenaran. Dengan demikian tiap-tiap manusia kepunyaan Allah diperlengkapi untuk setiap perbuatan baik.”

  a. Doktrin : Pengajaran

  b. Teguran : Untuk menghukum, memarahi, untuk menunjukkan kepada umat apa yang salah dalam hidup mereka.

  c. Koreksi : Berguna untuk memperbaiki kesalahan

  d. Arahan Kepada Kebenaran : Untuk melatih dan mengajarkan kita bagaimana hidup secara benar.

  PERHATIAN : Mohon anda CosmicBoy sila ambil perhatian 2 Timotius 3:16-17! Saya tidak bercakap kosong! Ini penting untuk difahami. Anda seharusnya berlaku jujur.

  By, Penghibur

 13. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Ada apa dengan 2 Timotius 3:16-17 ????.

  Sebetulnya kamu mau omong apa sih?

  Saya kurang mengerti.

  Salam.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   COSMICBOY =====> Ada apa dengan 2 Timotius 3:16-17 ????.

   Sebetulnya kamu mau omong apa sih?

   Saya kurang mengerti.

   PENGHIBUR =====> Aik ngga faham itu, ngga apa-apa dong, meskipun masih perlahan, pasti akan sampai kepada tujuan iaitu sistem Perundangan Islam, lagi sini saya mahu anda faham duku;

   Kan anda mengatakan bahawa :

   COSMICBOY ==> Masyarakat Barat ngga ada hubungan dengan keKristenan.

   Sila bahas trus ke ajaran bukan pengikut ajaran itu.

   PENGHIBUR ===> Makanya saya mahu anda perhatikan 2 Timotius 3:16-17 ada perkaitan dengan masyarakat BARAT!

   Dari buahnyalah kamu akan tahu..

   Lagi saya mahu nanya ke lho, mohon dijawab sebelum saya membahas dengan skop yang lebih luas dalam argumen bantahan serta penyelesaian masalah berdasarkan ulasan-ulasan tokoh-tokoh Muslim.

   (1) Apakah tujuan utama Allah membekalkan wahyu kepada manusia?

   (2) Apakah Nabi-Nabi Allah hanya sekadar simbol dan tidak membawa apa-apa makna?

   By, Penghibur

 14. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Nampaknya anda tidak mahu menjawab soalan ini berdasarkan Bible anda, bagaimana boleh dikatakan anda membawa Kuasa Terang, MASIH KABUR dong, MASIH GELAP.

  Sila jelaskan soalan ini ;

  (1) Apakah tujuan utama Allah membekalkan wahyu kepada manusia? Adakah untuk perhiasan dirumah ja?

  (2) Apakah Nabi-Nabi Allah hanya sekadar simbol?

  KESIMPULAN : Anda jangan lari dari perbincangan ni, perbincangan ni masih luas.

  (2 Timotius 3:16-17)
  “Segala tulisan yang diilhamkan Allah memang bermanfaat untuk mengajar, untuk menyatakan kesalahan, untuk memperbaiki kelakuan dan untuk mendidik orang dalam kebenaran. Dengan demikian tiap-tiap manusia kepunyaan Allah diperlengkapi untuk setiap perbuatan baik.”

  Pendakwah Kristian suka sangat menggunakan pendekatan ni dalam menyampaikan misinya kepada dunia, tapi kita tidak menjangka bahawa ayat-ayat yang dikatakan Firman Allah ini TIDAK memberi kesan kepada mereka sehinggakan Paderi Roman Khatolik yang MEMPUNYAI KUASA MENGAMPUN MANUSIA juga terlibat dalam SKANDAL SEKS yang parah!

  “Dari buahnyalah kamu akan lihat…”

  PENGHIBUR =====> Sangat menghairankan uamt Kristian ni. Apabila ISLAM melaksanakan undang-undang Syariah dalam masyarakat MEREKA KETAWA KETIWI, tanpa memikirkan apakah kebaikan dari SISTEM Syariah ini.

  Padahal masalah yang berlaku di Amerika contonhnya, tidak hanya sekadar masalah seks, tetapi juga masalah arak, masalah lebihan wanita.

  Mereka (umat Kristian) memang buta untuk menilai. Kitab Suci Bible hanya PERHIASAN pada meraka, bila umat Kristian berkata-kata tentang Agama dan Tuhan, seolah-olah merekalah yang ALIM dari orang lain, tetapi bila di ajak berbicara untuk melihat kebenaran dan hakikat kebenaran, jelas semua pegangan umat Kristian adalah Taklid Buta.

  CosmicBoy contohnya memisahkan antara Ajaran dengan Penganut Ajaran, ini sangat-sangatlah PENUH KONTROVERSI, mana mungkin Ajaran boleh dipisahkan kepada Penganut Ajaran!

  Tujuan Ajaran adalah membentuk akhidah Penganut Ajaran, TETAPI HASILNYA? Dari buahnyalah kamu akan melihat (dituju kepada umat Kristian), Industri Lucah sangatlah meluas, Tujuannya adalah MENGHALALKAN yang HARAM dari Kitab Suci Bible dan sememangnya KONTRADIKSI dimana, BIBLE adalah PENYUMBANG atau PENDORONG kepada Pemikiran Seks Bebas terutama Incest.

  Bila ditanya rujukannya dimana, saya akan menjawab dari Bible!, berlambak kisah seks yang boleh menaikkan nafsu dan merangsang minda untuk melakukannya, tanpa segan silu ini adlah wahyu Allah (pegangan umat Kristian)

  By, Penghibur

 15. Penghibur berkata:

  @Kristian

  Sesebuah komuniti dalam masyarakat dunia tidak akan dapat dibentuk apabila Si Pengampun Dosa(merujuk pada Paderi Roman Khatolik) juga terlibat dengan seks!

  Perhatikan ayat ini;

  (2 Timotius 3:16)
  “Segala tulisan yang diilhamkan Allah memang bermanfaat untuk mengajar..

  MENGAJAR APA? Ilham dari Allah memang bermanfaat untuk mengajar, jadi dapat juga disimpulkan disini, selain dari mengajar Kebaikan Ilham dari Tuhan juga memberi pelajaran kepada dunia Kristian terutama masyarakat barat dan khususnya Amerika dapat belajar TENTANG Seks Bebas dengan meluas, malah industri lucah tidak kurang hebatnya, di samping itu seks didikan hasil dari pembelajaran dari Ilham Tuhan ini diserap ke dalam Filem-Filem dan disebarluaskan ke seluruh dunia.

  Seks di komersialkan tanpa memikirkan kesan, bila saya ditanya dimana rujukannya, saya akan jawab KITAB SUCI BIBLE yang Ajar!

  By, Penghibur

 16. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  PENGHIBUR =====> Beginilah masalah Kitab anda

  HIKMATUN said;

  HOLY BIBLE / KITAB SUCI apa kalau ada ayat2 porno banyak sangat??

  HOLY BIBLE / KITAB SUCI apa kalau bercanggah sana sini terlalu banyak??

  HOLY BIBLE/ KITAB SUCI apa kalau ajaran Perjanjian baru bertentangan dengan Perjanjian lama?

  HOLY BIBLE / KITAB SUCI apa yang mengangkat manusia menjadi TUHAN?

  HOLY BIBLE / KITAB SUCI apa kalau kandungannya sendiri ada merendah2kan Tuhan

  HOLY BIBLE / KITAB SUCI apa kalau banyak kandungan MENGHINA Nabi2 dahulu??

  HOLY BIBLE / KITAB SUCI apa yang menceritakan kisah sama seperti agama PENYEMBAH BERHALA??

  HOLY BIBLE / KITAB SUCI apa kalau menciplak kisah dari AGAMA lain??

  Koknya selama ini hidup TERTIPU oleh Paulus, konsep PENYEMBAH BERHALA dibangga2 kannya ih ih ih kesiaaan

  Salam berhijrah dari bawah TEMPURUNG

  By, Penghibur

 17. lornacarolyn berkata:

  hallo..mengapakah kita perlo bersaing antara sesama agama? mengapakah manusia sering mahu menganggap dirinya, agamanya superior dan agama lain diburuk-burukkan , dikecil-kecil kan? setiap agam tidak kisah, kristian, islam,buddha,hindu tidak pernah mengajar umatnya membandingkan2 antara satu sama lain, memburuk-burukkan antara satu sama lain…apa tujuannya kita beragama? untuk menunjuk2 yang kita lebih baik daripada orang lain?wahai manusia, belajarlah untuk menghormati kepercayaan antara satu sama lain.. kerana kita Malaysia mempunyai kebebasan beragama….biarlah semua hal itu antara kamu individu dengan Tuhan, bukan dengan pandangan kamu dengan hubungan setiap individu dengan Tuhan.

 18. Penghibur berkata:

  @lornacarolyn

  LORNACAROLYN =====> hallo..mengapakah kita perlo bersaing antara sesama agama? mengapakah manusia sering mahu menganggap dirinya, agamanya superior dan agama lain diburuk-burukkan , dikecil-kecil kan? setiap agam tidak kisah, kristian, islam,buddha,hindu tidak pernah mengajar umatnya membandingkan2 antara satu sama lain, memburuk-burukkan antara satu sama lain.

  PENGHIBUR =====> Memang betul kata anda, bahawa sebagi manusia yang beragama kita harus menghormati antara satu sama lain. tahukah anda, saya tidak mencari kelemahan Kristian, tetapi suatu yang benar dan hakikat haruslah sejajar dengan ketetapan Allah swt.

  (1) Bila Islam menegakkan Sistem Syariah dalam negara, umat BUKAN ISLAM bertempik, mengkritik bahawa Sistem Islam adalah kuno dan menyusahkan masyarakat! Tapi pernahkah anda memikirkan sebaliknya, maksud saya apa kebaikan dalam sistem perundangan Syariah?

  (2) Saya mengajak umat Kristian berfikir seketika berkenaan 2 Timotius 3:16-17 untuk apa sebenarnya? anda fikir saya suka-suka ja? Tidak begitu saudari. Ia sangat berkair rapat antara AJARAN dan PENGANUT AJARAN. Oleh kerana itu saya bertanya dan soalan ini masih tidak berjawab.

  a. Apakah TUJUAN Allah membekalkan wahyu (Kalamullah) kepada manusia?

  b. Mengapa anda membezakan antara Ajaran dan Penganut Ajaran?

  c. Menghalalkan yang Haram, menjadikan sesuatu yang dilarang Allah menjadi Komersial diseluruh dunia, pengaruh dari siapa?

  Jika anda tanya , saya akan kata ia merujuk dari Bible, Bible yang memberi Ilham, kamu akan marah, TETAPI adakah kamu sedar, kamu serang ISLAM bukan main hebat lagi. Bila kami mengajak untuk berfikir seketika kamu menolak.

  LORNACAROLYN =====> apa tujuannya kita beragama? untuk menunjuk2 yang kita lebih baik daripada orang lain?wahai manusia, belajarlah untuk menghormati kepercayaan antara satu sama lain.

  PENGHIBUR =====> Jawapan soalan ini berbalik kepada soalan yang saya bangkit untuk anda di atas, sila jawab, kemudian kita analisa.

  (1) Mengormati agama lain serta kepercayaan setiap orang, memang telah berlangsung sejak dahulu, jika begitu mengapa Ali Sina dan ramai Kristian sanggup mengganggu ketenteraman Islam.

  (2) Sebagai manusia yang mempunyai pegangan agama, seharusnya anda berfikir dengan baik, dan menilai, bagaimanakah dikatakan KEBENARAN.

  AKHIR KATA : Saya juga tidak suka jika saya tidak sopan dengan anda sekalian, namun layanan adalah sesuai dengan penampilan setiap individu.

  Seseorang juga harus peka, jika dia tampil dengan sikap yang buruk, apakah perasaannya jika dilayan sedemikian.

  LORNACAROLYN =====> biarlah semua hal itu antara kamu individu dengan Tuhan, bukan dengan pandangan kamu dengan hubungan setiap individu dengan Tuhan.

  PENGHIBUR =====> Memang benar, tetapi anda fahamkan, BEBAS beragama BUKAN BERMAKSUD, membiarkan yang bathil dan yang haram berleluasa, melainkan kita harus mencari kebenaran yang hakaiki.

  Kita harus berfikir, mengapa itu boleh, mngapa itu taka abaaoleh, apa rasionalnya dan saya nak sentuh sedikit, kenapa saya memilih AMERIKA untuk perhatian semua. Anda tahu di MAERIKA macam-macam ada.

  Salam hormat dan selamat berkenalan.

  By, Penghibur

  • stephen berkata:

   Amerika pun perbandingan yang baik. Anda ketahuan x jujur bila mengambil di amerika… Ambillah di brunei ka atau singapore ka atau di Malaysia ka atau di Sabah ka atau di selangor ka…

 19. stephen berkata:

  Azmi, telampau banyak bepikir ba kau ni… Ko mau hukum hudud dibikin di Malaysia kan? Kasih saja ba… Kita tingu apa kejadian… Baik ka in’da ka… Kalu hukum hudud bagus,perkara bagus knp lambat2kan? Hukum hudud untuk kamu musim saja, jd kami tidak masuk pergumpulan… Kalau ada kazen2 ko kena hukum sula kerana kesalan hudud, kazen2 kami tumpang tingo saja…

  • Penghibur berkata:

   @Stephen

   (1) Amerika, tajukah kenapa saya memilih Amerika? Amerika sebuah negara termaju didunia dan mempunyai masalah tertinggi di dunia, kerana apa? Kerana hidup membelakangkat syariat Allh swt. itulah kejadiannya, anda masih mahu membela kerosakan akhlak di Amerika?

   Saya akan tambah lagi berkenaan kerosakan akhlak di Amerika selepas ni, kita lihat dalam masalah Alkohol dan lebihan wanita.

   Nantikan!

   (2) Sistem Syariah Islam, saya tidak hanya maksudkan Sistem Islam ini hanya di laksanakan di Malaysia sahaja, tapi di seluruh dunia. Siapa ajar anda bahawa Sistem Syariah Islam adalah untuk orang Islam sahaja? Siapa cakap? Cuba bagi tahu saya?

   Al-Quran BUKAN hanya untuk Orang Islam sahaja, Al-Quran untuk seluruh manusia, anda juga tidak terlepas! Anda terlalu berpandangan negatif terhadap Sistem Syariah Islam, sepatutnya anda menilai, adakah Sistem akan mengurangkan jenayah atau meninghkat jenayah? secara tabi’i jenayah pasti akan kurang dan menurun.

   Di bawah sistem perundangan Islam, seseorang yang ingin mencuri seharusnya BERFIKIR SERIBU KALI untuk melakukannya, atau TANGANNYA AKAN TERKORBAN.

   Cukup untuk mendengar HUKUMAN sudah membuat oarng menjadi gerun untuk melakukannya, TAPI jika anda melakukannya dan disabbit KESALAHAN, mka terimalah hukuman. Mungkin ada beberapa orang sahaja akan dipotong tangan kerana mencuri, tetapi berjuta orang hidup dalam keselesaaan dan keamanan dari masalah sebegini.

   “Cukup Mendengar Hukuman Membuat Seseorang Berfikir Beribu Kali Untuk Melakukan Jenayah”

   By, Penghibur

  • Penghibur berkata:

   @Stephen

   Ohhh masuk Syurga Allah swt mahu, tapi tak nak hidup dalam peraturan Allah swt, cuba anda pergi Amerika survay orang sana, kemudian tanya mereka mahu masuk Syurga atau masuk Neraka?

   Ini BUKAN Kisah Dongeng! Buat Jenayah mahu, rogol orang, mencuri, berzina, sumbang mahram, merompak, membunuh, mengambil hak orang lain.

   Semua jenayah anda lakukan, kemudian anda menginginkan Syurga???

   Buka minda Stephen, apapun sabar, kita akan nilai lagi lepas ni, ok.

   Saya mahu keluar dulu ni, bah nantilah aku reply lagi, harap kita dapat berbincang baik-baik.

   By, Penghibur

   • stephen berkata:

    Penghibur:
    Cukup untuk mendengar HUKUMAN sudah membuat oarng menjadi gerun untuk melakukannya, TAPI jika anda melakukannya dan disabit KESALAHAN, maka terimalah hukuman. Mungkin ada beberapa orang sahaja akan dipotong tangan kerana mencuri, tetapi berjuta orang hidup dalam keselesaan dan keamanan dari masalah sebegini.

    >>> Laksana dulu la hudud kpd umat islam… Kita nilai selama 20 tahun… Kesannya ok atau KO. Saya yakin ada masalah lain yang wujud… Umpama, marahkan nyamuk, bakar kelambu…

  • Penghibur berkata:

   @Stephen

   Kalau anak perempuan kau KENA ROGOL, ko mahu ada pembelaan atau tidak?

   Apa yang kau inginkan di Mahkamah kalau anak Perempuanmu DIROGOL?

   Mohon Jawab?

   By, Penghibur

   • CosmicBoy berkata:

    @ Penghibur,

    Intinya ialah hukuman.

    Dan setiap kesalahan ada hukumannya.

    Hukuman dijalankan oleh pemerintah2.

    Jadi, irrelevants membicarakan hukum syariah.

    Karena hukuman untuk permerkosa sudah ada.

    Ngerti?

   • Nonmuslim berkata:

    Wow. Kalau anak ko kena rogol? Ko mo kasi mati la tu tukang rogol? Gitu? So agama ko ni mengajar untuk membalas kejahatan dengan kejahatan. Ya mungkin sa tidak dpt bayangkan apa situasi sebenar jika sa mengalami situasi seperti itu tapi agam seventh-day adventist juga tergolong sebagai agama kristian tidak pernah mengajar perkara sebegitu.

 20. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Pemerintah itu juga tertakluk dalam Sistem Perundangan Islam, pendek kata SETIAP INDIVIDU tidak akan terlepas.

  Anda ni masih ngga sedar dan nggak nampak, perlahan-lahan kita akan sampai.

  Kita lihat saja nanti.

  @Stephen

  Harap anda menjawab soalan ikhlas dari saya, ia sangat berkait rapat dengan konteks pembicaraan saya.

  By, Penghibur

 21. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Pemerintah itu juga tertakluk dalam Sistem Perundangan Islam, pendek kata SETIAP INDIVIDU tidak akan terlepas.

  Omong siapa?

  Al-Quran?

  Hehehe…jadi masih MALING TERIAK MALING.

  Tuh…liat di sana tuh…negara2 yg bebas mengamalkan syariah…apa maju? apa, bebas dari pembunuhan, pemerkosaan, korupsi, keadilan dll????

  Sistem Islam tidak sempurna.

  Sistem ini salah satu dari sekian banyak sistem ciptaan manusia yg tidak sempurna!

  Jadi, sudah dipratik tapi hasilnya kegagalan.

  Sistem yg sempurna ialah Kareajaan Allah…di sorga, ngerti?

  Di sana tiada dosa, tiada pembunuhan, tiada tangisan, yg cuman ada ialah kesempurnaan dan kasih sayang.

  Baca.


  Kitab Wahyu

  21:3 Lalu aku mendengar suara yang nyaring dari takhta itu berkata: “Lihatlah, kemah Allah ada di tengah-tengah manusia dan Ia akan diam bersama-sama dengan mereka. Mereka akan menjadi umat-Nya dan Ia akan menjadi Allah mereka.

  21:4 Dan Ia akan menghapus segala air mata dari mata mereka, dan maut tidak akan ada lagi; tidak akan ada lagi perkabungan, atau ratap tangis, atau dukacita, sebab segala sesuatu yang lama itu telah berlalu.”

  21:5 Ia yang duduk di atas takhta itu berkata: “Lihatlah, Aku menjadikan segala sesuatu baru!” Dan firman-Nya: “Tuliskanlah, karena segala perkataan ini adalah tepat dan benar.”

  ***PIKIR***

 22. CosmicBoy berkata:

  @ Stephen,

  Coba kamu amati si penghibur…postingan2 di thread Tauhid saya tidak bisa mendahuluinya.

  Itu dibuat2 supaya terkesan pertanyaan2nya tidak dijawab saya.

  Hehehe…

  Satu lagi “PENJAGAAN” Islam.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Saya ni bukannya bodoh sehingga saya mengabaikan maksud anda, supaya lebih tersusun, kita bincang biar mengikut peraturan, jangan macam orang gelabah biawak, anda tahukan gelabah biawak!

   Anda kata Konsep Triniti adalah sebuah Konsep mengenal Allah, saya jawab sama ada ia sebuah Konsep atau apapun maksudnya, ia adalah Konsep yang ditentang Islam dan menyimpang dari hakikat sebenarnya.

   Kemudian saya nak anda menjawab 3 soalan yang mudah. Itu saja, tak ada masalah langsung, benda mudah dan simple, bukan saya nak bunuh awak pun, saya cuma bertanya, tak lebih dari itu.

   Sebagai seorang muslim, saya juga bertanggungjawab menjaga etika saya, kerana saya bercakap tentang Islam.

   Tentang penjagaan Islam, saya hanya mampu menjaga Islam sebagaimana saya mampu, terutama diri saya sendiri, Allah swt tetap menjaga islam, jika saya tak menjaga ISLAM.

   Anda fahamkan.

   By, Penghibur

 23. Penghibur berkata:

  @Stephen

  Sila jawab soalan saya terlebih dahulu, jangan sombong, jangan hanya tahu kata orang islam salah!

  Sila jawab soalan, kerana ini soal maruah anda, saya mahu pecahkan kesombongan hatimu yang membatu. Kita tengok!

  Jika ANAK PEREMPUANMU Stephen DOROGOL, apa yang anda lakukan? Selain membawa kemuka Pengadilan, jika anda sendiri dapat menangkapnya, apa yang anda lakukan?

  Sila Jawab dengan ikhlas!

  By, Penghibur

  • stephen berkata:

   Ia akan tertakluk kepada undang-undang polis dan mahkamah, saya juga masih tertakluk kepada pandangan gereja, pandangan kejiranan dan sensitiviti juga diambil kira…… Dalam keadaan marah yang amat sangat, jangan sampai iblis menguasai, sebab amat buruklah jadinya…

 24. Penghibur berkata:

  @Stephen

  STEPHEN =====> Ia akan tertakluk kepada undang-undang polis dan mahkamah, saya juga masih tertakluk kepada pandangan gereja, pandangan kejiranan dan sensitiviti juga diambil kira…… Dalam keadaan marah yang amat sangat, jangan sampai iblis menguasai, sebab amat buruklah jadinya…

  PENGHIBUR =====> Bagus jawapan anda tu, cuma biar saya tegaskan beberapa hal

  (1) Bika anak perempuan seseorang DIROGOL, dan si Bapa dapat menangkap sendiri orang yang MEROGOL, CONFIRM si PEROGOL, takkan di hantar ke Balai Polis terlebih dahulu, CONFIRM BELASAH punya, siap orang kampung tompang sekaki.

  PERHATIAN : Siapalah bagi hak seseorang untuk pukul seseorang yang melakukan jenayah rogol atau jenayah lainnya? Tidak seorang pun layak memukul seseorang pesalah, pesalah hanya boleh dihukum setelah dibicarakan mengikut Sistem Perundangan (Sistem Perundangan Syariah adalah Undang-Undang Allah swt), yang layak menghukum seseorang itu adalah Allah swt sahaja! Sistem Syariah ISLAM, BUKANLAH undang-undang manusia tetapi HUKUMAN itu adalah HUKUMAN dari Allah swt. Hanya Allah swt yang boleh menghukum seseorang. Yang dinamakan Qadhi (hakim) juga tertakluk kepada undang-undang Syariah, so kesimpulannya hanya Allah swt yang menghukum pesalah.

  Ini BUKANLAH REKAAN saya sendiri, tetapi hakikat, anda lihatkan di negeri kita, jika orang melakukan jenayah rogol atau rompak, orang Kampung tumpang sekaki pergi belasah orang yang melakukan jenayah sama ada rogol atau apa saja dan ada juga sampai ke peringkat membawa PARANG, dan menjadi Hakim disitu, membelakangkan Allah swt! Anda berani membelakangkan Allah swt?

  Undang-undang dibelakangkan! Janji hati puas! Dalam KES ROGOL, mungkin si Perogol sudah dipukul hampir separuh nyawa, barulah dihantar ke Balai Polis, atau barulah Polis sampai ke Lokasi, kemudian sampai lokap kena belasah lagi, baru bawa ke Mahkamah!

  (2) Anda boleh survey orang disekeliling anda, apakah tidakan mereka ktika sebutan KES di Mahkamah? Anda tahu majoriti mereka akan minta si PEROGOL tidak DIMAAFKAN dan memohon MAHKAMAH MENJATUHKAN HUKUMAN MATI MANDATORI! tujuannya sebagai pengajaran kepada masyarakat.

  (3) Saya sebagai Penguatkuasa Alam Sekitar, dan memang terlibat sebagai Saksi Mahkamah dan pernah melihat sebutan KES ROGOL, semua minta supaya PEROGOL dijatuhkan HUKUMAN MATI MANDATORI!

  (4) Nah Islam menyatakan seorang Perogol jika SABIT KESALAHAN, maka Hukuman matilah yang akan diterimanya.

  PERSOALAN : Mengapa ada dwistandard dalam hal sebegini, bila Sistem Perundangan Syariah Islam dikembangkan demi keselamatan dan keharmonian komuniti dalam masyarakat dunia DIPANDANG NEGATIF, tetapi apabila kes tersebut berlaku kepada anda, anda juga akan minta hukuman yang sama, sama seperti Perundangan Islam?

  Mengapa? Mengapa saudaraku? Mengapa saudaraku? Katakan padaku sejujur hatimu!

  PERHATIKAN (1) : (4) Amerika Syarikat Mempunyai Kadar Jenayah Rogol Tertinggi.

  a. Laporan FBI pada tahun 1990 menyatakan 102,555 kes rogol telah dilaporkan. Ia seterusnya menyatakan hanya 16% kes rogol di laporkan. Maka untuk mengetahui bilangan sebenar kes rogol yang berlaku dalam tahun 1990, bilangan yang dilaporkan hendaklah di darabkan 6.25. Kita dapati sejumlah 640,968 kes rogol berlaku pada tahun 1990. Jika jumlah ini dibahagi dengan 365 hari dalam setahun, kita dapati purata 1,756 kejadian rogol berlaku setiap hari.

  b. Kemudian, terdapat laporan lain yang mengatakan purata 1900 kes rogol berlaku di Amerika Syarikat. Menurut Biro Keadilan Mangsa Jenayah Kebangsaan (Jabatan Keadilan Amerika Syarikat) dalam tahun 1996 sahaja 307,000 kes rogol telah di laporkan. Maka, 307,000 x 3.226 = 990,322 kejadian rogol berlaku dalam tahun 1996.

  PERHATIAN : SETIAP 32 SAAT, 1 KEJADIAN ROGOL BERLAKU!

  PERHATIAN (2) : Laporan FBI 1990 seterusnya menyatakan bahawa daripada jumlah kes rogol yang dilaporkan, hanya 10% perogol ditangkap, iaitu 1.6% daripada kejadian rogol sebenar yang dilakukannya. Daripada jumlah yang ditangkap, 50% dibebaskan sebelum perbicaraan. Ini bermakna hanya 0.8% daripada perogol dibicarakan. Dengan kata lain, sekiranya seseorang melakukan 125 jenayah rogol, peluang untuk dia dihukum adalah sekali. ramai yang menganggap ini adlaah satu perjudian yang baik.

  Dan laporan itu mengatakan 50% dari orang yang dibicarakan menerima hukuman penjara kurang dari daripada setahun walaupun undang-undang Amerika mengatakan Rogol membawa hukuman 7 Tahun PENJARA.

  Bagi seorang perogol, hakim mengenakan hukuman yang ringan terhadap kesalahan pertama. bayangkan seseorang melakukan 125 jenayah rogol dan peluang untuk didakwa hanya sekali, dan 50% daripadanya, hakim akan memberi kelonggaran dan mengenakan hukuman penajara kurang dari setahun!

  PENGHIBUR =====> Stephen, anda seharusnya membuka minda dalam hal ini, jika inilah Sistem Perundangan dalam mengajar manusia supaya tidak melakukan jenayah ROGOL, anda SILAP 100%.

  Tiada siapa yang takut untuk melakukan jenayah ROGOL, jika undang-undang sedemikian rupa, malah PEZROGOL-PEROGOL di Amerika sama ada yang ditangkap dan dipenjara kemudian keluar penjara, tidak akan takut untuk melakukan kesalahn tersebut, kerana untuk mendakwa dirinya sebagai Perogol sangatlah SUKAR!

  By, Penghibur

 25. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Hukum syariah dibuat supaya kalian bisa menguasai & menakluk semua orang dan bukannya untuk menjadikan mereka aman & selamat, ngerti???

  Contohnya udah buayakkkkkkkkkkkkk di negara2 Islam, hukum syariah menindas kaum wanita dan menjadikan mereka objek seks dan penindasan lelaki, ngerti?

  Semoga kalian masih pake otak.

 26. stephen berkata:

  Kata azmi, confirm dibelasah dan orang kampung tumpang sekaki… Confirm ialah pasti berlaku… Yang boleh tentukan confirm ialah Tuhan saja… Berbalik kepada tindak balas masyarakat yang anda sebut sebagai tumpang sekaki dan tindakan membelasah… Point saya ialah : Pemikiran. Situasi yang sama boleh jadi respon yang berbeza, penyebab perbezaan itu ialah kitab yang dibacanya, agama yang dianutinya… Mungkin di penempatan melayu cara handle lain, di penempatan cina, cara handle lain, di penempatan dayak, cara lain, penempatan dusun kristian cara lain, dusun islam cara lain, murut cara lain…

  • Penghibur berkata:

   @Stephen

   STEPHEN =====> Kata azmi, confirm dibelasah dan orang kampung tumpang sekaki… Confirm ialah pasti berlaku… Yang boleh tentukan confirm ialah Tuhan saja…

   PENGHIBUR =====> Saya nak tambah sedkit, tadi tak sempat, saya nak cakap macam ni, berkenaan “CONFIRM KENA BELASAH”.

   Takkanlah bila anda nampak dan menangkap sendiri orang yang merogol anak anda, dan anda hanya melemparkan sebuah senyuman hormat padanya dan bertepuk tangan tanda seronok dan berterima kasih padanya diatas kelakuannya!

   Sebab itu saya katakan, CONFIRM kena belasah!

   Mohon fahami dengan sebaiknya.

   By, Penghibur

 27. Penghibur berkata:

  @Stephen

  STEPHEN =====> Kata azmi, confirm dibelasah dan orang kampung tumpang sekaki… Confirm ialah pasti berlaku… Yang boleh tentukan confirm ialah Tuhan saja

  PENGHIBUR =====> Hehe, Stephen..Stephen..Betullah tu yang tentukan Confirm berlaku hanya Allah swt. Mungkin anda tak lalui atau tak pernah nampak orang kena belasah kan sebab lakukan jenayah, yakkan anda nak jual dengan saya?

  Saya ni dan rakan-rakan Jabatan Alam Sekitar, kadang-kadang sebelum sebutan Kes Alam Sekitar, ada juga sebutan Kes Rogol dan saya sendiri saksikan depan mata saya.

  Kes kena pukul, wah..wah..wah takkan saya nak cerita, kita sama-sama orang Sabah bah, aku ni orang Sandakan, anda tahukan Negeri Sabah macam mana? Tkkan tak faham.

  STEPHEN =====> Point saya ialah : Pemikiran. Situasi yang sama boleh jadi respon yang berbeza, penyebab perbezaan itu ialah kitab yang dibacanya, agama yang dianutinya… Mungkin di penempatan melayu cara handle lain, di penempatan cina, cara handle lain, di penempatan dayak, cara lain, penempatan dusun kristian cara lain, dusun islam cara lain, murut cara lain…

  PENGHIBUR =====> Disinilah timbul persoalan, apakah peranan AGAMA? Saya pernah tanya pada CosmicBoy begini;

  (1) Apakah tujuan utama Allah membekalkan wahyu kepada manusia? Adakah untuk perhiasan dirumah ja?

  (2) Apakah Nabi-Nabi Allah hanya sekadar simbol?

  PERHATIAN : CosmicBoy dengan BANGGANYA memisahkan AJARAN dengan PENGANUT AJARAN!

  Nanti saya bahas kemudian, saya nak kerja sekarang ni, semoga kita dapat mengawal diri dalam perbincangan ni.

  “Salam Hormat, Semoga Anda Sekalin Berjaya Dunia Akhirat Serta mendapat Hidayah-Nya”

  By, Penghibur

 28. Fitri berkata:

  @Penghibur
  Saya sudah melihat beberapa komentar anda di blog Buddha, yaitu Ratnakumara. Sebenarnya Ratnakumara dulunya Islam (paling lama) lalu pindah keyakinan menjadi Kristen, setelah itu pindah keyakinan menjadi Buddha. Saya tidak tahu alasan apa, sehingga berpindah-pindah agama seperti demikian.

  Bahkan dia juga menceritakan, bahwa tidak akan menikah sepanjang hidupnya karena sudah menjadi upasaka. Terkadang dalam tulisannya memang menyindir ajaran Islam dan Kristen, seperti pada awalnya ada utusan yang disebut nabi, lalu nabi itu punya pengikut, lalu bla..bla..(yang ini sudah dihapus Ratna Kumara).

 29. Penghibur berkata:

  @Fitri

  Apa benar fakta ni? wah dasyatnya dia kan! Hehe saya masih menunggu jawapannya, keranana perbincangan tu masih boleh dikembangkan lagi.

  Saya buakn apa, saya kesian bila manusia mencari kebenaran tetapi bergantung pada akal semata-mata. Ini kesalahan total sebenarnya.

  Mengapa manusia tidak berfikir bahawa AKAL yang dimilikinya juga adalah Ciptaan Allah swt dan AKAL itu merupakan salah satu dari ham-hamba Allah swt.

  Apa pun thanks kepada saudara Fitri kerana memberitahu saya hal ini, sama-samalah kita berkongsi Ilmu Pengetahuan dan janganlah sampai kita keluar dari pandangan ISLAM iaitu Al-Quran dan Hadith.

  Salam Bahagia.

  By, Penghibur

 30. Penghibur berkata:

  @Stephen

  Mohon Penjelasan ;

  (1) Apakah tujuan utama Allah membekalkan wahyu kepada manusia? Adakah untuk perhiasan dirumah ja?

  (2) Apakah Nabi-Nabi Allah hanya sekadar simbol?

  PERHATIAN : CosmicBoy dengan BANGGANYA memisahkan AJARAN dengan PENGANUT AJARAN!

  By, Penghibur

 31. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy, Stephen & The Gang

  Sekarang mari kita lihat masalah lain di Amerika dan beberapa negara lainnya, dan sekarang saya ingin kita bicarakan isu “Lebihan Jumlah Wanita”.

  Di Amerika Syarikat, wanita melebihi lelaki sebanyak 7.8 JUTA. New York sahaja mempunyai jumlah wanita yang melebihi lelaki sebanyak 1 JUTA, dan daripada populasi lelaki yang berada di New York, satu pertiga (1/3) merupakan homoseksual. Amerika syarikat secara keseluruhannya mempunyai lebih daripada 25 JUTA pelaku homoseksual. Ini bermakna golongan ini tidak berminat untuk mengahwini wanita.

  Wanita di Great Britain melebihi lelaki sebnyak 4 Juta. Wanita Jerman melebihi 5 JUTA, Wanita Rusia pula mel;ebihi lelaki sebanyak 9 JUTA. Pendek kata hanya Allah swt sahaja yang mengetahui jumlah wanita di seluruh dunia ini.

  JUMLAH WANITA MELEBIHI LELAKI

  (1) Amerika = 7.8 JUTA
  (2) Great Britain = 4 Juta
  (3) Jerman = 5 JUTA
  (4) Rusia = 9 JUTA

  MOHON PERHATIAN : Kepada umat Kristian, anda seharusnya memikirkan masalah ini sedalam-dalamnya dan apakah penyelesaian yang boleh diguna pakai untuk mengatasi lebihan jumlah ini!

  PENGHIBUR =====> Islam mempunyai penyelesaian dan langkah mengatasi masalah ini. Poligami dalam Islam bukanlah untuk menyusahkan masyarakat dunia, tetapi ini adalah satu-satunya solution yang diberikan Allah swt kepada manusia melalui Al-Quran.

  Mengapa anda membantah Al-Quran.

  Di Amerika Syarikat, WANITA TERUTAMANYA, hanya mempunyai 2 PILIHAN, sama ada dia berkahwin dengan suami orang ataupun ia menjadi “MILIK AWAM”.

  Bagi Manusia yang bermaruah pasti akan memilih untuk berkahwin seperti yang disyariatkan Allah swt.

  Dalam masyarakat Baarat, adalah menjadi kebiasaan bagi seseorang lelaki untuk mempunyai perempuan simpanan dan mempunyai hubungan luar nikah yang banyak, dimana, wanita tersebut menjalani kehidupan yang mengaibkan daan tidak dilindungi.

  Masyarakat yang sama juga, bagaimanapun tidaak dapat menerima lelaki yang mempunyai lebih daripada seorang Isteri, dimana wanita itu dapat mempertahankan kehormatan dan maruah diri dalam masyarakat dan menjalani kehidupan yang dilindungi.

  Oleh itu, hanya 2 PILIHAN untuk seorang wanita yang gagal mencari suami, iaitu berkahwin dengan suami orang lain ataupun menjadi perempuan simpanan ataupun menjadi “MILIK AWAM” (Pelacur)

  Islam sangat mementingkan kedudukan yang terhormat bagi wanita dengan membenarkan untuk berkahwin (nikah) dan tidak membenarkan sama sekali menjadi “MILIK AWAM” iaitu Pelacur atau istilah lain perempuan simpanan atau apa saja yang berkaitan dengan milik awam.

  ——————————————————————–

  Mohon Penjelasan ;

  (1) Apakah tujuan utama Allah membekalkan wahyu kepada manusia? Adakah untuk perhiasan dirumah ja?

  (2) Apakah Nabi-Nabi Allah hanya sekadar simbol?

  By, Penghibur

 32. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Ngga usahlah.

  Udah basa basi itu.

  Kan udah dicounter oleh Pak Iman dan Pak Jel di blognya imankristen itu.

  Yailah, kalo udah kalah, ngaku saja.

  Jangan lagi jual obat yg kurang kualitasnya.

  Hehehe…

  Kapan mau pinter????

  Taun depan???

 33. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Betul ker ni CosmicBoy? Hehe tidak ada basa basi dalam Al-Quran, ingat anda itu CosmicBoy hanya seperti orang yang MELUKUT DI TEPI GANTANG, sama ada anda ada atau tiada, tiada juga kepentingan dan tiada juga rugi.

  Nasihat saya pada anda, jika anda itu inginkan mencari kebenaran, maka carilah dengan ketulusan, jika anda cari dengan tipudaya maka tipudayalah yang akan bersama anda.

  Anda tahukan Agama membentuk KEPRIOBADIAN, sama ada Islam, Kristian, Hindu, Buddha atau apa pun identiinya, semuanya sangat memntingkan etika, penghormatan dan nilai kasih sayang.

  Secara peribadi, anda tidak menampilkan sebagai seorang yang boleh dicontohi bagi umat Kristian KHUSUSNYA. Jika anda sanggup menyatakan Jesus (a.s) mengajar erti KASIH yang TIADA HUJUNG PANGKALNYA, tetapi Ilmu itu tiada pada anda.

  Anda sepatutnya malu kepada Jesus (a.s) kerana beliau (Nabi Isa a.s) adalah seorang nabi dan contoh kepada masyarakat Yahudi, sekalipun beliau ditentang habis-habisan.

  Seharusnya anda belajar memahami erti hidup dan erti HORMAT kepada oranglain, tiada untungnya anda memburukkan keperibadian saya dihadapan Penganut Buddha, anda tahukan andalah yang memburukkan bagi orang yang mempercayai wujudnya Tuhan.

  Jika anda tidak mampu untuk membuktikan pada RatanaKumaro serta penganut Buddha yang lain, seharusnya anda diam!

  Diam banyak kebaikan dari keburukan, semoga anda memahaminya. Anda sebenarnya adalah BAYANG-BAYANG YANG PENUH KEKUSUTAN dan KECELARUAN.

  By, Penghibur

 34. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Hehehe…

  Hormat?

  Kurang santun?

  Yang benar nih?

  Udah saya minta kamu copas dibagian mana saya omong/nulis gituh, kamu ngga bisa?

  Malah, sebaliknya kalianlah yg kurang hormat dan kurang santun dalam berdiskusi.

  Kalian bukan ‘nyerang’ hujah2 lawan kalian tapi nyerang pribadinya dengan berkata mabuk, minum arak, mangkuk ayun, bodoh, bahlul, menggunakan ayat2 porno dll.

  Ya udahlah, jangan mengalem2 diri sendiri.

  Para pembaca tau mana kaca mana batu.

 35. yunsu berkata:

  kasihan orang muslim karna mempercayai nabi palsu

 36. Salam buat @ Penghibur dan
  Slamat Sejahtera buat @CosmicBoy,

  Bagus anda berdua berdebat, berdebatlah dengan berhemah dengan sokongan ilmu yang bermanfaat. Jangan berdebat dengan nafsu dan sifat riak yang menghasut diri.

  @CosmicBoy, saya sentiasa ingat kamu sayang… satu masa bila suara dari lidah mu telah patah.. kamu akhirnya memberi jawapan akhir kepada saya: blalll blaaaa blablablaaaaaa blabla blaaaaa…

  Saya suka dengan semangat kamu @CosmicBoy, ingin jadi juara dalam membahaskan suatu yang bersangkutan agama. Namun ilmu agama kamu masih seperti air dalam gelas yang tidak penuh…

  maafkan saya… selagi ilmu agama kamu masih belum penuh, kamu masih akan begini, resah gelisah berkelana dari satu situs ke satu situs, berbahas bagai juara lalu kamu tewas dan mencari situs-situs baru untuk dijuarai.

  Sikap kamu ini @CosmicBoy, sama seperti lalat yang kotor terbang dan hinggap ke makanan dan hidangan yang bersih. Saya sarankan kamu berhijrah kepada suatu yang lebih baik (menimba ilmu) agar suatu masa nanti kamu bisa jadi juara…. semoga berjaya

 37. pemerhati berkata:

  Yeah! Hidup Cosmic Boy!!!!! cayalah!

 38. Pak Unik berkata:

  Salaam . Hehe Cosmic Boy, kamu dari dulu sampai sekarang sama je perangainya, x berubah2

  Asyik menyerang peribadi orang, kemudian berkata-kata celupar dan menghina

  Dan ketawa ketiwi sorang2 kerana kononnya menghina dan merendahkan orang lain

  Tidak boleh ke berDIALOG secara ILMIAH dan PROFESSIONAL sikit? kayaknya macam anak hingusan kamu ni 🙂

 39. CosmicBoy berkata:

  @ Pak Unik,

  Mohon kalian pakai kaca mata kuda sebelum menasihati org lain.

  Hehehe…inget tuh, kaca mata kuda.

 40. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Apa yang anda kurang puas ni?

  Anda ingin membuktikan apa lagi?

  Tentang ketuhanan Jesus kerr?

  Masih nak bincang lagi kerr?

  Aik… sebenarnya mahu apa lg?

  Allah swt suka dan sayang pada hamba-Nya yang tahu menjaga tingkah laku,

  Mungkin hanya kerana kita menjaga etika, maka Allah swt akan memberi syurga pada kita,

  Namun, belajarlah dari kesilapan dan kesalahan,

  Jangan malu pada kebenaran,

  Kerana sudah jelas dimana letaknya Pintu dan Kunci Syurga,

  Anda mahu membuka Pintu Syurga itu?

  Jika anda ingin masuk Pintu Syurga itu, anda perlukan Kunci!

  Tapi dimana kuncinya?

  Kuncinya adalah “Laa ilaha illallah, Muhammadar Rasulullah”

  InsyaAllah dengan kunci ini, anda semakin dekat dan mempunyai upaya untuk membuka Pintu Syurga!

  Ada kunci, perlu jaga kunci tu, dan usaha langkahmu ke arah Pintu Syurga itu, tentu anda ingin tahu bagaimana untuk melangkah sampai ke Pintu Syurga itu?

  Langkahnya adalah Rukun Iman dan Rukun Islam.

  Rukun Iman dan Rukun Islam adalah ARAH (ke Pintu Syurga), manakala Al-Quran pula adalah Cahaya Penyuluh Jalan (ARAH) sehingga anda sampai ke Pintu Syurga.

  Apa lagi yang nak dirisaukan Kunci ada di tangan Anda (KUNCI : Syahadah), anda berhak mendapat Syurga Allah swt kerana Dia menjanjikan kepada kita hamba-hambaNya.

  By, Penghibur

 41. araiii berkata:

  sape tu Cosmic Boy…….dia komen ambik mudah aje…santai le katekan….tak pikir long and short term….mudah jer nak masuk surga….zina, rogol, rampok..bunuh….APE CARA TERBAIK NAK DEKATI PERBUATAN MUNGKAR NIE…tapi agama koboi ambil mudah jer …itu semua biasa jer…..takde langkah utk hindar dari buat apa larangan tuhan…Contoh ..Arak…haram in total walau setitik pun…Ape maksud nie….setitik tak mabuk…tapi ape maksud yg lebih…………..penghibur tlg sambg lagi…Jesus dah maafkan semua…tuhan pun bleh adjust…syurga bleh kautim…….buat jahat takpe…tuhan paham…bab dia pun jadi manusia…jadi dia paham….

 42. araiii berkata:

  nak hindari…..bukan dekati…

 43. araiii berkata:

  saye pelik tafsiran dibuat oleh pederi2 otai2 nie
  contoh macam kidung agung….crita blue sakan…last skali mudah jer…..
  rupenye CINTA KASH SAYANG SAUMI ISTERI tak masuk gundik lagi
  macam ayat2 zakar macam kuda….perghhhh…..bleh adjust lagi tuh utk jadi maksud yg baik2
  macam maner payah nak terjemahkan, last- last skali…..sempoi jer maknernye…….padahal ayat tu straight foward jer….tapi pusing2
  happy jadinya…aku rasa paderipun bace pun jadi kelakar gelak kottt…….
  Ahmed Deedat…..simple explanation…..tapi…ye la…..susah nak dapat tauhid dan hidayah nie….

  • Penghibur berkata:

   @araiii

   Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada saudara, tq kerana berkunjung diruangan saya ni. Sebenarnya ruangan blog saya ni tak aktif sebab saya tak fokus sangat buat benda ni.

   Berkenaan agama Kristian ni, sebenarnya mereka ni masih boleh dibawa berbincang kerana adanya akal, cuma kita perlu usahakan ke arah mendekatkan mereka kepada Tauhid yang diredhai Allah. Mereka mengaku bahawa TRINITI adalah TAUHID, padahal TRINITI BUKANLAH TAUHID tetapi adalah konsep dari penyembah berhala.

   Pendek kata kita ajak mereka berfikir, kerana akal itu adalah rahmat dari Allah swt, dan hidayah itu pasti datang kerana adanya rahmat Allah swt. Bezanya adalah cepat atau lambat atau dapat atau tak. Semuanya dengan izin Allah swt.

   By, Penghibur

 44. Drena berkata:

  Hai, saya seorang Kristian.
  Ya, memang Amerika itu majoritinya Kristian tapi tahukah kamu yang di sana, walaupun bernama ‘Kristian”, tapi tak pernah jejak kaki ke gereja dan bahkan tidak percaya pada kewujudan Tuhan sama sekali?
  Saya tahu ramai orang Islam yang tak tahu bahawa Kristian ini terbahagi kepada banyak denominasi yang berbeza-beza ajarannya tetapi tetap percaya bahawa Yesus (nabi isa dalam Al-Quran) adalah anak Tuhan.
  Kebanyakan denominasi bersembahyang pada hari Ahad, manakala sebahagian kecil pada hari Sabtu.
  Kebanyakan denominasi juga membenarkan seks luar nikah, sedangkan dalam buku Alkitab mengatakan bahawa ia salah di mata Tuhan.
  Ada satu denominasi bernama Seventh-Day Adventist yang bersembahyang pada hari Sabtu.
  Mereka mengikut sepuluh hukum iaitu:
  ‘Jangan berzina
  Jangan menyembah patung
  Jangan mencuri
  Jangan berbohong
  Ingatlah hari Sabat
  Jangan mengingini
  Hormatilah ibu bapamu
  Jangan menyebut nama Tuhan dengan sembarangan
  Jangan ada tuhan-tuhan lain
  Jangan membunuh”
  Mereka tidak makan babi, kerang, ikan yang tidak bersisik (seperti jerung,belut), udang, ketam dan banyak lagi.
  Bagi saya, orang Islam dan Kristian berasal dari tempat yang sama, tetapi hala tuju dan ajaran berbeza.
  Masuk neraka ataupun tidak, itu terpulang pada Tuhan. Yang penting, kita harus teguhkan iman dan tetap percaya pada-Nya walau berbagai cubaan berlaku. 🙂

  • Penghibur berkata:

   @Drenna

   (1) Dunia Islam sangat mengetahui akan pecahan-pecahan dalam Kristian, is sebahagian dari kajian Islam dalam bidang usuluddin.

   (2) Kristian SDA, saya maklum kepercayaan mereka.

   (3) Ada banyak perintah-perintah lain di dalam Alkitab SDA, 10 perkara diatas saya maklum, tapi Al-Kitab membantah Ketuhanan Jesus..ini FAKTA.

   Apakah bukti Jesus itu Tuhan, jika umat SDA dilarang menyembah patung? dalam ertikata lain juga membawa kepada maksud “memBERHALAkan manusia?”

   By, Penghibur

   • Drena berkata:

    Kami percaya Jesus itu bukanlah sekadar manusia biasa, Dia adalah Anak Tuhan yang terpaksa mati di kayu salib demi menyelamatkan semua manusia. Buktinya, Dia telah bangkit dari kematian dan tiada manusia biasa dapat melakukannya. Jadi menyembah Jesus tidak dikira sebagai berhala kerana Dia sebahagian daripada Triniti. Jika ia tidak benar, maka sia-sialah iman kami selama ini.
    Kami yakin dengan apa yang tertulis di dalam Alkitab, kerana ia diinspirasikan oleh Tuhan sendiri meskipun ditulis oleh penulis yang berbeza-beza.
    Selama beberapa ratus tahun, buku ini menghadapi banyak tentangan dan dahulu, ramai Kristian yang dibunuh oleh orang Katolik gara-gara hendak membacanya.Tetapi kini ianya adalah buku yang paling banyak diedarkan di seluruh dunia.
    Apa-apa pun, saya tidak berapa setuju dengan komen-komen dari orang yang sebelum ini.
    Kidung Agung itu adalah simbolik kasih Raja Daud kepada Tuhan, bukannya bahan lucah. Saya akui, ajaran Kristian kebanyakannya berdasarkan interpretasi sendiri dan oleh itu banyaklah denominasi yang terbentuk. Saudara tahu apa maksud protestant bukan? Tetapi banyak denominasi Kristian ‘Protestant’ yang masih mengamalkan adat Katolik.
    Saya sangat tidak senang dengan Pope kerana dia mengaku dia adalah wakil Tuhan di bumi. Saya banyak mendengar tentang penipuan dan propaganda di dalam gereja itu. Apakah pendapat anda tentang ini?

 45. Penghibur berkata:

  @Drena

  (1) Sila jelaskan dimana di dalam Alkitab SDA menyatakan bahawa TRINITI adalah konsep beriman kepada Tuhan?

  (2) Jesus Anak Tuhan atau Tuhan itu sendiri?

  (3) Apakah beza Tuhan dan Anak Tuhan?

  (4) Apakah Beza Nabi Dengan Tuhan?

  (5) Apakah Jesus Nabi Atau Tuhan?

  (6) Apakah yang dimaksudkan Tuhan itu Esa?

  (7) Apakah yang dimaksudkan Tuhan Berkuasa dalam Berkehendak?

  (8) Apakah tujuan Tuhan menurunkan Kitab Suci?

  (9) Adakah Tuhan Yang Dikatakan Maha Berkuasa Boleh Memiliki Sifat lemah seperti Mati?

  (10) Apakah kamu setuju tuhan Mati?

  Mohon anda bicarakan 10 soalan diatas, dan kita sama2 bincang selepas ni. berkenaan Khatolik, rasanya tak perlulah kita bicarakan kerana, saya amat mementingkan Akidah. Akidah adalah teras utama dalam beragama dan i’tikad dan penyerahan diri kepada Allah swt.

  Jika tidak keberatan sila perkenalkan diri anda….

  By, Penghibur

  • Drena berkata:

   1. Matius 28:9 “Kerana itu pergilah, jadikanlah semua bangsa murid-Ku dan baptislah mereka dalam nama Bapa dan Anak dan Roh Alkudus”
   –> Ayat ini menunjukkan tiga nama, dan kerana Bapa dan Anak adalah oknum (individu) yang berlainan, maka Roh Kudus juga adalah oknum yang lain.
   –> Inilah asas agama Kristian. Meskipun demikian, ada juga denominasi yang menolak konsep ini (contoh: Jehovah Witness)

   2. Yohanes 3:16 (ayat yang paling terkenal di antara umat Kristian) “Karena begitu besar kasih Allah akan dunia ini, sehingga ia telah mengaruniakan Anak-Nya yang tunggal, supaya setiap orang yang percaya kepada-Nya tidak binasa, melainkan beroleh kehidupan yang kekal.”
   –> Ini jelas mengatakan bahawa Yesus adalah ‘Anak-Nya yang tunggal’
   Lihat juga ayat di bawah
   Matius 3: 17 “Lalu terdengarlah suara dari syurga yang mengatakan: ‘Inilah Anak-Ku yang kukasihi, kepada-Nyalah aku berkenan”

   3. Dari segi kuasa dan kemampuan, Tuhan dan Yesus tiada bezanya. Sama-sama mampu menghidupkan yang orang mati (Yohanes 5:25), mampu membaca hati manusia (Yohanes 2:24, 25),
   mempunyai kuasa mencipta (Yohanes 5:1-20), mempunyai kuasa untuk mengampuni dosa (Markus 2:1-12), mempunyai hak untuk disembah (Matius 14:33) dan mampu meramal masa depan (Yohanes 13:19)
   Di Alkitab, di permulaan buku Yohanes (sila rujuk jika ada Alkitab), ‘Firman’ yang disebut adalah Yesus. Dan dinyatakan di situ bahawa Yesus telah pun ada semasa bumi diciptakan dan bersama dengan Allah Bapa semasa penciptaan Yohanes 1:14
   Secara pasti, kedua-duanya mempunyai hubungan yang rapat, sehinggakan hampir tiada beza, tetapi seperti dalam jawapan saya bagi soalan pertama tadi, Yesus memanggil Allah sebagai Bapa, manakala Bapa memanggil Yesus sebagai Anak-Nya.

   4. dan 5. Di dalam buku-buku di Alkitab, telah banyak tertulis tentang nabi-nabi yang diutus oleh Tuhan sendiri. Beza nabi dan Tuhan sangat jelas – nabi adalah pesuruh yang diutus oleh Tuhan untuk menyampaikan mesej kepada umat-Nya. Nabi paling banyak digunakan sewaktu zaman sebelum kelahiran Yesus. Yesus bukanlah seorang nabi kerana nabi adalah manusia biasa yang mempunyai batasnya tersendiri. Yesus sudah setaraf dengan Bapa. Jadi, tidak hairanlah jika Yesus itu dianggap sebagai Tuhan.
   -> Tetapi Dia sebenarnya adalah pengantara antara umat manusia dengan Allah Bapa. (Yohanes 2:1,2) Kerana dosa Adam, hubungan kita dengan Tuhan mempunyai jurang yang dalam dan Yesuslah yang menghubungkan kita dengan Tuhan. Sebab itulah Dia sanggup mati di kayu salib
   -> Dan kerana ini jugalah di penghujung doa, kami menyebut “semua ini kami serahkan dalam nama Yesus Kristus, Juruselamat kami” sebelum menyebut Amen. Hanya melalui Dialah doa dapat sampai ke Tuhan.
   5. Ia bermaksud Tuhan itu hanya satu, dan saya faham apa maksud saudara. Tetapi dalam konsep Ke-Allahan, terdapat tiga oknum (ini saya sudah nyatakan).
   Sifat-sifat Allah
   a. Mahakuasa (Wahyu 19:6, Ayub 11:7)
   b. Hadir di mana-mana (2 Tawarikh 16:9, Zakharia 4:10)
   c. Maha Mengetahui (1 Samuel 2:3)
   d. Tetap (Ibrani 6:17)
   e. Kekal (1 Timotius 1:17, Daniel 7:14)
   f. Mengasihi (1 Yohanes 4:8)
   g. Adil (Ulangan 32:4)
   h. Murah hati (Keluaran 34:6)
   i. Benar (Ezra 9:15)
   *Berkenaan Roh Alkudus pula, oknum ketiga ini juga mempunyai sifat tersendiri iaitu
   -mempunyai fikiran, (Yohanes 14;16,17) dapat memilih (1 Korintus 12:11), mempunyai perasaan (Efesus 4:30).
   * Tugas Roh Alkudus adalah untuk memberi ilham kepada nabi-nabi –> 2 Petrus 1:21
   Menginsafkan dunia tentang dosa –> Yohanes 16:8
   Memimpin manusia ke dalam kebenaran –> (Yohanes 16:13)

   7. Saya tidak berapa faham apa soalan saudara ini. Boleh tolong perincikan lagi?

   8. Tujuannya sangat jelas iaitu untuk menjadi panduan dan pedoman hidup manusia. Alkitab terdiri daripada 66 buku yang disatukan sehingga membentuk satu buku. 22 buku banyak menyebut tentang sejarah dunia, 21 buku tentang nubuatan, 21 buku adalah surat dan 2 lagi adalah dalam bentuk syair.
   Meskipun penulisnya adalah seramai 36 orang (berlainan status – raja-raja, nelayan, pendeta, orang kaya, orang miskin dsb) dan mengambil masa selama 1600 tahun untuk dikarang, namun Alkitab adalah satu buku kerana ia adalah diinspirasikan dari Allah dan berfokus kepada Allah.

   9. dan 10 Tidak, Tuhan tidak dapat mati. Inilah yang menariknya (dan juga mungkin mengelirukan) tentang Yesus. Dia adalah 100% manusia dan 100% mengekalkan sifat syurgawinya. Saya katakan dia 100% manusia kerana Dia telah mati di kayu salib. Dan saya katakan Dia juga 100% mengekalkan sifat syurgawinya kerana Dia mampu bangkit semula pada hari ke-3 kematiannya.

 46. Penghibur berkata:

  @Drena

  PERHATIAN : Ulasan saya berdasarkan nombor jawapan anda. Maklum.

  (1) Dalam nama Bapa, Anak dan Ruhul Kudus. Ada tida keperibadian, ayat ini tidak menyatakan bahawa ketiga-tiganya adalah SATU OKNUM. Saya tegaskan sekali lagi dimana di dalam Alkitab SDA menyatakan bahawa 3 Keperibadian ini adalah SATU OKNUM yang tidak terpisah, bahawa ketigatiganya adalah SATU. Sila jelaskan.

  (2) John 3:16 adalah ayat sisipan, tambahan dan daripada 32 ulama terbijak Kristian dibantu oleh 50 kumpulan yang bekerjasama membantah bahawa ayat ini adalah Firman Tuhan. Bolehkah kamu jelaskan apakah maksud “BEGOTTEN SON”?

  (3) Jesus dan Allah, kedua2nya adalah berbeza samasekali. Jesus adalah Utusan sedangkan Allah adalah Tuhan yang mengutus Jesus. Apakah kamu ingin menyatakan pada saya bahawaTUHAN MENGUTUS TUHAN?

  – Jesus tidak dapat berbuat apa2 dari dirinya sendiri (John 5:30)
  – Jesus tidak mengenal musim (Markus 13:32)
  – Jesus haus (John 19:28)
  – Jesus menangis (John 11:35)
  – Jesus yang dikatakan Tuhan diuji Iblis (Markus 1:13)

  Apakah ini sifat Tuhan? Tuhan tak boleh berbuat apa2 dari dirinya sendiri, Tuhan tidak mengenal musim, Tuhan haus, Tuhan menangis dan Tuhan diuji Iblis. Adakah ini patut disandarkan kepada Tuhan? Jika Jesus adalah Tuhan, sepatutnya Iblis yang diuji oleh Tuhan dan bukannya Tuhan yang diuji.

  Tuhan BUKAN untuk diuji, tetapi Tuhanlah yang menguji hamba2Nya.

  Lebih jauh Tuhan dikatakan MENYESAL (Jeremi 15:6, Genesis 6:6)

  Adakah ini dikatakan BERKUASA? Apa yang jelas bagi kita, ini adalah sebuah penghinaan terhadap Allah swt. Saya mahu kamu renungkan seketika, pada kedudukan atau martabat mana kamu merendahkan Sifat Tuhan. Oleh kerana itu, kamu seharusnya belajar untuk memahami Sifat Tuhan yang mana TIADA SESUATUPUN SERUPA DENGAN-Nya.

  beberapa bahagian lain, akan saya bahas kemudian..ada urusan sikit.

  By, Penghibur

 47. Penghibur berkata:

  (4) & (5) Berdasarkan Alkitab SDA, Jesus hanyalah seorang rasul dan nabi. Saya dah pecahkan poin kecil untuk menjawab keterbatasan jesus sendiri dan saya tambah lagi seperkara bahawa Jesus TIDAK MENGETAHUI HARI KIAMAT atau dalam ertikata lain Hari Akhirat di dalam Markus 13:32.

  Jika jesus menghubungkan manusia dengan Tuhan, maka Nabi-nabi yang lain dari nabi adam a.s sehingga Nabi Muhammad saw adalah penghubung atau pengantara wahyu Allah swt. ini tidak mengejutkan kerana semua nabi-Nabi adalah Jalan, Kebenaran dan Hidup, sesiapa memilih jalan lain selain dari Jalan Para Nabi, maka ia TERSESAT dan perlu dibimbing semua mengenal Allah swt.

  Apakah maksud kamu Jesus (a.s) SETARAF dengan Bapa?
  Apakah maksud kamu “Jadi Tidak Hairanlah Jika Jesus Dianggap Tuhan”?

  Saya ingin mengatakan pada kamu bahawa Nabi Muhammad saw adalah Penyelamat kepada Juruselamat ini. Malah Nabi Muhammad saw datang membantah kepalsuan maklumat berkenaan Jesus iaitu Nabi Isa a.s. nabi Muhammad saw membersihkan nama dan meletakkan kedudukakan sebenar Nabi Isa a.s iaitu Jesus diatas perintah Allah swt.

  (6) Baguslah kamu faham erti Esa, dan persoalannya adalah TRINITI adalah Esa/ Dimana di dalam Alkitab SDA menyatakan bahawa TRINITI adalah Esa? bagus sekali pernyataan kamu berkenaan Sifat Allah, boleh kamu jelaskan mengapa ALLAH MENYESAL berdasarkan Alkitab dalam kitab Kejadian 6:6, Bilangan 23:19, 1 Samuel 15:35, Keluaran 32:14.

  (7) Maksud saya, adakah Tuhan Maha Kuasa sehingga Tuhan boleh menjadi apa saja. Oleh kerana kamu mengimani Tuhan menjadi Manusia, maka kamu juga WAJIB bersetuju, Tuhan boleh jadi Gunung Ganang, Bintang, malah Tuhan boleh menjelma Jadi gautama Buddha, Tuhan boleh jadi Krishna.

  Kesan dari konsep pemahaman sebegini, maka banyak pihak boleh mengKLAIM bahawa mereka adalah tuhan termasuk Ahli Sihir atau bomoh. Ahli Sihir atau Bomoh ada yang boleh menghidupkan orang mati, malah memanggil Roh-Roh keluarga yang dah mati. bukankah Iblis juga boleh menyamar menjadi Malaikat Mulia? Sila bahas isu ni.

  (8) jika kamu katakan tujuan Kitab Suci diturunkan adalah jelas untuk memberi petunjuk, bimbingan dari Tuhan. Siapakah patut kamu salahkan dalam hal membuang atau menambah ISI KANDUNGAN KITAB SUCI BIBLE? khatolik mengimani 73 Kitab dan kamu Protestant mengimani 66 Kitab.

  Bagaimana kamu boleh mengKLAIM kamu mendapat pimpinan Tuhan sedangkan ISI KANDUNGAN KITAB sangat meragukan, apa jadi dengan kitab barukh, ester, Judith, Macabees 1 &2 dan lain? Umat Kristian selalu KLAIM akan mendapat pimpinan Roh Kudus, mengapa dalam hal KITAB 73 dan kitab 66 ini tidak dijelaskan oleh Roh Kudus? Mengapa Tuhan membiarkan kamu dalam keadaan begitu? Adakah ini dikatakan terpelihara dari sebarang kerosakan pada Kitab Tuhan dan ini tidak akan menjadi Isu jika kamu SETUJU MENYATAKAN bahawa terdapat 2 Roh kudus iaitu Roh kudus Khatolik dan Roh Kudus Protestant? Jika kamu tanya kepada umat khatolik, mereka akan mengaku merekalah yang benar, begitulah sebaliknya.Sila bahas.

  (9) & (10) kamu katakan TUHAN TIDAK DAPAT MATI! Tetapi jesus pernah mati 3 hari 3 malam. kamu juga katakan jesus itu Tuhan. Jika Jesus adalah Tuhan, dan Jesus pernah mati, maka WAJIB kamu mengimani TUHAN PERNAH MATI 3 Hari 3 malam tanpa sebarang bantahan. Sila jelaskan jika TUHAN MATI 3 HARI 3 MALAM, siapa yang nak mengatur alam?

  By, Penghibur

 48. wakaka berkata:

  allahhuakbar!!!!

 49. prokatolik berkata:

  pihak pendebat kristian telah beri penjelasan berkali-kali berkenaan Yesus manusia dan Yesus Tuhan. Tetapi masuk telinga kanan keluar telinga kiri dari pendebat muslim. Dialog x akan menjadi jika begini terus……..

  • Penghibur berkata:

   @Prokatolik

   Saudara Stephen yang dihormati, sebenarnya anda membawa hujah, tapi anda tiada hujah. Anda tidak membuktikan apa-apa, walau sebesar sebutir pasir berkenaan ketuhanan Jesus dan SEMEMANGNYA Jesus BUKAN Tuhan tetapi utusan Allah swt.

   Semoga Allah swt memberi hidayah kepada kamu dan kamu dapat beriman kepada Allah swt dan juga mengimani Jesus (a.s) seperti yang ditetapkan Syarak iaitu ketetapan dari Allah swt. Maklum.

 50. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Anda menulis:

  @Drena

  PERHATIAN : Ulasan saya berdasarkan nombor jawapan anda. Maklum.

  (1) Dalam nama Bapa, Anak dan Ruhul Kudus. Ada tida keperibadian, ayat ini tidak menyatakan bahawa ketiga-tiganya adalah SATU OKNUM. Saya tegaskan sekali lagi dimana di dalam Alkitab SDA menyatakan bahawa 3 Keperibadian ini adalah SATU OKNUM yang tidak terpisah, bahawa ketigatiganya adalah SATU. Sila jelaskan.

  >> Baca baik2 frase ini “dalam nama”, itu dalam bahasa aslinya, ‘anoma’, singular, kata tunggal, mengerti? Artinya, ‘baptislah MEREKA (Bapa, Anak dan Roh Kudus) dalam SATU NAMA…”, baca: SATU/TUNGGAL, jadi MEREKA yakni TIGA PRIBADI yang disebut itu memiliki SATU NAMA, SATU KUASA, mengerti sekarang??? (kayaknya ngga mau sih).

  1500 tahun sudah berlalu kok belum sadar2 ditipuin.

  Pantes pada tidak maju2…Pantesan…!

  @ prokatoiik,

  Hey bro…

  Memang susah mau ngomong sama anak dunia.

  Syukurlah kita anak2 terang.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Jadi semakin rumit Kitab Bible ini, disana sini semakin berlanggar dan menyesatkan, Sekejap dikatakan satu dalam persatuan, sekejap lagi satu sebagai satu dalam hakikat. sekejap lagi unsur ilahi tidak melakukan unsur manusiawi dan sebaliknya. Makin menyesatkan ini Cosmicboy. Ilmu yang menyesatkan baik ditinggalkan, ikut apa yang Allah swt ajar kepada manusia.

   Bible BUKAN KALAM Allah melainkan Kitab mengATASNAMA Allah dan ini adalah seburuk2 fitnah dan didalamnya masih terdapat sisa2 yang masih boleh diterima tetapi bercampur baur. kesimpulannya Bible BUKAN KALAM Allah.

   So, tinggal baca.

   • CosmicBoy berkata:

    @ Penghibur,

    Spt biasa, saya ngomong tuhan, anda jawab hantu, how pathetic.

    Sila ulang baca tulisan2 saya, kita sedang ngomomg apa kawan?

    Yakni Yesus adalah Kalam Allah yang mengambil bentuk manusia, mengerti (kayaknya ngga sih)?

    Jadi anda bawa2 Bible segala, itu apa-apaan?

    Memangnya anda tidak tau jalur diskusi, dari sono udah begitu, ngomomg sebenar mulut buaya tapi dalamnya tong kosong. Anda anak muda yang mau menunjukkan2 ilmu anda tapi di mata saya anda tidak lebih dari orang yang mau angin busuk (kentut). Dari kemarin lagi dinasehati supaya belajar dan banyak mendengar tapi kesombongan dan kelihaian anda membuat anda tidak maju2.

    Salam.

 51. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Anda menulis.

  @Prokatolik

  Saudara Stephen yang dihormati, sebenarnya anda membawa hujah, tapi anda tiada hujah. Anda tidak membuktikan apa-apa, walau sebesar sebutir pasir berkenaan ketuhanan Jesus dan SEMEMANGNYA Jesus BUKAN Tuhan tetapi utusan Allah swt.

  Semoga Allah swt memberi hidayah kepada kamu dan kamu dapat beriman kepada Allah swt dan juga mengimani Jesus (a.s) seperti yang ditetapkan Syarak iaitu ketetapan dari Allah swt. Maklum.

  Mau tau siapa Yesus selengkapnya?

  Kosonkan pikiran nada, buang semua dogma agama anda tentang Isa/Yesus, kosongkan pikiran, buang dogma: Isa cuma seorang manusia, buang itu dari otak anda. Jangan bawa2 dogma, jangan bias.

  Kemudian, cing, cing, cing (dengan pikiran yg kosong itu)…

  Baca Injil Yuhana terlebih dulu.

  Ulang baca Injil Yuhana fasal 1 beberapa kali baru dilanjutkan ke fasal2 berikutnya sehingga selesai. Kalu tidak punya alkitab, sila ke sabda.com.

  Untuk pengetahuan anda Yuhana ialah murid Yesus. Yuhanalah yang lebih tau tentang Yesus ketimbang lelaki Arabia itu. Karena apa? Karena selain murud Yesus, Yuhana mengenal Yesus secara akrab bahkan sesudah Yesus dibangkitkan. Jadi pantes dia lebih layak menulis riwayat Yesus ketimbang rekan anda dari Arabia itu, yang muncul 600 tahun kemudian, 1500 km jauhnya.

  Semoga anda mengerti.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Dunia Islam telah membedah Kitab Agama-Agama lainnya dengan detail, malah ia sebahagian Ilmu dalam cabang Usuluddin. Apa2 juga kebenaran dan hakikat keberan tidak boleh melampaui hakikat kalam Allah iaitu Quran. kerana Quran hanya satu2nya KALAM Allah yang sempurna dan bebas dari sebarang kerosakan dan akan kekal sehingga kiamat. Semoga bermanfaat.

   Ilmu yang menyesatkan baik anda tinggalkan, BIBLE BUKAN KALAM Allah, Bible hanya kitab sejarah yang bercampur baur antara kebenaran dan kepalsuan, malah yang palsu juga diterima sebagai kebenaran. jauhkan diri anda dari fitnah kerana fitnah besar dosanya dan seburuk-buruk fitnah adalah FITNAH terhadap Allah dan mengATAS nama Allah. Semoga bermanfaat.

   By, Penghibur

 52. Penghibur berkata:

  @Kristianer

  Jesus iaitu nabi Isa a.s adalah apa yang dikatakan Quran. Quran telah menjelaskan Jesus (a.s) adlah seorang Islam, maka ISLAM Jesus (a.s) itu tidak perlu disangkal dan Nabi Isa a.s (Jesus) akan datang dan memimpin umat manusia untuk kembali kepada ajaran Allah swt iaitu Quran dan As-Sunnah dan Nabi Isa a.s (Jesus) akan memerintah sama seperti Pemerintahan Khulafa Ar-Rasyidin Al-Majdiyin iaitu Khalifah yang 4 dan teragung.

  By, Penghibur

 53. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Jesus iaitu nabi Isa a.s adalah apa yang dikatakan Quran. Quran telah menjelaskan Jesus (a.s) adlah seorang Islam

  >> Anda lucu…

  Gw penduli apa dengan ngomongan AQ anda.

  Itu bagi saya tidak lebih dari tulisan2 Pak M.

  Anda mau percaya silakan.

  Tapi mau menyuruh saya percaya, saya punya otak, mengerti bro?

  Apa bukan bodoh mempercayai cerita Yesus yang ditulis oleh seorang lelaki Arab 600 tahun kemudian, 1500 km jauhnya, lagian tidak punya mata rantai kebenaran dari para pengikut Yesus.

  Mending percaya sama tulisan2 orang2 yg dekat dengan Yesus yakni para muridnya/hawariyyun, Matius, Markus, Lukas dan Yuhana.

  Kalu di pengadilan, anda bawa saksi, siapa yang anda bawa, saksi yang mengenali bahkan makan dan minum dengan sosok itu atau saksi yang hidup 600 tahun kemudian, 1500 km jauhnya, saksi yang barusan keluar dari gua kelam, ngomong ngga karuan (bahwa dia telah ketemu malaikat!!!) Ngelawak loe, coba direnungkan kalu anda mau menegakkan keadilan!

  How stupid, how pathetic….

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Jangan sempitkan pemikiranmu, masa yang berlalu diantara nabi Isa a.s dengan Nabi Muhammad saw iaitu 600 Tahun dan ini bukan ukuran. memang nabi Muhammad saw tidak ada pada zaman nabi Isa a.s tetapi Allah swt TIDAK TIDUR selama 600 Tahun, Dia Maha Mengetahui, Maha Bijaksana dan Maha Halus, Pemilik Nikmat dan Rahmat.

   Siapa yang tahu jika Allah swt berkehendak, yang dekat belum tentu benar dan tepat, yang jauh belum tentu palsu. Ukurannya adalah isi kandungan Kitab. Quran sangat meyakinkan. Siapa diantara kamu tahu kalau kelahiran Nabi Muhammad saw disambut oleh Maryam iaitu Ibu nabi Isa a.s (Jesus). Jika Allah swt berkehendak itu sangat mudah, dan bukan menjadi permsalahan. malah kedatangan Maryam ibu Nabi Isa a.s sebagai bidan menyambut kelahiran Nabi Muhammad saw adalah cukup mudah dan lebih hebat dari menghidupkan orang mati yang kemudiannya dianggap Tuhan.

   Marilah Cosmic, pujuk hatimu supaya kembali ke pangkal Jalan. Islam dengan Akidahnya membawamu ke Syurga sedangkan Krsitian yang dengan jalan yang seakan-akan lemah lembut, berkasih sayang tidak lebih dari membawamu ke jurang Neraka. Apalah guna menjadi orang yang baik tetapi masuk Neraka, marilah kepada Islam kerana baik dalam islam akan membawa ke Syurga. InsyaAllah, sesungguhnya Allah swt Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.

 54. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Bagus nasihat anda itu untuk saya, supaya saya tidak menunjuk-nunjuk akan Ilmu, sebenarnya saya tak menunjuk apa pun, saya cuma bertanya pada anda!, tapi hairan mengapa anda mencarut dan memaki hamun? Apakah apabila orang menolak apa yang kamu sampaikan menunjukkan orang itu cuba menunjuk-nunjuk? Apakah apabila saya mengajak supaya kamu menerima Islam, bererti saya menunjuk-nunjuk?

  Saya BUKAN TUHAN, saya hanya hamba TUHAN iaitu hamba Allah swt dan bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad saw adalah Rasul utusan-Nya. Apakah daya saya nak menunjuk-nunjuk? untuk apa saya nak menunjuk-nunjuk? apakah keuntungan apabila saya nak menunjuk-nunjuk? adakah saya dapat wang berjuta? tidak! adakah saya dahagakan pujian? tidak samasekali!

  Saya ingin kongsikan sesuatu kerana saya juga berhadapan dengan maut iaitu kematian yang pasti akan datang pada setiap manusia. Salahkah jika saya berkongsi untuk mengajak kalian menerima Islam? Apakah saya minta supaya kamu masukkan sejumlah wang ke dalam akaun peribadi saya? tidak! Apa yang saya harapkan adalah supaya kita sama-sama beriman kepada Allah swt dengan cara yang Dia redhai dan sudah tentu jawapannya adalah islam.

  Adakah jika anda menerima Islam, maka saya akan menjadi Raja? atau menjadi kaya raya? atau menjadi tuan kepada anda? Tidak samasekali Cosmic, jika anda seorang islam, maka Islam anda itu harganya disisi Allah swt, dan saya WAJIB menjaga diri saya dan terus beramal.

 55. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Sila ke ForumKristen.com.

  Kalu kalian anggap saya punya batu, dan kalian permata, silakan tunjukkan kebenaran dan keaslian permata kalian.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Dalam kita berbincang berkenaan agama, BUKAN pergaduhan atau permusuhan untuk kita tumpukan atau untuk kita capaikan. Kita ini hamba Allah swt, anda berhak memiliki iman dalam Islam kerana Islam menyelamatkanmu.

   Memang benar kata anda, saya memilki PERMATA, dan PERMATA itu adalah PERMATA dari Allah swt yang memberi daku dan kamu nafas, yang memberi daku kesihatan dan kecerdasan, yang memberi daku dan kamu akal fikiran.

   Kita sama-sama sayang kepada Nabi Isa a.s, tetapi mengapa tidak kita sayang mengikut apa yang ditetapkan oleh Allah swt? mengapa tidak Cosmic? marilah bersama kami dalam Islam, sesungguhnya Islam akan mengajarmu hakikat iman dan hakikat kebenaran dan hakikat dalam berTuhan.

   Islam sangat mementingkan akhlak dan diantara tujuan naabi Muhammad saw diutus adalah untuk memperbaiki akhlak manusia seluruhnya termasuk anda Cosmic. Percayalah bahawa anda Cosmic berhak untuk menjadi Islam dan tiada seorang boleh menghalang anda untuk itu.

   By, Penghibur

 56. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  Memang benar kata anda, saya memilki PERMATA, dan PERMATA itu adalah PERMATA dari Allah swt yang memberi daku dan kamu nafas, yang memberi daku kesihatan dan kecerdasan, yang memberi daku dan kamu akal fikiran.

  >> Jadi sila bukti, jangan asal ngomong, kayak gituh saya juga bisa apalagi anak TK.

  Terakhir, sila ke ForumKristen.com, disana anda akan belajar kekristenan secara wajar dari netter2 Kristen, tanyalah apa yang anda ingin tau ttg Yesus atau kekristenan, kami siap menjawab.

  Mengenai Muhammad, sori no comments. Saya tidak percaya kepada kenabiannya apalagi sebagai seorang yg berakhlak. Bagaimana saya bisa percaya seorang itu berakhlak apabila dia sendiri mengajar membunuh bahkan tangannya penuh dengan darah. Memperbolehkan poligami sehingga menyakiti kaum wanita, dengan sendirinya menyikat anak kecil, menyikat babu dari istrinya, menyikat istri sahabatnya sendiri…anda kata itu aklhlak yang baik. Hmmf, saya pikir anda lebih baik dari dia, anda tidak melakukan itu semuakan? Jadi ternyata anda bukan pengikutnya.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Persoalan kamu tu telah dijawab dengan baik, berlambak yang menjelaskan isu tersebut. nabi Muhammad saw adalah manusia terbaik sepanjang zaman. Tiada manusia sebaik atau lebih baik dari Nabi Muhammad saw, malah semua para Nabi sangat menghormati Nabi Muhammad saw begitu juga saudaranya Nabi Isa a.s iaitu Jesus sanagt menghormati Nabi Muhammad saw.

   Percayalah Cosmic, anda masih mempunyai masa untuk menerima kebenaran dan jangan sia-siakan sisa usiamu kerana Allah swt Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

   • CosmicBoy berkata:

    @ Penghibur,

    saudaranya Nabi Isa a.s iaitu Jesus sanagt menghormati Nabi Muhammad saw.

    >>
    Yesus bersabda:

    Mat. 7:15 “Waspadalah terhadap nabi-nabi palsu yang datang kepadamu dengan menyamar seperti domba, tetapi sesungguhnya mereka adalah serigala yang buas.”

    • Penghibur berkata:

     @CosmicBoy

     Nabi Muhammad saw adalah Cahaya diatas Cahaya-Nya. Rasulullah saw adalah manusia terbaik seluruh alam sehingga berdirinya kiamat.

     Mengapa hanya anda hanya berpegang pada hujah demikian dan lari dari kenyataan, percayalah Cosmic, Kitab Bible BUKAN Kalamullah tetapi Kitab yang mengATASNAMAkan Allah.

     Yakinlah Cosmic bahawa Allah swt TIDAK TIDUR selama 600 Tahun yang merupakan jarak antara Nabi Isa a.s dengan Nabi Muhammad saw. Secara jujurnya anda Cosmic boleh dibentuk menjadi insan yang baik, marilah bersama kami, sesungguhnya kami orang-orang islam iaitu yang menyerahkan diri hanya kepada Allah swt dan mengimani seluruh para Nabi dan melaksanakan segala perkara yang makruf dan meninggalkan serta melarang dan menghalang kemungkaran.

     Si penyesat itu adalah Al-Masih Ad-Dajjal, Paulus lah yang mengubah Ajaran Nabi Isa a.s mengikut konsep Ajaran Penyembah Berhala. Berhati-hatilah Cosmic kerana selagi nafas dikandung badan anda berhak menerima Islam dan itu adalah hak yang tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak. Sesungguhnya Allah swt memuliakan anak adam, maka muliakan dirimu dengan Islam.

     • CosmicBoy berkata:

      @ Penghibur,

      Yakinlah Cosmic bahawa Allah swt TIDAK TIDUR selama 600 Tahun yang merupakan jarak antara Nabi Isa a.s dengan Nabi Muhammad saw

      >> Mana mata rantai ajaran Yesus dari Muhammad? Ngga ada!

      Mana mata rantai ajaran para nabi dari Muhammad?

      Ngga ada.

      Sebaliknya Yesus bersabda:

      Al-Injil, Yuhana. 5:46 “Sebab jikalau kamu percaya kepada Musa, tentu kamu akan percaya juga kepada-Ku, sebab ia telah menulis tentang Aku.”

      Di mana?

      At-Taurat, At-Tasniah (Ulangan) 18:18 “…seorang nabi akan Kubangkitkan bagi mereka dari antara saudara mereka, seperti engkau ini; Aku akan menaruh firman-Ku dalam mulutnya, dan ia akan mengatakan kepada mereka segala yang Kuperintahkan kepadanya.”

      Bagaimana?

      Al-Injil, Yuhana 1:1 & 14, “Sebelum segala sesuatu ada, Firman itu telah ada (qaimah) bersama Allah karena Firman itu adalah Allah itu sendiri. Firman itu telah mengambil bentuk sebagai seorang manusia dan ada bersama-sama dengan kita.”

 57. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Intipati ajaran para Nabi adalah mengESAkan Allah swt iaitu menSUCIkan Allah swt dari segala sesuatu. Persoalannya sekarang adalah :

  (1) Dimana di dalam Alkitab menyatakan bahawa Nabi Musa a.s beriman dengan TRINITI?

  (2) Dimana di dalam Alkitab bahawa Abraham (Nabi Ibrahim a.s) beriman dengan TRINITI?

  (3) Dimana di dalam Alkitab bahawa Adam (Nabi Adam a.s) beriman dengan TRINITI?

  (4) Dimana di dalam Alkitab Jesus (Nabi Isa a.s) menyatakan bahawa dia adalah Tuhan dari TRINITI?

  (5) Di mana di dalam Alkitab menyatakan bahawa TRINITI adalah Esa yang SATU pada HAKIKAT? Jelaskan dimana di dalam Alkitab menjelaskan bahawa Bapa, Putera dan Roh Kudus SATU HAKIKAT?

  HAL LAIN :

  (1) Ulangan 18:18 Tidak menjuruskan kepada Jesus (Nabi Isa a.s), apakah BUKTI ayat ini adalah ramalan untuk Jesus?

  (2) John 1:1-14 Tidak boleh dipegang atau dijadikan hujah, sehingga kamu membuktikan TRINITI, hakikatnya sehingga kiamat berdiri TRINITI bukanlah ajaran dari Allah swt. malah ayat itu adalah ayat yang merendah-rendahkan darjat Allah swt kepada taraf makhluk iaitu yang baharu sedangkan Allah swt bukan baharu.

  (3) Nabi-nabi Allah swt sangat mengenali Nabi Muhammad saw, baginda saw adalah Penghulu manusia di akhirat kelak. Perkara terpenting adalah dalam tempoh antara Jesus (Nabi Isa a.s) sehingga ketibaan masa Nabi Muhammad saw mengambil masa 600 tahun dan HAKIKATNYA Allah swt tidak tidur dalam tempoh ini dan sesungguhnya Allah swt Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana.

  (4) Mata rantaian ajaran Jesus (Nabi Isa a.s) bahkan para nabi dari zaman Nabi Adam a.s adalah mereka semuanya adalah beragama ISLAM. Agama Para Nabi adalah ISLAM. Allah swt hanya menurunkan Agama Islam dan tidak pernah Allah swt menurunkan agama selain dari ISLAM, jika ada agama lainnya maka itu adalah agama ciptaan manusia. Hakikatnya Allah swt menyempurnakan ajaran Islam pada zaman Nabi Muhammad saw, manusia WAJIB mengimani Nabi Muhammad saw kerana ia benar-benar perintah dari Allah swt.

  “Sesungguhnya Allah swt Memuliakan Anak Adam, Maka Muliakanlah Dirimu Dengan Islam”

  By, Penghibur

 58. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  (1) Dimana di dalam Alkitab menyatakan bahawa Nabi Musa a.s beriman dengan TRINITI?

  >> Dimana di dalam alquran menyatakan bahwa Nabi Musa beriman kepada TAUHID? Sila cantumkan perkataan T.A.U.H.I.D dari AQ kalian?

  Yang benar, TRINITI bukan Allah, TRINITI hanyalah ilmu untuk mengenal keesaan Allah dalam hubungan dengan Kalam-Nya dan Roh-Nya. Jadi Nabi Musa percaya kepada TRINITI karena Nabi Musa mempercayai bahwa Kalam-Nya dan Roh-Nya tidak terpisahkan dari keesaan Allah, kedua2-Nya berdiri pada hakikat Allah secara azali!

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   (1) Beriman dengan TAUHID? Para nabi membawa ajaran TAUHID iaitu mengESAkan Allah swt dan menSUCIkan Allah swt dari segala perkara-perkara yang boleh membawa kepada kekafiran kepada umat manusia seperti mencitrakan Tuhan bersifat manusia atau Tuhan menjadi manusia.

   TAUHID berasal dari perkataan WAHADA atau dalam sebutan lain disebut AHAD, sebagai contoh

   (Surah Al-Ikhlash 112:1)
   “Qul hua Allahu AHAD”
   “Katakanlah : Dialah Allah Tuhan Yang Maha Esa”

   Dalam konteks ayat diatas AHAD membawa maksud ESA dan AHAD juga membawa maksud SATU yang BUKAN DUA, apatah lagi TIGA. Inilah Tauhid yang kamu pening-peningkan selama ni.

   (2) Dimana di dalam Bible dinyatakan bahawa TRINITI adalah Esa dan SATU HAKIKAT? TRINITI BUKAN Esa, dimana di dalam Bible menyatakan bahawa Nabi-Nabi beriman kepada Bapa, Putera dan Roh Kudus, di ayat mana nabi-nabi mengajar bahawa manusia mesti beriman dengan Bapa, putera dan Roh Kudus? Buktinya dimana? Adakah Abraham mengimani Bapa, putera dan Roh kudus sebagai Esa? dimana kenyataan Abaraham berkenaan hal ni?

   • CosmicBoy berkata:

    @ Penghiibur,

    >> Kamu ngomong apa sih? Mana perkataan TAUHID di AQ anda, saya ngga mau penjelasan dan pengertian TAUHID, saya mau perkataan TAUHID itu? Seperti mana anda menuntut saya menunjukkan perkataan TRINITI di Al-Kitab saya, demikianlah saya menantang anda menunjukkan perkataan TAUHID itu. Kayaknya ngga ada sih, cuma penjelasan aja. Jadi benarlah saya selama ini, perkataan TAUHID dibuat2 oleh para ulama anda, sptnya keesaan Allah di AQ tidak mampu dijelaskan secara tuntas maka butuh penjelasan dari para ulama.

    >> Mau tau mana letaknya keesaan Allah di TRINITI? Sila perhatikan, Tri-UNITAS, nah unitas itu maksudnya apa? Tunggal, satu, esa lho, mengerti ngga?

    • Penghibur berkata:

     @CosmicBoy

     Cosmic, teks Quran dalam bahasa Arab, dan setiap perkataan yang digunakan mempunyai kata terbit. mana mungkin suatu perkataan itu tiada kata terbit, begitulah perkataan TAUHID ia terbit dari perkataan WAHADA atau dalam bentuk lain dari perkataan AHAD. Samalah juga perkataan ISLAM ia terbit dari perkataan SALAMA atau SALAM atau SLIM, ia terbentuk dari kata terbit.

     Berbeza dengan TRINITI, saya tanya ayat apakah yang mendokong atau menyokong kenyataan TRINITI berdasarkan Bible? Dimana hujah nabi-nabi di dalam Bible menyatakan bahawa Bapa, Putera dan Roh Kudus adalah SATU DZAT, SATU HAKIKAT? Inilah pokok persoalan sebenarnya. BUKAN masalah perkataan TAUHID disebut atau tidak di dalam Quran, anda sepatutnya memahami bahawa setiap perkataan mempunyai KATA AKAR/ASAL TERBITAN.

     Quran membicarakan dengan penuh konsisten dari nabi Adam a.s sehingga Nabi Muhammad saw dengan membawa AKIDAH ISLAM iaitu mengESAkan Allah swt dan menSUCIkan Allah swt. Mana ada Nabi Muhammad saw menyatakan bahawa Nabi Adam a.s beriman dengan 3 persona,malah nabi Adam a.s sehingga Nabi isa a.s (Jesus) tIDAK PERNAH menyatakan bahawa mereka beriman dengan 3 persona sebagai SATU HAKIKAT. Quran membantah pernyataan anda dengan jelas.

     Jadi Cosmic, anda sepatutnya membawa hujah untuk menyokong Konsep TRINITI dari pernyataan nabi-nabi di dalam Bible..yang pasti TIDAK ADA, Sememangnya tiada. oleh kerana itu, marilah Cosmic bersama kami, kita sama-sama beramal dengan Ilmu Islam, kerana ia meyakinkan dan sangat konsisten dalam apa jua pernyataan atau kenyataan. InsyaAllah inilah dikatakan FITRAH manusia.

     • CosmicBoy berkata:

      @ Penghibur,

      Terakhir, saya tidak mahu penjelasan, mana perkataan TAUHID itu di AQ anda? Kalu ngga ada, maka benarlah perkataan TAUHID rekayasa alim ulama anda bukan wahyu dari “Allah”,kenapa direkayasa? Sudah tentu karena AQ tidak jelas tentang keesaan Allah.

   • CosmicBoy berkata:

    Adakah Abraham mengimani Bapa, putera dan Roh kudus sebagai Esa? dimana kenyataan Abaraham berkenaan hal ni?

    >>

    TRINITI ialah penjelasan hubungan Allah yg esa dgn Kalam-Nya dan Roh-Nya. Kalu Abraham percaya kepada Allah, Kalam-Nya dan Roh-Nya, untuk apa mau dibikin perkataan TRINITI.

    TRINITI diperkenalkan oleh ahli ulama gereja karena adanya orang2 yg mengajar bahwa Kalam Allah dan Roh Allah adalah makhluk! Mengerti kawan (kayaknya ngga sih)?

    Kalu ada orang yg percaya Kalam Allah dan Roh Allah berdiri pada hakikat Allah, tidak diciptakan, maka tidak perlu TRINITI, mengerti kawan?

    Jadi kalu Abraham percaya Allah yg esa dan tidak sama sekali mempersoalkan hakikat Kalam-Nya dan Roh-Nya, untuk apa bagi Abraham untuk mengenali TRINITI, ngelawak loe!

    • Penghibur berkata:

     @CosmicBoy

     Saya tanya dimana hujah Abraham di dalam Alkitab bahawa Konsep Triniti adalah HAKIKAT TUHAN? Saya BUKAN soal ada perkataan TRINITI atau tiada, ini BUKAN pokok persoalan atau anda yang tidak faham soalan?, apa yang saya tanya adalah dimana Abraham menyatakan bahawa Tuhan mempunyai 3 persona? Ayat mana? Ini yang saya soal… sememangnya tiada.. mustahil Abraham atau musa tidak menjelaskan berkenaan 3 persona ni, jika ini adalah hakikat Tuhan! Apa yang pasti, kepercayaan terhadap 3 persona sebagai SATU HAKIKAT TERBANTAH 100% tanpa perlu difikir panjang.

     • CosmicBoy berkata:

      Saya pikir jawapan saya sangat jelas. Perkataan TRINITI timbul apabila ada kelompok2 yang percaya bahwa Kalam Allah dan Roh Alah itu makhluk (spt sebagian dari muslim), mengerti? Abraham tidak mempertanyakan Kalam Allah dan Roh Allah, jadi untuk apa dinyatakan TRINITI itu kepada Abraham. Sila jawab itu.

      • Penghibur berkata:

       @CosmicBoy

       (1) Saya simpati kerana anda lari dari menjawab soalan, saya minta pada anda sokongan atau dokongan atau hujah dari nabi-nabi di dalam bible berkenaan 3 Persona adalah satu hakikat, saya BUKAN tanya ada perkataan Triniti atau tidak! Sememangnya TRINITI memang TIDAK disebut di dalam bible tetapi DISEBUT di dalam Quran. Inilah istimewanya Quran.

       (2) TAUHID, anda perlu faham apakah maksud TAUHID! TAUHID dan TRINITI sehingga berdiri KIAMAT tidak akan membawa maksud yang sama, mengESAkan Allah disebut Ilmu TAUHID. mana ada orang sebut mengESAkan Allah adalah Ilmu TRINITI? Bahkan nabi-nabi dari nabi Adam a.s TIDAK pernah menjelaskan atau menyatakan bahawa mengESAkan Allah swt adalah Ilmu TRINITI! Tiada samasekali wahai Cosmic. Sila faham apa yang saya tanya pada anda Cosmic, kerana saya juga mahu kamu mendapat kebaikan dunia akhirat kerana Allah swt sangat memuliakan anak-anak Adam, dan saya juga mahu anda Cosmic memuliakan diri anda dengan Islam, kerana anda berhak untuk menjadi orang Islam. InsyaAllah saya doakan pada kamu. Amin.

       (3) Saya jelaskan sekali lagi meng-ESA-kan Allah swt disebut sebagai ILMU TAUHID dan BUKAN ILMU TRINITI. Tiada seorangpun menyatakan bahawa mengESAkan Allah adalah ILMU TRINITI, tiada Cosmic. Saya harap supaya anda menjelaskan berkenaan Kitab Ulangan 18:18 seperti yang saya minta.

       Jika anda tidak mampu membahas isu ini, maka marilah bersama-sama kami orang Islam. Pertama-tama kamu akan mendapat penghormatan dan kasih sayang serta Rahmat dari Allah swt apabila ramai yang mengucap Salam orang Syurga iaitu “Assalamualaikum wbt”, insyaAllah kamu akan menjadi lebih baik Cosmic.

   • CosmicBoy berkata:

    “Qul hua Allahu AHAD”
    “Katakanlah : Dialah Allah Tuhan Yang Maha Esa”

    >> Dimana ditulis Allah itu Dzat atau hakikat atau 1 pribadi? Hanya ditulis Allah,Tuhan yg esa, jadi apa yg esa? Sifat-Nya? Bukahkah sifat2-Nya JAMAK, kalu jamak, berapa Allah?

    • Penghibur berkata:

     @CosmicBoy

     Ini bukan isu, jika anda mahu saya boleh bagi kutipan bahawa Allah swt adalah sendiri tanpa ada pergantungan atau ada pihak lain bersama-Nya, lagipun saya hanya tulis ayat pertama dari Surah Al-Ikhlash dan perkataan yang digunakan adalah AHAD menunjukkan SATU yang BUKAN DUA apatah lagi TIGA. Allah swt menegaskan Kafirlah orang-orang yang menyatakan bahawa Allah salah satu dari yang tiga atau meletakkan Darjat tuhan seperti manusia yang bersifat baharu.

     Jika Allah swt menggunakan perkataan NAHNU, itu tidak menunjukkan Allah swt lebih dari satu, NAHNU dalam bahasa ARAB tidak seperti pada bahasa-bahasa lainnya. NAHNU boleh digunakan untuk kata tunggal atau kata jamak. Dalam konteks Quran NAHNU membawa maksud Allah swt dengan kebesaranNya. Takde apa masalah.

     • CosmicBoy berkata:

      Saya nanya dimana ditulis di AQ anda, Allah itu Dzat? Atau hakikat? atau 1 pribadi? Mana? Mana? sila cantum ayat2nya. Kok sewot trus????

      Btw, menjadi kebiasaan debater2 muslim, kalu tidak bisa jawap, langsung nyalahkan bahasa Arab kononnya itu bahasa Allah, jadi non Arab tidak akan mengertikan, heran, kalu non ARab tidak mengertinya, itu tuhan apa, kok tuhan loe terbatas bahasanya, hanya bisa ngomong bahasa Arabia!

 59. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  (1) Ulangan 18:18 Tidak menjuruskan kepada Jesus (Nabi Isa a.s), apakah BUKTI ayat ini adalah ramalan untuk Jesus?

  >> Saya sudah cantumkan ayatnya (Injil Yuhana) bahwa Yesus mengkonfirmasikan ramalan itu. Yesus mengatakan ke orang Yahudi bahwa Nabi Musa telah menulis tentang Dia.

  Dimana konfirmasi dari Muhammad? Sila cantumkan.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Saya bukan bertanya berkenaan Nabi Musa a.s meramalkan kedatangan Nabi Isa a.s, saya tanya sejauh mana Ulangan 18:18 menyentuh atau terpenuh kepada diri Nabi Isa a.s iaitu Jesus a.s? inilah soalan saya. mengapa ulangan 18:18 adalah merujuk Jesus? Mengapa tidak merujuk Solomon, Isaiah, Ezekiel, danial, hosea, Joel, malachi, John The Baptist dan banyak lagi? mengapa tidak salah satu dari mereka?

   Sila jelaskan mengapa Jesus?

   • CosmicBoy berkata:

    >> Karena Solomon, Isaiah, Ezekiel dll tidak dengan berani mengaku Nabi Musa menulis tentang mereka sebaliknya Yesus beda, di hadapan orang Yahudi Dia dengan berani mengatakan bahwa Dialah nabi yang dijanjikan Musa, mengerti kawan (kayaknya ngga sih)?

    • Penghibur berkata:

     @CosmicBoy

     Cuma itu hujahnya? hahahaha Cosmic-Cosmic, atas alasan apa nabi-nabi dari bani Israel tidak berani mengaku nabi Musa menulis tentang mereka, dan atas kriteria apa bahawa Jesus lah yang dimaksudkan? mengapa Jesus? Inilah soalan yang anda sukar untuk jelaskan. Apa akan jadi jika ayat itu sebenarnya adalah merujuk kepada John atau Solomon? Apakah 2 nabi ini melanggar pengertian ramalan tersebut? jika melanggar pengertian ramalan tersebut, lalu atas dasar apa dan kriteria apa? dalilnya apa?

     • CosmicBoy berkata:

      Spt biasa anda menantang saya.

      Saya udah jawab tantang anda dengan mengatakan HANYA YESUS YANG MENGKLAIM ULANGAN 18:18 memacu kepada diri-Nya. Ayat bukti sudah dicantumkan, jadi dibagian mana Muhammad mengatakan Nabi Musa menulis tentang dia? Saya pikir Muhammad tidak tau apa2, karena buta huruf maka dia cuma mengulang apa yg dikatakan orang saja, sayang anda lebih pinter dari dia, bukankah anda tau membaca dan menulis?

      • Penghibur berkata:

       @CosmicBoy

       Anda hanya mentakan HANYA JESUS MENGKLAIM, hanya kerana dia KLAIM bahawa dialah yang diramalkan dalam ULANGAN 18:18 bererti dialah orangnya. Dimana Jesus menyatakan bahawa dialah yang diramalkan dalam Kitab Ulangan 18:18?

       (1) Apakah Beza Nabi dengan Tuhan?

       (2) Jesus Nabi atau Tuhan?

       (3) Apakah pengertian :Nubuatan?

       • CosmicBoy berkata:

        Seperti biasa anda tidak menjawab apa2.

        Coba diulang baca pertanyaan saya itu, sudah?

        Jadi saya nanya apa?

        Dimana ditulis di AQ anda, Muhammad mengklaim dia ialah nabi yg dijanjikan Nabi Musa di Ulangan 18:18?

        Saya pikir percuma, Muhammad itu khan buta hurup, jadi tidak bisa baca-tulis, maka mana mungkin baca Ulangan 18:18, membaca aja ngga bisa, apa lagi mengklaim2. Jadi nabi palsu itu.

        • GETAQ berkata:

         Al-Qur’an yang mulia menjelaskan bahAwa Nabi Muhammad saw. adalah nabi terakhir.

         “Muhammad itu sekali-kali bukanlah bapak dari seorang laki-laki di antara kamu, tetapi dia adalah RASULULLAH DAN PENUTUP NABI-NABI. Dan adalah Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” (QS 33(AL-AHZAB):40).

         -tapi pasti kamu x percaya. ini untuk kaum seagamaku sahaja iaitu muslim. wassaalam.

 60. CosmicBoy berkata:

  @ Penghibur,

  (2) John 1:1-14 Tidak boleh dipegang atau dijadikan hujah, sehingga kamu membuktikan TRINITI, hakikatnya sehingga kiamat berdiri TRINITI bukanlah ajaran dari Allah swt. malah ayat itu adalah ayat yang merendah-rendahkan darjat Allah swt kepada taraf makhluk iaitu yang baharu sedangkan Allah swt bukan baharu.

  >> Ehhh, jaga itu mulut. Who are you to tell me what to believe, what to not believe? Saya lebih menyakini tulisan2 dari para sahabat Yesus ketimbang seorang lelaki Arabia yang ngomong ngga karuan sesudah keluar dari gua kelam!

  Siapa yang menemukannya di gua kelam.

  Baca peringatan ini.

  2 Korintiyyah 11:14 “Hal itu tidak usah mengherankan, sebab Iblispun menyamar sebagai malaikat Terang.”

  Ramalan ini ditulis 600 tahun sebelum ‘malaikat Terang’ itu muncul.

  Baca lagi.

  2 Butrus 2:4 “Sebab jikalau Allah tidak menyayangkan malaikat-malaikat yang berbuat dosa tetapi melemparkan mereka ke dalam neraka dan dengan demikian menyerahkannya ke dalam gua-gua yang gelap untuk menyimpan mereka sampai hari penghakiman;”

  Dimana malaikat2 jahat ini, di gua-gua gelap. Sila hubungkan peristiwa perjumpaan Muhammad dengan malaikat ini.

  Dan lagi.

  Keadaan Rasulullah ketika menerima wahyu:

  Malaikat berkata: “Bacalah!” (Iqra’).

  Lalu Rasulullah menjawab; “Saya tidak pandai membaca.”

  Malaikat itu berkata pula: “Bacalah!”

  Tetapi aku jawab: “Aku tidak pandai membaca!” Lalu dipagutnya pula aku sampai habis pula tenagaku.

  Untuk yang ketiga kali, lalu berkatalah malaikat itu: “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang telah menjadikan,”

  Emang bodoh bin tolol ini ‘malaikat’, masok tidak tau Muhammad tidak bisa baca, kata Allah maha mengetahui, kok pada tidak tau sampe mau ngomong 3 kali, Bacalah! Bacalah! Bacalah! Wah, ini jutru yang mendatangi Muhammad bukan JIbril apa ya…kalu JIbril pasti tau, ini malah sebaliknya, jadi benarlah ramalan dari Kitab Injil, ‘iblis pun bisa menjadi malaikat Terang’.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   (1) Ini bukan pemaksaan, tetapi hujah anda berkenaan Injil Yohana 1:1-14 langsung tidak boleh dipegangkerana ayat itu menunjukkan PENGHINAAN terhadap Allah swt. Allah swt adalah Maha Suci, Maha hebatnya Allah swt sehingga tiada sesuatupun boleh menyerupainya bahkan Allah swt tiada berkehendak untuk menghina diri-Nya yang Maha Agung.

   Dalam hal ini, anda seperti membicarakan Kartun Siri “Dragon Ball” dimana Son Goku mempunyai kekuatan dan boleh bertukar menjadi Super Siaya sehingga kali keempat. Dalam dirinya terdapat satu kekuasaan lain, Son Goku juga merupakan manusia dan juga makhluk dari planet lain. Tak sangka sampai pengarah kartun pun boleh menerbitkan idea sebegini. Jangan-jangan mesti terpengaruh dengan konsep atau idea Ketuhanan dalam Konsep Triniti.

   (2) Kisah Nabi Muhammad saw menerima wahyu pertama, apa yang menghairankan, anda memang tiada isu dalam hal ni dan sengaja nak membuat provokasi. Bukan Malaikat yang tidak tahu Nabi Muhammad saw tidak tahu membaca, sebenarnay dalam konteks tersebut Nabi Muhammad saw yang tidak memahami apa yang disampaikan oleh malaikat, bahawa Iqra yang disampaikan oleh Roh Kudus adalah perintah IKUT BACA atau ULANGI BACAAN tersebut. Pendek kata pkata perintah itu adalah supaya Nabi Muhammad saw mengulangi apa yang disampaikan oleh Roh Kudus (Malaikat Jibril). Mudahkan..

   Perlu juga anda maklum bahawa sifat para malaikat BUKAN macam manusia, so anda tidak perlu membuat kesimpulan sendiri kerana itu sangat berbahaya dan yang pasti anda tersasar. Saya menyarankan kepada anda Cosmic supaya lebih berhati-hati dan saya faham ini proses anda sebelum anda menerima Islam satu hari nanti. InsyaAllah.

   • CosmicBoy berkata:

    Yuhana 1:1-2, 14 bukan penghinaan. Penghinaan ialah apabila mengatakan Kalam Allah itu cuma makhluk spt Anda.

    Btw, TRINITI sudah ada sebelum Son Goku, seperti mana kebenaran tentang TRINITI sudah ada sebelum Muhammad.

    Saya percaya Allah itu esa.

    Kalam-Nya dan Roh-Nya berdiri pada hakikat Allah yg esa itu. Jadi Kalam-Nya dan Roh-Nya tidak diciptakan, qadim dan qidam. Itulah TRINITI.

    • Penghibur berkata:

     @CosmicBoy

     (1) Dimana di dalam Bible nabi-nabi mengajar umat manusia berkenaan 3 persona? Malah jesus juga membuat kesaksian Allah itu Esa. Nabi Isa a.s membawa ajaran TAUHID dan BUKAN TRINITI. Setakat ini anda tidak menghuraikan topik perbincangan malah kabur.

     Son Goku, penulis Dragon Ball mesti dapat Ilham dari konsep TRINITI, jika TRINITI sudah ada sebelum Kartun Dragon Ball, maka perkara yang jelas TRINITI adalah knsep yang digunapakai oleh penyembah-penyembah Berhala antaranya adalah Ajaran HINDU dalam konsep ketuhanannya iaitu TRIMURTI atau penyembah-penyembah berhala dari mesir yang meyakini dengan konsep TRIDEWA. Apa bezanya dengan TRINITI?

     Apabila dikatakan Allah itu ESA, maka inilah yang dikatakan ILMU TAUHID, mana ada nabi-nabi menjelaskan Allah itu ESA dan ESA Allah itu dikenali sebagai ILMU TRINITI? Mana ada nabi-nabi Allah swt mengajar benda ni! Jika ada sudah tentu Nabi Adam a.s, nabi Nuh a.s,nabi Ibrahim a.s, nabi Musa a.s, nabi Isa a.s dan nabi Muhammad saw menjelaskannya dan mengajar manusia demikian. TETAPI TIDAK ADA, bahkan semua Para Nabi bersaksi bahawa Allah swt itu ESA dan inilah yang dikatakan ILMU TAUHID. Sila anda bicara topik TRINITI berdasarkan hujah dari Bible. Ini lebih terhormat, semoga Allah swt memberi hidayah pada anda Cosmic, insyaAllah.

 61. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Merujuk pada ulangan 18:18, sebelum saya membahas bahawa ramalan ini terpenuh kepada nabi Muhammad saw, maka anda sebagi salah seorang umat Kristian WAJIB membahas dengan penuh keyakinan dan mengeluarkan sebanyak mungkin hujah yang menyokong dan mendokong hujah anda bahawa ramalan tersebut adalah untuk Jesus. Malang sekali anda tidak berdaya dalam hal ini. Saya masih tidak keberatan dan memberi peluang kepada anda untuk membicarakannya.

  Nabi Muhammad saw TIDAK PERNAH KLAIM bahawa ULANGAN 18:18 adalah dirinya, PERSOALAN DISINI, bagaimana untuk memahami RAMALAN? Pengertian sebuah ramalan akan terpenuh apabila seseorang itu tidak mengetahui bahawa ramalan nubuatan itu adalah untuk dirinya, NAMUN apabila KENYATAAN DI DALAM RAMALAN NUBUATAN ITU satu demi satu memenuhi kriteria orang yang melakukannya, kita akan melihat SECARA NYATA PEMENUHAN ATAS APA YANG TELAH DIPERKIRAKAN DIMASA LALU DALAM RAMALAN-RAMALAN TERSEBUT.

  Al-Quran menjelaskan bahawa Nabi Muhammad saw diramalkan didalam kitab Taurat dan Kitab Injil. Ini adlaah kesaksian dari Allah swt kerana Kitab taurat dan Kitab Injil adalah Kitab Allah swt yang menurunkan Kitab Al-Quran. Bermakna baik Kitab Taurat, Kitab Injil mahupun Kitab Quran semuanya adalah milik Allah swt. Kitab-Kitab ini adalah KALAM Allah swt.

 62. nickson berkata:

  yg islam pun beli no toto 4d dgn minum..kalau betul di hebat..tunjukan…bukti kitab dia 2…p makan kedai cina pun siap daging taruh bawah…aduh…konon2 agama suci..pas2 kalau rogol anak sndiri tentu islam juga..lepas2 buang anak luar nikah..kesian budak xberdosa..baru2 ni ayah rogol anak tiri..agama islam jg..mana perginya ajaran islam awak 2..lepas2 mula la buat muka xbersalah..a…tp sy bertuah jd agama kristian…piji tuhan…xpenah lg masuk tv,surat khabar atas rogol an,rogol emak..rogol cucu..ni atuk rogol cucu pun ada….harapkan pagar pagar makan tiang..teruk3…renung2kn la
  lepas tu ingat lagi x..islam murtad beramai2..sb apa??bg la sbb kenapa mereka murtad..di sarawak ustad murtad masuk kristian pun org xkecoh..ni baru pastor masuk islam dh kecoh kuar internet la..tp dia masuk mungkin nak ubah hidup islam mengikut adat kristian…renung2kn la…xguna baru tau kesalahan sikit kristian dh nak kecoh..jd knapa korg xfikir apa yg islam dh buat…faham faham kn lah..malu islam sbb kata islam baik mcm2 la…tp hati baik xda..teruk……..

  • Penghibur berkata:

   @nickson

   Salam hormat kepada saudara Nickson,

   Saya rasa benda ni boleh dibincangkan dengan cara terbaik, dan sememangnya kita manusia adalah makhluk ciptaan Allah swt yang terbaik.

   Boleh tak kalau kita berbincang dengan cara formal dan ini lebih terhormat bagi kedua-dua belah pihak. Perbincangan kita akan lebih teratur dan saya yakin semestinya kamu seorang yang berilmu dalam Kristian.

   Jika kamu seorang Kristian yang baik dan mengamalkan ajarannya, maka sudah tentu kamu juga tidak menolak perkara yang baik dan bincang cara terbaik.

   Saya menunggu jawapan anda.

   By, Penghibur

   • GETAQ berkata:

    saya setuju dengan Penghibur,
    panjang lebar penjelasan diberikan untuk setiap persoalan. teruskan usaha anda.

    kepda Nickson, kamu cerita begitu kerana perbuatan itu tidak haram dalam pandangan agama kamu, saya berani berkata demikian kerana setelah tahu berdosa PASTI semudah A,B,C, mintak pengampunan Tuhan (daripada Paderi2)???? kan…….

    saya sokong kamu Penghibur, ALLAHU AKBAR….

    • maya pagang berkata:

     kamu jangan sebut pengampunan jika kamu tak fahami maksudnya. bagaimana dengan penganut islam yang melakukan taubat nasuha? adakah itu semudah a,b,c? seperti itu lah pengampunan yang dibuat oleh kristian?

  • maya pagang berkata:

   yes. betul u kate 2. semenanjung malaysia majoriti agama apa? agama yang satu 2 kan? disana banyak kes anak luar nikah dibuang kan? bapak rogol ank. datuk rogol cucu. ni cerita yang laku dlm news nie. angkara siapa? hmmm…. tapi masih mempertikaikan kristian. kate kristian ni jahatla, minum arak la. ntah ape2 la. takyah cerita sampai ke luar negara.pergi america la. eropah. takyah. sebut tempat tinggal kita dah ckp jika mau berdebat. bkn ape dia nak bawa cerita eropah. maklumla… kristian disini jarang melakukan dosa besar. tidak laku seperti mereka. kan? tengok aje.. nanti mereka pakai facebook habis je debat ni. tu laman web siapa? orang kristian barat juga. tapi mereka tak suka orang barat. tapi pakai hasil orang. tu tak munafik la namanya? jahat2 orang barat ni kan. mereka mempunyai banyak kajayaan. tidak omong kosong..

   • Penghibur berkata:

    @Maya Pagang

    Salam hormat pada saudara Maya, apa kata kita bincangkan dengan cara harmoni, kerana dari sinilah kita akan mampu memahami dan menelusuri matlamat hidup dalam bertuhan. Saya mengajak dengan cara yang hormat, maka saya juga beranggapan saudara maya juga sanggup untuk menjadi orang yang menghormati erti sebuah penghormatan.

    Yang Ikhlas,

    Penghibur

  • maya pagang berkata:

   saya setuju dengan u nickson..

 63. CosmicBoy berkata:

  Tulisan2 yg ngga bermutu.

  Kalau bacaan injil di maknai sebagai mencari kebenarn … tentu akan lain hasilnya.

  Udah tau di kibulin sama ustaz doang, eh masih aja ngga bisa ngeliat.

  • Penghibur berkata:

   Salam buat saudara CosmicBoy

   Apa khabar, semoga sihat sejahtera, ngapain ribut-ribut, lebih baik diskusi cara terbaik, supaya hasilnya lebih baik bukan dengan cara memburuk2kan orang lain. Kita sewajarnya bersikap profesional kerana kita selalu berpegang kepada hidup yang penuh dengan ketamadunan dan ilmu. Benarkan?

 64. CosmicBoy berkata:

  Lha, apa yg saya nulis yg menurut kamu tidak beriktikad baik.

  Cermin diri kamu dulu! (bukankah yg menyebarkan Pitnah tentang kekristenan).

  Btw, kalu mengaku agama kamu benar silakan bahas di ForumKristen.com, takut apa sih? mempertanyakan iman kok pada takut, ck, ck, ck…

  Salam damai jangan cengeng.

  • Penghibur berkata:

   Salam buat saudara CosmicBoy

   Buat apa susah-susah ke Forum tu…dah awak datang kesini, apakata bincang disini..mudahkan…tinggal pilih topik saja dan jangan jadi macam imanKristen yang lari dari persoalan. Menjawab soalan itu penting tetapi kalau tidak tahu tak mengapa kerana tiada siapa boleh paksa kita untuk menjawab sebarang persoalan.

   Semoga anda bergembira disamping sanak saudara.

 65. CosmicBoy berkata:

  Jangan disini.
  .
  Bisa ngga maju-maju…

  • The reseacher berkata:

   Sebenarnya bible bukannya word of God… Tetapi perkataan yang direka2 oleh paderi2 Christian….

   • CosmicBoy berkata:

    Seperti biasa kalian ngomong tanpa bukti.
    Maaf kalau saya lihat kalian seperti merusuh saja.
    Bukan menggunakan pikiran sebaliknya asal cuap saja.

    • Penghibur berkata:

     @CosmicBoy

     Salam buat anda CosmicBoy, sebaiknya kita membuka dialog yang baru, supaya benda ni tidak menjadi perbualan yang sia-sia. Kita lebih menghormati dialog yang profesional dan bertanggungjawab. Disini saya mementingkan akhlak, etika dan ilmiah. Semoga kamu diberi hidayah oleh Allah swt dan sudi untuk dialog dgn cara terhormat…ini yang kita mahukan dan semua sidang pembaca…

     • bella berkata:

      utk mulakn dialog yg x sia2 ni..jgn skti hntam mnlis di blog ttg agma owg lain..itu adlh isu yg snsitif..mntk tlong sma kmu ya..jgn dbuat lg isu spti ini d blog anda..isu yg snsitif xbleh dbuat sska hti d blog..ini akn mnjdkn ramai pihak huru hara..islam o kristian??kta xbleh nak ktakn sma da ia btul atau fake..bdoa lh utk kbnran..sya sbgai kristian xpnah mbruk2 kn agma islam mauhup agma yg lain..sbb sya tau tuhan sja yg yg maha mgtahui..bbuat baik lh d dunia dan jgn mlakukn hal2 yg -ve mgenai mna2 agma..peace..stop here the heave conversation..:)

      • Eva berkata:

       Good bella..Im also a Christian..Let us show what is love like what Jesus teach us..Bukan dengan manghakimi agama lainnya tetapi berbuat kasih. TQ Jesus!!

 66. Asunto Alanyasta berkata:

  Hello, i feel that i noticed you visited my weblog so i got here
  to return the favor?.I’m trying to in finding things to enhance my website!I assume its adequate to use some of your ideas!!

 67. Hi there, I enjoy reading all of your article.

  I wanted to write a little comment to support you.

 68. Wallace berkata:

  Heya i’m for the primary time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot. I’m hoping to offer something
  again and aid others such as you helped me.

 69. Hey There. I discovered your blog the usage of msn.
  That is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thank you for the post. I will certainly return.

 70. I visit everyday some websites and websites to read articles, but this webpage
  gives quality based posts.

 71. And another bit of information for modestgrrl: the incidence of rape is actually going down in the U.S., and has been for some time.
  Also: there is nothing wrong with porn. I’ve seen porn, and I’m still a decent person, despite what you may say. I need no invisible sky daddy telling me that my sexual urges are vile, hateful things that need to be brutalized.
  Addendum: STD infection rates are also falling thanks to renewed safe-sex education efforts. Surprise! Just teaching them abstinence doesn’t work!

 72. skin lightening berkata:

  Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specially the final part 🙂 I deal with such info much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 73. Your weblog is STELLAR! I mean, Ive never been so entertained by anything in my life! Your vids are best for this. I mean, how did you manage to discover something that matches your style of writing so well? Im actually happy I began reading this these days. Youve got a follower in me for sure!

 74. shop watches berkata:

  Everything is very open with a clear explanation of the issues.
  It was really informative. Your website is very useful. Thank you for
  sharing!

 75. stun guns berkata:

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me
  out much. I hope to give something back and aid others like you
  aided me.

 76. vittoriobellucci berkata:

  Having read this I thought it was rather informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put
  this short article together. I once again find myself personally spending a significant amount
  of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 77. Thanks for the good writeup. It in fact used to be a leisure account it.

  Glance advanced to far delivered agreeable from you!

  However, how can we be in contact?

 78. Gale Raycraft berkata:

  I just want to tell you that I am just newbie to blogging and really enjoyed you’re web-site. More than likely I’m likely to bookmark your site . You really have fantastic stories. Thanks for revealing your web-site.

 79. Attractive portion of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually loved account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment and even I achievement you get right of entry to constantly fast.

 80. Putera Azmi berkata:

  @All

  Thank you so much. May Allah bless us. Amen.

 81. andrey berkata:

  saya mengundang suadara saya sekalian

  http://andreyibenxs.blogspot.com/

 82. I not to mention my friends happened to be checking out the nice hints from your web site and then before long I had a horrible feeling I never thanked you for them. All the guys appeared to be glad to read through all of them and have certainly been taking pleasure in them. I appreciate you for truly being well considerate and for going for varieties of fantastic information most people are really desirous to know about. My personal sincere apologies for not saying thanks to earlier.

 83. NoSOrry berkata:

  Whatever! Only God know.

  • Putera Azmi berkata:

   @NoSOrry

   Saya setuju mmg hanya Tuhan yang mengetahui, oleh kerana itu Allah swt memberikan kita Kitab-Nya supaya kita dapat memenuhi kehendak Tuhan dan bukan mengikut kehendak kita. Semoga anda sudi untuk berbincang berkenaan isu ni…

 84. den berkata:

  jangan pernah anda gelarkan diri anda penghibur. anda sebenarnya adalah penyangak dan pencetus masalah. kalau anda benar-benar ahli cubalah berbincang tentang hal-hal dasar, contohnya anda yang muslim sering menuduh bahawa persoalan dosa/warisan dosa manusia itu yang diterangkan dalam alkitab adalah tidak adil kerana anda berpendapat bahawa bahawa adalah tidak adil kalau dosa sang bapa diturunkan kepada anaknya sedangkan yg berbuat jahat itu adalah bapa bukannya anak.
  Mengapa saya katakan persoalan dosa ini penting kerana atas dasar inilah Alkitab ditulis iaitu menerangkan bagaimana dunia ini dan segala isinya dicipta oleh Tuhan, alkitab juga menerangkan bagaimana manusia itu telah jatuh ke dalam dosa dan mengapa Yesus datang ke dunia kerana kalau manusia tidak jatuh dalam dosa alkitab tidak perlu ditulis dan Yesus tidak perlu datang ke dunia.
  Kembali kepada persoalan warisan dosa tadi. Anda dan agama anda menegaskan bahawa tidak adil kalau dosa bapa diperturunkan kepada anaknya. Jadi soalan saya kepada anda ialah menurut agama anda mengapakah manusia pada mati? anda jawab dulu soalan ini dan selepas itu barulah saya terangkan mengapa saya mengambil persoalan ini untuk dibahas

  • Putera Azmi berkata:

   @Den

   Salam saudaraku Den, sebaiknya kita membahaskan topik ini dengan cara berhemah lagi terbaek. Jika perlu saya sanggup buka satu post untuk kita diskusi sesuai dengan topik yang sama-sama kita sutuju untuk dibicarakan. In shaa Allah, saya menunggu respon anda.

   By, Putera Azmi

   • loveJesus. berkata:

    if u believe that jesus as our saviour at the end of the world..u should stop talking like u rejects him. He is the son of god. he thought people to love and forgive..not to punish for a sin.. he is the light and way of truth. he is the word.. Praise god.

 85. Now I am going away to do my breakfast, later than having my
  breakfast coming yet again to read further news.

 86. Jaikob berkata:

  BILBLE dikritik oleh Al-Quran..maksudnya ..Bilbe dulu baru lahir Al-Quran..

 87. A. Francis berkata:

  Lantang sekali peniulisan secara twrbuka menghina agama suci Kristian ya? Kalau diputar kepada islam memang ramai yg menyalak & mengamuk ni.
  Memang dari kewujudan awal islam ni begini sajalah cara mereka mencari penganut baru dengan memutar belit sejarah dan kebenaran serta mempromosikan nafsu duniawi sebagai ganjaran. Penganut2 agama nabi akhir zaman ni juga begitu jauh terpesong sehingga bila ditunjukkan bukti nyata kebenaran depan mata pun masih dapat memyangkal dan menolaknya. Kesian.. Biarlah.. Hari kiamat nanti jangan meraung2 dari dalam api neraka minta tolong dengan kami benar dan telah terima Yesus sebagai juruselamat.
  Shalom
  A. Francis
  Kk, Sabah

 88. Putera Azmi berkata:

  @A.Francis

  Salam saudara, jangan difikirkan tulisan di masa lalu dan perbincangan di masa lalu, tapi fikirkan hari ini, kita boleh mulakan dialog yang berkualiti, jika saudara mahu. Kita boleh berbincangan dengan hemah dan dengan cara terbaek, mana-mana agama juga menuntut yang terbaek. In sya Allah.

  By, Putera Azmi

 89. Surei berkata:

  Personalan kepercayaan yg tidak pandai habis.

 90. sex berkata:

  Hi there to every one, it’s truly a nice for me to pay a visit
  this website, it includes important Information.

 91. Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you’re a great author.I will be sure to bookmark
  your blog and will come back later on. I want to encourage you
  to ultimately continue your great writing, have a nice weekend!

 92. Surei berkata:

  Muhammad tinggalkan Al Quran yang mempengaruhi manusia jadi ganas Dan suka mengawini budak-budak bawah umur. Tengoklah ISIS sebagai contoh, perempuan sanggup jadi hamba sek

 93. What i don’t understood is in reality how you’re no longer really a lot more smartly-favored than you might be right now.
  You’re so intelligent. You understand thus significantly with regards to
  this topic, made me in my view imagine it from numerous varied angles.
  Its like men and women don’t seem to be involved except it’s one thing to do with Lady gaga!
  Your individual stuffs great. At all times take care of it
  up!

 94. isis berkata:

  Siapa ingin kawin 72 bidadari di syurga maka pegrgilah berjihad di syria….kah kah kah. Itu sebab mujahidin berani mati katak syahid….kah kah kah
  Masakan 1 orang tidak sesat ? Satu negara pun boleh disesatkan oleh agama islam ini…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s