JESUS (a.s) TIDAK MATI DAN TIDAK DISALIB

Posted: Oktober 5, 2009 in Agama-Agama Dunia

Assalamualaikum kepada sidang pembaca yang saya hormati sekalian, saya ingin berkongsi sebuah topik yang menjadi kontroversi dan sangat mengesankan kepada jiwa manusia baik Islam mahupun Kristian. Ajaib dari keajaiban Allah swt memberikan mukjizat kepada Nabi Isa a.s iaitu Jesus dari kelahirannya sehinggalah hari terakhir beliau diangkat kelangit, kisahnya penuh dengan mukjizat dari Allah swt.

Bagi Umat Islam, mukjizat yang diberikan Allah swt kepada Nabi Isa a.s adalah sebagai tanda kepada Bani Israel bahawa Jesus iaitu Nabi Isa a.s datang membawa khabar gembira dari Tuhan yang mengutusnya. Namun mukjizat demi mukjizat yang berlaku pada dirinya menyebabkan persepsi manusia berubah terhadapnya, darilah beliau sebagai utusan Allah swt, akhirnya beliau diangkat darjatnya menjadi Tuhan yang ditetapkan oleh manusia.

Mengapa ini yang yang terjadi? Mengapa manusia tersesat jalan dalam Beriman Kepada Allah swt yang Maha Kuasa? Disebabkan faktor-faktor inilah Allah swt mengutus Nabi Muhammad saw untuk membetulkan salah tanggapan terhadap Nabi Isa a.s. Dengan kedatangan Rasulullah saw maka, fitnah terhadap Allah swt terutamanya kian dibersihkan, fitnah terhadap Isa Al-Masih Ibni Maryam serta Ibunya juga dibersihkan 100%.

Hanya Islam yang mnjelaskan kedudukan sebenar tentang Allah swt adalah Tuhan yang tidak bersekutu, Nabi Isa a.s iaitu Jesus sebagai Rasul Allah dan Ibunya Maryam adalah seorang wanita suci dan taat kepada Allah dan terkemuka di zamannya.

(A) DOSA WARISAN CIPTAAN PAULUS

Sebenarnya perintah pengorbanan ishak (menurut kepercayaan Kristian dan yahudi) tiada kaitannya dengan gambaran awal Jesus di salib. tetapi idea dosa warisan adalah ciptaan paulus. seorang yang dianggap Rasul Kristus bagi penganut Kristian.

(Galatian 1:4)
Untuk menyelamatkan kita daripada zaman yang jahat ini, Kristus telah menyerahkan diri-Nya sebagai korban bagi dosa-dosa kita. Dia melakukannya bagi mentaati kehendak Allah bapa kita.

PERHATIAN : Jesus menurut kehendak Bapa, jelas mereka adalah 2 peribadi yang berbeza, diantara Tuhan dengan hamba. sangat jelas!

Dalam ayat lain pula, Paul menyifatkan golongan Yahudi yang enggan menerima ‘berita baik’ penyaliban Jesus, sebagai musuh Allah.

(Roma 11:28)
Kerana orang Yahudi tidak mahu menerima berita baik daripada Allah ini, maka mereka menjadi musuh Allah.

TAPI, dalam ayat lain, Paul menyatakan sebaliknya tentang idea penebusan Dosa.

(1 Teselonian 2:15)
Orang Yahudi sudah membunuh Tuhan Jesus dan Nabi-Nabi serta menganiaya kami juga. Mereka memusihi semua orang dan menyebabkan Allah sangat murka.

Pelik! paul menghajar idea penghapusan dosa warisan ini dalam masa yang sama juga telah mencela orang-orang Yahudi yang membantu proses penghapusan dosa ini!

Sepatutnya, orang-orang Yahudi yang membunuh Jesus ini diberi pahala yang besar dan sanjungan yang besar kerana merekalah yang telah membunuh dan menyalib Jesus, sehingga dosa warisan yang membelenggu manusia selama ini terhapus.

Sekiranya Jesus tidak dibunuh atau di salib oleh mereka, tentu dosa warisan masih lagi membelenggu penganut Kristian hingga ke hari ini dan Agama Kristian SUDAH PASTI TIDAK akan WUJUD dimuka bumi ini!

(1 Korintus 2:8)
Semua Roh yang berkuasa dan yang memerintah dunia ini, tidak tahu kebijaksanaan itu. Seandainya roh-roh itu mengetahuinya, tentu roh-roh itu tidak akan menyalib Tuhan Yang Mulia.

Lihatlah, betapa jelas percanggahan kata-kata Paulus yang dianggap sebagai rasul Kristus (?)!

Oleh kerana kata-kata Paul mengandungi percanggahan, maka saksi yang paling layak untuk kita analisa bagi mencapai kebenaran hakiki tentang idea penyaliban untuk menebus dosa adalah kata-kata Jesus sendiri.

Apa kata Jesus terhadap idea yang dicipta Paulus?

(a) JESUS TIDAK RELA DISALIB

(John 7:19)
“Bukankah Musa yang memberi Taurat kepada kamu. Tetapi tidak seorangpun diantara kamu yang mentaati Taurat itu. MENGAPA KAMU MAHU MEMBUNUH AKU?”

PERHATIAN : Jesus bertanya, MENGAPA MAHU MEMBUNUHNYA (Jesus)!

(John 8:37)
“Aku tahu kamu keturunan Ibrahim. Namun KAMU BERUSAHA UNTUK MEMBUNUH AKU, kerana kamu TIDAK MAHU MENERIMA AJARANKU.

PERHATIAN : Jesus berkata dia mahu dibunuh kerana tiada yang mahu menerima ajaran yang dibawanya.

(John 8:44)
“Bapa kamu Iblis dan kamu anak-anaknya. Kamu lebih suka menurut jehendak bapa kamu. Sejak permulaan, Iblis itu poembunuh..”

(John 19:11)
Jesus telah berdialog dengan Pilatus dan berkata: “Kamu tidak berkuasa ke atas aku, KECUALI Allah memberikan kuasa itu kepadamu. Oleh itu, ORANG YANG MENYERAHKAN AKU KEPADAMU, LEBIH BESAR DOSANYA DARI DOSAMU.

PERHATIAN : Jesus dengan jelas menolak Penebusan Dosa ciptaan paulus ini. bahkan Jesus membuktikan keengganan beliau menghadapi Hukuman untuk menebus dosa manusia, Matius dan Markus menceritakan bagaimana Jesus telah BERUSAHA MELARIKAN DIRI dari ORANG-ORANG YAHUDI dan tentera Rom yang mahu menangkap dan membunuh beliau.

 Jika ini adalah Perintah dari Syurga, mengapalah Jesus nak lari dan enggan untuk disalib! Jesus dengan jelas dan nyata menolak untuk menerima hukuman sebegitu, ini BUKANLAH Perintah Allah, tetapi ini adalah tipudaya, permainan kotor yang dilakukan pada masa itu untuk membunuh Jesus.

Pada peringkat ini sahaja, Jesus SANGAT JELAS MENOLAK PENYALIBAN yang dikatakan adalah PERINTAH TUHAN.. bagaimana selanjutnya.. adakah Jesus dibunuh?

(Matius 14:42)
“Bangunlah, mari kita pergi, Lihatlah, orang yang mengkhianati aku sudah datang!”

(Markus 14:42)
“Bangunlah, marilah kita pergi! Lihatlah, orang yang mengkhianati aku sudah datang!”

PERHATIAN : Sangat menghairankan BERSUNGGUH JESUS NAK MENYELAMATKAN DIRI! tetapi Umat Kristian tetap keras kepala menyatakan Jesus merestui dirinya disalib! (?)

(Matius 26:56)
…kemudian semua pengikut Jesus lari meninggalkan Dia.

(Markus 14:50)
Ketika itu, semua pengikut Jesus lari meninggalkan Dia.

PERHATIAN : Jika benar apa yang dikatakan Paul tentang Penyaliban Jesus adalah Rancangan Tuhan untuk menebus dosa warisan, maka kita dapat saksikan bahawa Jesus dan sahabat-sahabat beliau sendiri “LARI” dari PERINTAH TUHAN.

Dalam Konteks Bible, Jesus dan sahabat-sahabatnya MELANGGAR PERINTAH TUHAN! Ini dengan Jelas membuktikan berdasarkan BIBLE, Jesus berdosa kerana ingkar pada Tuhan. Jesus sepatutnya JANGAN LARI, tetapi sepatutnya Jesus dengan senang hati dan penuh riang serta BERLAPANG DADA SANGGUP UNTUK DISALIB, berulah dikatakan BENAR! tetapi sebaliknya.

Salah siapa? BUKAN Salah Jesus sebenarnya, TETAPI SALAH PAULUS! Paulus lah yang memandai-mandai mengubah hakikat dan kenyataan.

Anda sekalian Percaya pada siapa? Jesus atau paulus?

By, Penghibur

Advertisements
Komen-komen
 1. Oremust berkata:

  Jesus benar-benar telah disalib dan mati. Baginda juga benar-benar telah bangkit untuk menyelamatkan umat manusia daripada kecelakaan Neraka.

  • CosmicBoy berkata:

   Seberapa banyakkah argumen muslim membantah penyaliban Yesus?

   Cuman 1 ayat.

   Sila baca ayat tg satu2nya dan kamu akan pada tahu itu ayat akal-akalan.

   Tau ngga ayat akal-akalan?

   Itu mah cerpen manusia.

   Hehehe…

   Ada ada saja muslim-muslim ini.

   • Penghibur berkata:

    @CosmicBoy

    Anda ni cuma seorang manusia yang melukut di tepi gantang, tak lebih dari itu, sama ada anda wujud atau tidak, tiada jika kerugian bagi manusia.

    mudah-mudahan Allah swt memberi petunjuk kepada anda, insyaAllah. Ini adalah doa saya untuk anda.

    By, Penghibur

  • Penghibur berkata:

   @Oremust

   Jika kita study Bible pun Jesus (a.s) tidak mati. Orang yang mengatakan Jesus mati adalah paulus.

   Siapa anda lebih percaya Jesus atau Paulus?

   By, Penghibur

   • Oremust berkata:

    Saya bukan sahaja percaya tetapi beriman kepada Tuhan Yesus dan juga ajaran Rasul Paulus. Alkitab tidak harus ditafsirkan sesuka hati dan mengatakan tafsiran peribadi itu sebagai tafsiran yang benar atau paling tepat. Penghibur tidak ada autoriti untuk mentafsir Alkitab sewenang-wenangnya. Jika berminat untuk berdebat tanpa dimoderasi, dengan ikhlas saya menjemput saudara berdebat dengan saya di romankatolik.ning.com. Bawalah kawan-kawan bersama.

   • Penghibur berkata:

    @Oremust

    Disini saya sangat terbuka untuk orang seperti anda, tak perlu masuk forum.

    Disini semua sidang pembaca boleh membaca dan boleh memberi pandangan dan ulasan lanjut.

    Ingat Oremust, anda selalu lari dari topik perbincangan, anda masih tidak menjawab walau satu soalan.

    Beriman bulat-bulat memang bagus dan baik, tapi mengimani sesuatu dengan mentah-mentah tanpa memikirkan hakikat kebenaran, tanpa memikirkan bahawa sifat merendah-rendahkan nabi dan Tuhan adalah suatu penghinaan.

    Al-Quran bebas dari menyamatarafkan Allah swt dengan makhluk, dalam bentuk apa-apa sekalipun memang TIADA!

    By, Penghibur

 2. stephen berkata:

  Hahahahahahahahahahahaha………………………

 3. meli berkata:

  astagahh sama2 orang2 yg beriman kepada Tuhannya jangan saling mencela. biarkan orang2 lain memeluk agamanya sendiri tanpa harus dicela seperti itu.

  • Ahmad Nizam berkata:

   Itu lah kerja si Cosmic Boy, dari dulu sampai sekarang asyik mencela dan menghna orang je kerja dia

   Agaknya dia berpegang pada ayat dalam AlKitab yang mengatakan Yesus mencela pohon ara , ih ih ih

   itu satu pembohongan yang nyata buat yesus, Yesus adalah seorang nabi yang SABARnya tinggi, Mulia, tidak munasabah langsung dia mencela pokok hanya kerana pokok itu TIDAK berbuah.

   Pokok tidak bersalah, Yesus tidak bersalah, yang salahnya penulis AlKitab itu yang pandai2 mengubah dan menokok tambah, kemudian di imani pula oleh si Cosmic Boy, kesiaan

   Salaaam damai dan beradab dalam berkata2 dan berdialog 🙂

 4. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  DOSA WARISAN CIPTAAN PAULUS

  Sebenarnya perintah pengorbanan ishak (menurut kepercayaan Kristian dan yahudi) tiada kaitannya dengan gambaran awal Jesus di salib. tetapi idea dosa warisan adalah ciptaan paulus. seorang yang dianggap Rasul Kristus bagi penganut Kristian.

  (Galatian 1:4)
  Untuk menyelamatkan kita daripada zaman yang jahat ini, Kristus telah menyerahkan diri-Nya sebagai korban bagi dosa-dosa kita. Dia melakukannya bagi mentaati kehendak Allah bapa kita.

  PERHATIAN : Jesus menurut kehendak Bapa, jelas mereka adalah 2 peribadi yang berbeza, diantara Tuhan dengan hamba. sangat jelas!

  Dalam ayat lain pula, Paul menyifatkan golongan Yahudi yang enggan menerima ‘berita baik’ penyaliban Jesus, sebagai musuh Allah.

  (Roma 11:28)
  Kerana orang Yahudi tidak mahu menerima berita baik daripada Allah ini, maka mereka menjadi musuh Allah.

  TAPI, dalam ayat lain, Paul menyatakan sebaliknya tentang idea penebusan Dosa.

  (1 Teselonian 2:15)
  Orang Yahudi sudah membunuh Tuhan Jesus dan Nabi-Nabi serta menganiaya kami juga. Mereka memusihi semua orang dan menyebabkan Allah sangat murka.

  Pelik! paul menghajar idea penghapusan dosa warisan ini dalam masa yang sama juga telah mencela orang-orang Yahudi yang membantu proses penghapusan dosa ini!

  Sepatutnya, orang-orang Yahudi yang membunuh Jesus ini diberi pahala yang besar dan sanjungan yang besar kerana merekalah yang telah membunuh dan menyalib Jesus, sehingga dosa warisan yang membelenggu manusia selama ini terhapus.

  Sekiranya Jesus tidak dibunuh atau di salib oleh mereka, tentu dosa warisan masih lagi membelenggu penganut Kristian hingga ke hari ini dan Agama Kristian SUDAH PASTI TIDAK akan WUJUD dimuka bumi ini!

  (1 Korintus 2:8)
  Semua Roh yang berkuasa dan yang memerintah dunia ini, tidak tahu kebijaksanaan itu. Seandainya roh-roh itu mengetahuinya, tentu roh-roh itu tidak akan menyalib Tuhan Yang Mulia.

  Lihatlah Cosmic, betapa jelas percanggahan kata-kata Paulus yang dianggap sebagai rasul Kristus (?)!

  Oleh kerana kata-kata Paul mengandungi percanggahan, maka saksi yang paling layak untuk kita analisa bagi mencapai kebenaran hakiki tentang idea penyaliban untuk menebus dosa adalah kata-kata Jesus sendiri.

  Apa kata Jesus terhadap idea yang dicipta Paulus?

  (a) Jesus TIDAK RELA DISALIB

  (John 7:19)
  “Bukankah Musa yang memberi Taurat kepada kamu. Tetapi tidak seorangpun diantara kamu yang mentaati Taurat itu. MENGAPA KAMU MAHU MEMBUNUH AKU?”

  PERHATIAN : Jesus bertanya, MENGAPA MAHU MEMBUNUHNYA (Jesus)!

  (John 8:37)
  “Aku tahu kamu keturunan Ibrahim. Namun KAMU BERUSAHA UNTUK MEMBUNUH AKU, kerana kamu TIDAK MAHU MENERIMA AJARANKU.

  PERHATIAN : Jesus berkata dia mahu dibunuh kerana tiada yang mahu menerima ajaran yang dibawanya.

  (John 8:44)
  “Bapa kamu Iblis dan kamu anak-anaknya. Kamu lebih suka menurut jehendak bapa kamu. Sejak permulaan, Iblis itu poembunuh..”

  (John 19:11)
  Jesus telah berdialog dengan Pilatus dan berkata: “Kamu tidak berkuasa ke atas aku, KECUALI Allah memberikan kuasa itu kepadamu. Oleh itu, ORANG YANG MENYERAHKAN AKU KEPADAMU, LEBIH BESAR DOSANYA DARI DOSAMU.

  PERHATIAN : Jesus dengan jelas menolak Penebusan Dosa ciptaan paulus ini. bahkan Jesus membuktikan keengganan beliau menghadapi Hukuman untuk menebus dosa manusia, Matius dan Markus menceritakan bagaimana Jesus telah BERUSAHA MELARIKAN DIRI dari ORANG-ORANG YAHUDI dan tentera Rom yang mahu menangkap dan membunuh beliau.

  PERHATIAN: Jika ini adalah Perintah dari Syurga, mengapalah Jesus nak lari dan enggan untuk disalib! Jesus dengan jelas dan nyata menolak untuk menerima hukuman sebegitu, ini BUKANLAH Perintah Allah, tetapi ini adalah tipudaya, permainan kotor yang dilakukan pada masa itu untuk membunuh Jesus.

  Pada peringkat ini sahaja, Jesus SANGAT JELAS MENOLAK PENYALIBAN yang dikatakan adalah PERINTAH TUHAN.. bagaimana selanjutnya.. adakah Jesus dibunuh?

  (Matius 14:42)
  “Bangunlah, mari kita pergi, Lihatlah, orang yang mengkhianati aku sudah datang!”

  (Markus 14:42)
  “Bangunlah, marilah kita pergi! Lihatlah, orang yang mengkhianati aku sudah datang!”

  PERHATIAN : Sangat menghairankan BERSUNGGUH JESUS NAK MENYELAMATKAN DIRI! tetapi Umat Kristian tetap keras kepala menyatakan Jesus merestui dirinya disalib! (?)

  (Matius 26:56)
  …kemudian semua pengikut Jesus lari meninggalkan Dia.

  (Markus 14:50)
  Ketika itu, semua pengikut Jesus lari meninggalkan Dia.

  PERHATIAN : Jika benar apa yang dikatakan Paul tentang Penyaliban Jesus adalah Rancangan Tuhan untuk menebus dosa warisan, maka kita dapat saksikan bahawa Jesus dan sahabat-sahabat beliau sendiri “LARI” dari PERINTAH TUHAN.

  Dalam Konteks Bible, Jesus dan sahabat-sahabatnya MELANGGAR PERINTAH TUHAN! Ini dengan Jelas membuktikan berdasarkan BIBLE, Jesus berdosa kerana ingkar pada Tuhan. Jesus sepatutnya JANGAN LARI, tetapi sepatutnya Jesus dengan senang hati dan penuh riang serta BERLAPANG DADA SANGGUP UNTUK DISALIB, berulah dikatakan BENAR! tetapi sebaliknya.

  Salah siapa? BUKAN Salah Jesus sebenarnya, TETAPI SALAH PAULUS! Paulus lah yang memandai-mandai mengubah hakikat dan kenyataan.

  Anda sekalian Percaya pada siapa? Jesus atau paulus?

  By, Penghibur

 5. Ahmad Nizam berkata:

  Pelik! paul menghajar idea penghapusan dosa warisan ini dalam masa yang sama juga telah mencela orang-orang Yahudi yang membantu proses penghapusan dosa ini!

  Sepatutnya, orang-orang Yahudi yang membunuh Jesus ini diberi pahala yang besar dan sanjungan yang besar kerana merekalah yang telah membunuh dan menyalib Jesus, sehingga dosa warisan yang membelenggu manusia selama ini terhapus.

  Hujjah yang amat cantik dan menarik lagi tertarik hehe

  Agaknya apa yang mereka nak jawab ya? Dah ternyata, yahudi yang membantu untuk menebus DOSA WARISAN. Tetapi umat Kristian yang main kutip hasil sahaja

  masih tidak sedar lagi itu semua tipudaya Yahudi dan kerajaan ROME untuk memperdaya kamu wahai Kristian?? 🙂

 6. Pak Jay berkata:

  Shalom semua kaum muslim dan musliman
  Siapa mau jawapan secara langsung(chat)??

  add saya di ym = diaz_mistri@yahoo.com
  msn(windows live messanger)=mistri_diaz@hotmail.com

  Kalau berani cubala saya tetap tunggu.

 7. Pak Jay berkata:

  Soalan anda semua itu tidak ada gunanya kalau dijawab tanpa ingin mengetahui melain ingin mengutuk

 8. Penghibur berkata:

  @Pak jay

  Jika saudara di pihak yang benar dan jujur serta mempunyai fakta kebenaran, sila kemukakan disini, tak payahlah nak ajak kami YM, lagi baik anda nyatakan disini, kerana semua orang boleh membaca dan menilai.

  Jika anda mengatakan Islam tidak jujur dalam konteks pembicaarnnya, nah anda pula saya alu-alukan mengeluarkan hujah, nanti baru kami bagi maklumbalas.

  Segala yang kami kemukakan ni adalah berdasarkan isi kitab kamu, bagaimana Pak jay boleh menyatakan kami sewdang mengutuk?

  Apakah ayat-ayat Bible yang saya sendiri kemukakan di atas adalah BUKAN FIRMAN TUHAN? Mohon maklumbalas.

  By, Penghibur

 9. Pace berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

  Sungguh murni jasa mu untuk menerangkan perkara tersebut kepada mereka. Cukuplah dengan usaha tersebut kerana, saya seorang Nasrani yang sejak dari lahirnya beriman kepada Tuhan yang Maha Tinggi lagi Maha Agung tahu apa yang kamu cuba katakan disini. Saya beriman kepada apa yang tercatat dalam Surah Maryam ayat 30. Ingat! Itu adalah iman saya.

  Saudaraku,
  Kamu adalah seorang Muslim dan cuba untuk berbicara dengan mereka yang bukan Muslim tentang keimanan mereka amatlah satu yang sukar kerana kamu akan menghadapi tentangan daripada mereka. Biarkan sahaja saya yang dari bahagian mereka yang menerangkan kepada mereka.

  Saudaraku,
  Surah Al-Bayyinah menceritakan kepada kamu apa yang kami imani wahai saudaraku. Sesungguhnya kami tidak akan menerima orang yang berada diluar lingkungan apa yang kami boleh percayai. Sesungguhnya, kami hanya akan menerima dan mendengar segala perintah dari Nabi kami yakni Isa Al-Masih yang diutuskan kepada kami sahaja. Kerana kami telah dijanjikan oleh Isa Al-Masih sebagai umatnya.

  Bacalah surah Al-Bayyinah saudaraku,

  Al-Bayyinah

  [1] Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab serta orang-orang musyrik, tidak akan terlepas sehingga datang kepada mereka bukti yang jelas nyata,

  [2] Iaitu seorang Rasul dari Allah yang membacakan Lembaran-lembaran Suci,

  [3]Terkandung di dalamnya pelajaran-pelajaran dan hukum-hukum yang benar.

  [4]Dan orang-orang yang diberi Kitab itu, tidak berpecah-belah melainkan setelah datang kepada mereka bukti yang jelas nyata.

  [5]Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya, lagi tetap teguh di atas tauhid; dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat. Dan yang demikian itulah Ugama yang benar.

  [6]Sesungguhnya orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab dan orang-orang musyrik itu akan ditempatkan di dalam neraka Jahannam, kekalah mereka di dalamnya. Mereka itulah sejahat-jahat makhluk.

  [7]Seungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, mereka itulah sebaik-baik makhluk.

  [8]Balasan mereka di sisi Tuhannya ialah syurga Adn, yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; kekalah mereka di dalamnya selama-lamanya; Allah reda akan mereka dan merekapun reda akan nikmat pemberianNya. Balasan yang demikian itu untuk orang-orang yang takut Tuhannya.

  Saudaraku,

  Biarkanlah kami dengan apa yang kami imani. Surah Al-Kafirun mengajarkan kepada suadara agar tidak berbalah dengan mereka kerana dalam surah ini telah jelas menceritakan apa yang sepatutnya saudara lakukan.

  Cukuplah saudaraku,

  Surah Al-Kafirun mencatatkan ayat ini sebagai satu sempadan antara saudara dengan kami orang Nasrani.

  Al-Kaafiruun

  [1] Katakanlah : “Hai orang-orang kafir!

  [2] “Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.

  [3] “Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.

  [4] “Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.

  [5] “Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.

  [6] “Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.

  Shalom

 10. Penghibur berkata:

  @Pace

  Kepada anda yang saya hormati, saya menghormati hak dirimu sebagi manusia sejagat. Tiada apa yang sukar jika kita berkemahuan dalam berkongsi ilmu pengetahuan dari sudut pandang Islam dan Kristian.

  PERKARA PERTAMA : Untuk pengetahuan anda, “Orang-Orang yang Kafir dari Ahli Kitab”, anda rasa siapa Ahli Kitab yang Kafir ini? Jelas ayat ni merujuk Ahli Kitab dari Yahudi dan Nasrani, kami sebut sebagi “KAFIR AHLUL KITAB”

  Jangan rosakkan konteks Terjemahan Al-Quran, anda mesti memasukkan perkataan di dalam tanda kurung, supaya ayat itu lebih jelas! Dengan mengabaikan TANDA KURUNG di dalam TERJEMAHAN, maksud ayat itu tidak jelas, ia sangat berbeza apabila anda merujuk TEKS. TEKS JAUH LEBIH UNGGUL dari terjemahan.

  Biar saya bagi sekali lagi terjemahannya;

  (Surah Al-Baiyinah 98:1-8)

  (1) Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) serta orang-orang musyrik, tidak akan terlepas (dari kepercayaan dan amalan masing-masing) sehingga datang kepada mereka bukti yang jelas nyata, –

  (2) Iaitu seorang Rasul dari Allah yang membacakan (kepada mereka) Lembaran-lembaran Suci,

  (3) Terkandung di dalamnya pelajaran-pelajaran dan hukum-hukum yang benar.

  (4) Dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberi Kitab (Taurat dan Injil) itu, tidak berpecah-belah melainkan setelah datang kepada mereka bukti yang jelas nyata.

  (5) Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya, lagi tetap teguh di atas tauhid; dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat. Dan yang demikian itulah Ugama yang benar.

  (5) Sesungguhnya orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab dan orang-orang musyrik itu akan ditempatkan di dalam neraka Jahannam, kekallah mereka di dalamnya. MEREKA ITULAH SEJAHAT-JAHAT MAKHLUK.

  (7) Seungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, mereka itulah sebaik-baik makhluk.

  (8) Balasan mereka di sisi Tuhannya ialah syurga Adn (tempat tinggal yang tetap), yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; kekallah mereka di dalamnya selama-lamanya; Allah reda akan mereka dan merekapun reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Balasan yang demikian itu untuk orang-orang yang takut (melanggar perintah) Tuhannya.

  KESIMPULAN : Kafir Ahlul Kitab merujuk dalam surah ini adalah “SEJAHAT-JAHAT MAKHLUK”.

  Semua Ahli Kitab dari yahudi, Kritian adalah SEJAHAT-JAHAT MAKHLUK, sanggup merubah Kitab Allah dan tempat mereka adalah neraka.

  Untuk anda yang mengimani Agama Kristian, saya ingin MEMPERINGATKAN pada anda bahawa, JIKA ANDA BERBICARA TENTANG TUHAN, anda TIDAK akan SAMPAI KE LEVEL seperti KAMI UMAT ISLAM, kamu tidak mencapai ke tahap golongan MUHSIN.

  PERKARA KEDUA : Surah Al-Kafirun

  Memang benar kata saudara, tetapi Dakwah islam tetap dilangsungkan, wajib bagi seluruh umat islam menyampaikan dakwah dan Ilmu Islam SESUAI dengan TAHAP ILMU yang DIMILIKINYA. Di akhirat nanti TIDAK ADA SEBAB dari orang yang KAFIR kepada Allah swt boleh menuntut bahawa kami Umat Islam TIDAK PERNAH MENYAMPAIKAN ISLAM, padahal kami telah menyampaikannya.

  Surah Al-Kafirun di atas juga TIDAK MENGHALANG umat Islam dari terus berdakwah, surah ini adalah PENDIRIAN ISLAM dalam hal TIDAK MEMAKSA KEPADA ORANG KAFIR, namun DAKWAH KENA TERUS JALAN, supaya kamu tidak mempunyai alasan dihadapan Allah swt di akhirat kelak.

  Kepada saudara, sabagai manusia yang ingin berTuhan, mengapa anda tidak menilai sebaik-baiknya tentang Islam dan Kristian?

  Tahukah anda ISLAM adalah FITRAH MANUSIA, sejauh anda memikirkan TRINITI BUKANLAH TAUHID!

  Pesan saya pada Pace, Jangan Seksa Batinmu Dari Fitrah, Marilah Kepada Islam.

  (Surah Ali’Imran 3:64)
  Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai Ahli Kitab, marilah kepada satu Kalimah yang bersamaan antara kami dengan kamu, iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak sekutukan denganNya sesuatu jua pun; dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah”. Kemudian jika mereka (Ahli Kitab itu) barpaling (enggan menerimanya) maka katakanlah kepada mereka: “Saksikanlah kamu bahawa sesungguhnya kami adalah orang-orang Islam”.

  By, Penghibur

 11. Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

  Masih tidak tahu lagikah saudara akan iman saya. Iman saya terhadap Tuhan yang Maha Tinggi lagi Agung dan saya percaya kepada yang tercata dalam Surah Maryam ayat 30. Adakah saudara tidak membaca surah tersebut.

  Saudaraku,
  Mungkin saudara tersilap orangh untuk dinilai dan dihakimi. Saya dengan jujur katakan kepada saudara bahawa saya bukan seperti Nasrani yang lain yang menjadikan manusia sebagai tuhan. Saya bukan seperti mereka. Saya berdiri dan bersaksi seperti para golongan hawariyun bersaksi akan Tuhan yang Maha Tinggi dan akan Nabi Isa Al-Masih yang diutuskan kepada semua manusia selepas Bani Israel menolak baginda. Saya tidak seperti mereka.

  Saudaraku,
  Saya meskipun seorang Nasrani, tetapi saya berlajar juga bahasa Arab sewaktu disekolah. Tiada masalah bagi saya untuk berbicara dalam bahasa Arab. Setahu saya Al-Quran menceritakan sesuatu perkara tersebut dengan benar dalam bahasa Arab tetapi mengalami masalah untuk diterjemahkan. Oleh hal yang demikian, golongan ulama telah mengambil cara membuat satu kurungan () bagi menerangkan maksud perkara tersebut dengan lebih jelas lagi. Kalau saudara membaca ayat tersebut seperti berikut:

  Surah Al-Baiyinah 98:1-8)

  (1) Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) serta orang-orang musyrik, tidak akan terlepas (dari kepercayaan dan amalan masing-masing) sehingga datang kepada mereka bukti yang jelas nyata, –

  Persoalannya disini adalah

  1. Adakah saudara membaca perkataan “Ahlul Kitab” dan terus juga menyebut (Yahudi dan Nasrani) dan “tidak akan terlepas” dan terus juga menyebut (dari kepercayaan dan amalan masinh-masing)?

  Pasti jawapannya tidak. Disini nampaknya para ulama saudara telah membenarkan penambahan bagi menerangkan makna yang agak kabur kalau tidak ada kata-kata keterangan sokongan.

  Dalam Baiyinah 98:1 yakni perkataan tersebut “Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab …” kita dapat tahu saudaraku bahawa tidak semua golongan Yahudi dan Nasrani itu kafir saudaraku. Ada dikalangan mereka beriman dan beribadat seperti yang telah diperintahkan oleh Nabi Musa dan Nabi Isa Al-Masih. Jangan saudara menyamakan mereka semua adalah sama. Sedangkan saudara tidak mampu dan tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku.

  Saudaraku,
  Saya tidak menyembunyikan apa yang benar melainkan perkara yang hak dan betul sahaja. Saudara diperintahkan untuk berdakwah. Kami juga diperintahkan untuk berdakwah oleh Nabi Isa Al-Masih dan diminta oleh baginda untuk menjadi saksi akan kedatangannya nanti. Sesungguhnya saya bersaksi segala perkara tersebut adalah benar.

  Saudaraku,
  Kalau saudara melihat ayat dalam Surah Ali’Imran 3:64 yakni “…dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah”. Mengapa suadara sering kali memohon doa kepada Tuhan yang Maha Tinggi lagi Maha Kudus dan meminta Tuhan agar memberikan limpah kurnia kepada Nabi saudara dan bukannya saudara? Saudaraku, mengapa menjadikan nabi saudara sebagai sandaran? Mengapa tidak memohon terus kepada Tuhan yang Maha Kaya lagi Maha Pengurnia Rahmatnya?

  Saudaraku,
  Kami golongan Nasrani diperintah oleh Nabi Isa Al-Masih untuk berdoa dan memohon segala permintaan dan syafaat melalui nama baginda (Nabi Isa Al-Masih) kerana Nabi Isa Al-Masih bersabda hanya dalam namanya sahaja segala doa akan dimakbulkan. Hanya baginda sahaja guru, nabi, rasul dan Al-Masih yang diutuskan oleh Tuhan yang Maha Agung ke dunia ini. Itu adalah sabda baginda Nabi Isa Al-Masih kepada para pengikutnya.

  Persoalannya disini adalah, saudara pastinya mengaku bahawa Nabi Isa Al-Masih adalah Nabi yang diutuskan dan telah pun diutuskan kepada semua manusia. Tetapi mengapa saudara tidak memohon dan meminta syafaat dari Nabi Isa Al-Masih tetapi lebih memuliakan nabi saudara berbandingkan Nabi Isa Al-Masih? Adakah nabi saudara lebih mulia berbanding dengan Nabi Isa Al-Masih sehinggakan Nabi Isa Al-Masih tidak mampu untuk memberikan syafaat?

  Saudaraku,
  Saya tidak ada masalah dengan persoalan akidah disini. Setiap hari saya akan mengungkapkan “kalimah shema” sama ada sebelum tidur dan selepas bangun tidur. Kalimah Shema berbunyi “Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad” yang bermaksud “Dengar bani Israel, Tuhan Kita Tuhan yang Satu”. Kemudiannya kami diajarkan oleh pendeta agar terus mengucapkan “Kalimah Hak” iaitu “Nabi Isa adalah Al-Masih yang diutuskan kepada sekalian manusia”. Jadi disini adakah saudara masih tidak puas hati dengan kalimah yang kami sering kali ucapkan dan kami imani?

  Suadaraku,
  Nabi Isa Al-Masih pernah berkata kepada para pengikutnya bahawa tidak semua yang akan menjadi pengikut baginda kerana Nabi Isa Al-Masih sendiri yang akan memilih pengikut ajaran baginda. Kalau saudara berada dipihak saudara, itu adalah hak saudara. Saya bersaksi bahawa saya adalah dikalangan mereka yang dipanggil oleh Nabi Isa Al-Masih sebagai Huwariyun baginda. Meskipun dalam masyarakat Nasrani itu semuanya adalah Nasrani tetapi sebahagian sahaja yang menjadi Huwariyun. Itu yang diterangkan oleh Nabi Isa Al-Masih kepada kami.

  Saudaraku,
  Tuhan yang Maha Tinggi lagi Maha Kudus akan menghakimi semua manusia sama sahaja. Tuhan yang Maha Adil lagi Maha Bijaksana tidak akan memandang sama ada kita ini adalah daripada pengikut nabi mana-mana pun di akhirat kelak. Semuanya akan diadili dengan neraca yang sama. Tidak semua para penganut agama samawi akan masuk ke neraka. sebilangan daripada penganut tersebut akan ke syurga. Di neraka kelak Tuhan yang Maha Penyeksa akan menghukum semua sesuai akan dosa mereka. Pada ketika itu Tuhan yang Maha Adil tidak melihat kita pengikut nabi yang mana satu. Hukumannya adalah sama. Nabi Isa Al-Masih menerangkan kes tersebut dengan jelas kepada kami dalam Kitab Suci Injil. Hanya segelintir sahaja yang faham dan memahami akan perkara tersebut.

  Saudaraku,
  Kita sama-sama diperintahkan oleh Tuhan yang Maha Kudus lagi Maha Kuasa berdakwah. Kami diperintahkan oleh Tuhan yang Maha Kuasa menerusi Nabi Isa Al-Masih untuk berdakwah mengatakan bahawa baginda telah datang dan akan datang pada suatu masa kelak. Nabi Isa Al-Masih memerintahkan kepada kami untuk bertaubat dan mengajak orang lain untuk bertaubat sesuai dengan tujuan kedatangan Nabi Isa Al-Masih buat kali yang pertama ke dunia ini.

  Saudaraku,
  Saya telah meminta saudara untuk tidak berkata-kata dengan mereka berkenan dengan konsep tauhid kerana masyarakat Nasrani tidak akan menerima orang dari penganut lain untuk mengajarkan mereka perkara tersebut. Sama juga dengan masyarakat pihak saudara tidak akan menerima pula kalau seorang Nasrani datang ke dalam masyarakat saudara untuk mengajar konsep tauhid. Di akhirat kelak semua perkara tersebut akan dirungkai oleh Tuhan yang Maha Mengetahui lagi Maha Memahami.

  Saudaraku,
  Kami diajar oleh Nabi Isa Al-Masih untuk tidak menggunakan istilah “KAFIR” dalam memanggil orang yang tidak percaya dan beriman. Nabi Isa Al-Masih mengajarkan kepada kami seandainya kami memanggil orang lain dengan istilah itu maka “NERAKA” tempat akan hadiahkan oleh Tuhan kepada orang tersebut. Hanya Tuhan yang Maha Agung lagi Maha Bijaksana sahaja yang layak menghakimi manusia. Nabi Isa Al-Masih menegur sesiapa sahaja berkaitan dengan istilah tersebut tidak kira seorang tersebut beriman atau tidak.

  Saudaraku,
  Saya menyampaikan perkara ini kepada saudara dalam bentuk ilmiah dan ilmuan. Harap saudara tidak cuba menyampaikan perkara tersebut secara emosi dan mengikut perasaan. Seandainya terdapat percanggahan pendapat dan kenyataan antara kita, biarkanlah setakat itu sahaja. Biarkan Tuhan yang Maha Adil lagi Maha Mengetahui sahaja yang mengadilinya.

  Shallom

  • Penghibur berkata:

   @Jeff

   Salam sejahtera kepada saudara Jeff, semoga sihat sejahtera dan gembira dalam hidup ini.

   Sejujurnya saya nak juga menjawab soalan anda diatas tu, tapi ada beberapa perkara saya perlu tahu tentang anda, sebagimana anda tahu saya seorang muslim, saya juga patut tahu tentang iman anda.

   (1) Apakah Mazhab Anda dan anda mengimana Bible Versi mana?
   (2) Anda banyak melaungkan perkataan “TUHAN” tetapi siapakah “TUHAN” yang anda maksudkan?
   (3) Siapakah Nabi Isa a.s pada keimanan anda?
   (4) Adakah anda mengimani Nabi Isa a.s mati disalib?
   (5) Adakah anda mengimani Nabi Isa a.s datang untuk menebus dosa manusia?

   Hanya ini sahaja, selanjutnya saya akan menjawab soalan anda kemudian.

   Salam Kasih dari saya, saudara Jeff, saya ni tak sensitif sebenarnya, cuma kadang2 saya tak dapat mengatur gaya bahasa saya, harap anda tidak berkecil hati jika terdapat perkara yang kurang senang, apa-apa pun saya akan jelaskan keterangan saudara. Anda seorang yang lemah lembut dalam berkata-kata, itu sangat baik, semoga Allah swt merahmati kita semua dan memberi hidayah dan cahaya Islam pada anda.

   By, Penghibur

  • Pace@Jeff berkata:

   Havenu Shalom Aleichem,

   Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
   Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

   Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

   Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

   Saya akan menjawab semua persoalan yang saudara ajukan kepada saya. Namun demikian saudara jangan cuba sesekali cuba membandingkan akidah dan iman saya dengan masyarakat Nasrani yang lain. Kerana saya berani mengakui dan bersaksi akan iman saya.

   Saudaraku,
   Semua persoalan saudara akan saya jawab sebaik mungkin.

   (1) Apakah Mazhab Anda dan anda mengimana Bible Versi mana?

   Saudaraku,
   Saya tidak mempunyai apa-apa mazhab kerana Nabi Isa Al-Masih tidak diutuskan untuk menjadikan semua para pengikut badinda berpuak-puak yakni bermazhab. Saya berani katakan saya sedaya upaya mengikut budaya dan sunnah Nabi Isa Al-Masih sebaik-baiknya manusia di muka bumi, dahulu, sekarang dan sepanjang segala masa. Nabi Isa Al-Masih diutuskan untuk memisahkan yang hak dan yang batil, yang gelap dengan yang bercahaya, yang lalai dengan yang yang sedar, yang beriman dengan yang tidak beriman. Namun demikian, Kitab Suci Injil menceritkan kepada kami bahawa Nabi Isa Al-Masih diperintahkan oleh Tuhan yang Maha Kuasa lagi Maha Agung untuk menyelamatkan yang batl, yang gelap, yang lalai dan yang tidak beriman kepada jalan yang benar, hak, bercahaya, sedar dan beriman.

   Saudaraku,
   Kitab Suci Injil tidak boleh difahami dan dijiwai seandainya seseorang yang membacanya tanpa memahami latar belakang, budaya dan masa ketika ituy. Oleh hal yang demikian, barang siapa yang cuba memahami dan memberikan tafsiran tentang sesuatu peristiwa yang terdapat dalam Kitab Suci Injil harus tahu akan sejarah dan budaya yang mewarnai Kitab Suci Injil tersebut.

   Kitab Suci Injil yang khabarkan oleh Nabi Isa Al-Masih adalah satu yang amat sukar diterima oleh Bani Israel pada ketika itu. Sebenarnya, wahyu yang diberikan oleh Tuhan yang Maha Kudus lagi Maha Memerintah adalah satu yang amat berat bagi Bani Israel. Nabi Isa Al-Masih diutuskan kepada Bani Israel dalam keadaan akidah Bani Israel yang amat menakutkan. Bani Israel pada ketika itu terdiri daripada 5 kelompok iaitu, Pharisee (golongan Yahudi Orthodox), Saduki (golongan Yahudi yang tidak percaya kepada hari kiamat), Essenes (golongan rahib yang tidak melibatkan diri dengan golongan Pharisee dan Saduki), rakyat biasa dan golongan bukan Bani Israel (orang Rome).

   Nabi Isa Al-Masih diperintahkan oleh Tuhan yang Maha Mulia lagi Maha Memerintah untuk membetulkan akidah Bani Israel yang berada dalam keadaan yang amat naif. Golongan Pharisee, Saduki dan Essenes merupakan golongan yang berjawatan dan merupakan golongan guru agama. Golongan ini yang ditentang oleh Nabi Isa Al-Masih pada ketika itu. Ini kerana mereka adalah golongan yang berpengaruh dan berkuasa dalam agama sekali gus menguasai ekonomi dan politik Bani Israel. Golongan ini dikatakan oleh Nabi Isa Al-Masih sebagai golongan yang munafik kerana golongan yang berlagak beriman tetapi merekalah golongan yang menghalalkan perkara yang haram. Bagi golongan rakyat biasa pula mereka terlalu percaya dan patuh kepada golongan ahli agama tersebut tanpa banyak soal sehingga mereka diperalatkan dan disesatkan oleh golongan agama. Oleh hal yang demikian Nabi Isa Al-Masih cuba menyelamatkan golongan yang diseksa dan disesatkan ini. Nabi Isa Al-Masih telah menjadi ketua kepada golongan ini dan telah menerangkan semua isi kandungan Kitab Suci Taurat dengan jelas, betul dan murni sehingga golongan agama marah kepada Nabi Isa Al-Masih kerana Nabi Isa Al-Masih dengan lantang menyatakan akan kesalahan mereka. Oleh keranan hal itu, Nabi Isa Al-Masih menjadi anak emas dan kesayangan golongan biasa kerana membantu mereka dalam memahami isi kandungan Kitab Suci Taurat.

   Saudaraku,
   Berkaitan dengan Kitab Suci Injil yang mana saya imani adalah saya hanya beriman kepada 4 Kitab Suci Injil yakni hasil tulisan Matius, Markus, Lukas dan Johanes. Selain daripada itu saya beriman kepada Kitab Suci Taurat (Five Books of Moses) dan Kitab Para Nabi. Perkara ini telah diterangkan oleh Nabi Isa Al-Masih berkaitan dengan apa jenis Kitab Suci yang harus diimani dan dipatuhi. Saudarakum bahkan saya sendiri membaca Kitab Suci tersebut dalam bahasa Hebrew dan Aramic bagi Kitab Suci Taurat dan Kitab Para Nabi. Manakala Kitab Suci Injil saya baca dalam bahasa Greek seperti awalnya ia mula ditulis. Saya membaca dalam bahasa tersebut bagi mendekatkan diri untuk memahami isi kandungan tersebut dengan lebih mendalam dan jelas.

   Suadaraku,
   Saya akan menjawab soalan yang seterusnya.

   2) Anda banyak melaungkan perkataan “TUHAN” tetapi siapakah “TUHAN” yang anda maksudkan?

   Saudaraku, saya menghormati agama saudara dan muslim yang lain tahap sensetif mereka akan penggunaan kalimah Allah oleh golongan yang bukan muslim. Oleh hal yang demikian saya mengunakan kalimah Tuhan yang Maha (Tinggi, Kudus, Suci, Tunggal, Esa, Abadi dll) bagi mengantikan kalimah Allah tersebut.

   Saya tidak mempunyai masalah untuk menggunakan kalimah “Eloah” yang merujuk kepada kalimah Tuhan yang Maha Tinggi (Allah). Saya tidak menggunakn kalimah “Eloah” dalam tulisan ini kerana akan dikhuatiri akan menimbulkan kesalah tafsiran oleh pembaca yang lain nanti. Saya boleh juga menggunakan kalimah “Adonai” tetapi ia membawa maksud “Tuanku atau Rajaku” akan menyebabkan salah faham nanti dalam penganut Nasrani yang lain.

   Saudaraku,
   Bagi persoalan ini saya akan jelaskan jawapannya.

   (3) Siapakah Nabi Isa a.s pada keimanan anda?

   Nabi Isa Al-Masih adalah seorang Nabi, Rasul dan Guru. Kalimah Al-Masih bermaksud “Yang diurapi” manakala kalimah Isa bermaksud “YHWH menyelamatkan”. Kalimah YHWH disini merujuk kepada kalilamah ” Adonai” ataupun “Eloah”. Nabi Isa adalah seorang manusia yang sangat suci, kudus, murni, bersih, ajaib dan mulia di dunia dan juga akhirat. Nabi Isa Al-Masih diwahyukan oleh Tuhan yang Maha Esa lagi Maha Kuasa kepada Maryam melalui malaikat Gabriel. Malaikat Gabriel menyampaikan khabar kepada Maryam bahawa dia akan mengandung tanpa berkahwin dan tidak pernah disentuh oleh lelaki.

   Lukas 1:35-37

   1:35 Malaikat itu menjawab, “Roh Kudus akan turun ke atasmu dan kuasa Allah akan menaungimu. Dengan demikian bayi yang akan kaulahirkan itu benar-benar suci, yaitu Anak Allah.

   1:36 Di samping itu, enam bulan yang lalu Elisabet, bibimu yang disebut mandul itu, telah hamil pada masa tuanya!

   1:37 Karena setiap janji Allah pasti digenapi.”

   Kalimah “Roh Kudus ” disini merujuk kepada Firman Tuhan. Seperti mana yang kita semua imani sama ada Nasrani, Yahudi, Majusi dan Muslim bahawa Firman Tuhan itu suci dan kudus. Disini mungkin akan menyebabkan perbezaan tafsiran antara golongan Nasrani sesama Nasrani, Yahudi dan Muslim bagi kalimah “Roh Kudus”. Firman Tuhan adalah kudus dan suci.

   Johanes 1:1-5

   1:1 Kalam telah ada dari mulanya. Kalam itu bersama-sama dengan Allah, dan Kalam itu adalah Allah.

   1:2 Sejak semula Kalam itu bersama-sama dengan Allah.

   1:3 Segala sesuatu dijadikan oleh-Nya dan dari segala yang ada, tidak ada sesuatu pun yang dijadikan tanpa Dia.

   1:4 Hidup itu ada di dalam Dia, dan hidup itu adalah terang manusia.

   1:5 Terang itu bercahaya di dalam kegelapan dan kegelapan tidak dapat mengalahkannya.

   “Kalam” adalah sama maksud dengan kalimah “Firman”. Oleh hal yang demikian seperti mana yang saya imani bahawa Firman Tuhan itu bersifat kudus dan suci. Kalam Suci bersifat Roh Kudus yang dinaungkan kepada Maryam agar Kalimah Suci yang berbentuk Roh Kudus itu dapat menjadi janin dalam rahim Maryam.

   Saudaraku,
   Saudara pasti akan membaca dan bertanya kepada saya akan makna ayat ini :

   Lukas 1:35-37

   1:35 Malaikat itu menjawab, “Roh Kudus akan turun ke atasmu dan kuasa Allah akan menaungimu. Dengan demikian bayi yang akan kaulahirkan itu benar-benar suci, yaitu (Anak Allah).

   Kalimah “Anak Allah” di sini sering kali disalah fahami oleh semua orang sama ada Nasrani, Yahudi dan Muslim. Maksud sebenar kalimah “Anak Allah” disini bukannya bermaksud Tuhan yang Maha Esa mempunyai anak. Itu adalah bida’ah dan kufur. Maksud perkataan tersebut adalah merujuk kepada Kalimah ‘Al-Masih” yang membawa maksud “Yang Diurapi”. Maksud yang lebih senang untuk kita fahami dewasa ini “Yang Terpilih” atau “The Chosen One”. Maksud yang lebih mendalam berkaitan dengan “Yang Terpilih” adalah yang akan menyelamatkan manusia daripada kekufuran dan kemunafikan. Oleh hal yang demikian, Tuhan yang Maha Kuasa menghantar Nabi Isa Al-Masih pada ketika masa itu.

   Suadaraku,
   Ini satu persoalan yang sangat hebat dan berat untuk difikirkan dan difahami serta diimani.

   (4) Adakah anda mengimani Nabi Isa a.s mati disalib?

   Saya beriman kepada Kitab Suci Injil dansekali gus saya beriman bahawa Nabi Isa Al-Masih adalah disalibkan. Dalam keterangan saudara sebelum ini, saudara menyatakan bahawa Nabi Isa Al-Masih tidak ingin menderita untuk dibunuh.

   Saudaraku,
   Disini saya ingin bertanya kepada saudara, dikalangan para nabi, nabi manakah yang tidak beriman kepada kematian dan takut akan kematian? Setahu saya semua nabi beriman kepada kematian dan juga tidak takut kepada kematian kerana mereka gembira dapat kembali kepada Tuhan yang Maha Abadi.

   Nabi Isa Al-Masih dikatakan oleh saudara takut akan dibunuh oleh orang guru agama Yahudi. Kejadian ini memang benar bahawa Nabi Isa Al-Masih memang takut akan kebenaran ini akan berlaku kerana dikalangan para nabi yang diutuskan oleh Tuhan yang Maha Kuasa hanya Nabi Isa Al-Masih sahaja yang tahu bagaimana cara dan ketika baginda akan diwafatkan dengan penuh penyeksaan dan keaiban.

   Matius 26:39

   26:39 Setelah maju sedikit ke depan, Ia sujud dan berdoa, “Ya Bapa-Ku, jika boleh, biarlah cawan minuman ini lalu dari-Ku. Meskipun demikian, janganlah terjadi menurut kehendak-Ku, melainkan menurut kehendak-Mu.”

   Dalam ayat ini kita akan faham bahawa tersirat dua makna yang sangat besar. Ayat yang pertama adalah “Ya Bapa-Ku, jika boleh, biarlah cawan minuman ini lalu dari-Ku.”

   Nabi Isa Al-Masih berdoa kepada Tuhan yang Maha Kuasa untuk menyelamatkan baginda daripada kematian yang penuh penghinaan yakni disalib. Pada ketika itu, barang siapa yang dihukum salib dianggap seorang yang hina oleh masyarakat Yahudi. Kalimah “Ya Bapa-Ku” merujuk kepada Tuhan yang Maha Kuasa. Nabi Isa Al-Masih menggunakan kalimah tersebut atas tiga sebab yang murni iaitu :

   1. Memuliakan Tuhan yang Maha Agung yang mengutuskan baginda menjadi Nabi, Rasul dan Guru kepada Bani Israel.

   2. Bani Israel dilarang menyebut Kalimah “YHWH” dengan terang dan jelas kerana mereka tidak ingin menyebabkan nama suci Tuhan yang Maha Suci tercemar.

   3. Nabi Isa Al-Masih cuba merapatkan hubungan antara Tuhan yang Maha Pencipta dengan manusia.

   Nabi Isa Al-Masih telah menunjukkan satu amalan yang mulia bagi orang berfikir.

   Kalimah yang kedua adalah “Meskipun demikian, janganlah terjadi menurut kehendak-Ku, melainkan menurut kehendak-Mu.”

   Kalimah ini bermaksud bahawa Nabi Isa Al-Masih meskipun baginda memohon kepada Tuhan yang Maha Kuasa untuk mengelakkan dalam keadaan kematian yang aib tersebut, baginda sedaya upaya untuk bertakwa dan berserah kepada Tuhan. Oleh hal yang demikian baginda Nabi Isa Al-Masih tidak Tuhan memakbulkan doa baginda melainkan untuk melaksanakan ramalan kematian baginda seperti yang terkandung dalam Kitab Para Nabi.

   Saudaraku,
   Saya sedia maklum bahawa saudara akan bertanya kepada saya bahawa kematian Nabi Isa Al-Masih adalah untuk menebus dosa manusia atau sebaliknya. Jawapannya adalah sebaliknya. Nabi Isa Al-Masih bukan mati disalib untuk menebus dosa manusia melainkan untuk menunjukkan kepada manusia lain bahawa kita wajib patuh dan taat kepada Tuhan yang Maha Agung hingga ke akhir hayat kita. Nabi Isa Al-Masih sebaik-baiknya contoh yang ada dimuka bumi ini.

   Saudaraku,
   Soalan yang amat mencabar untuk diterangkan kepada manusia lain.

   (5) Adakah anda mengimani Nabi Isa a.s datang untuk menebus dosa manusia?

   Nabi Isa Al-Masih datang bukan untuk menebus dosa manusia melainkan baginda menunjukkan cara dan jalan yang betul, terang, cerah, benar dan hak kepada manusia. Semua apa yang saya tuliskan kepada saudara adalah berkait rapat dan berhubung. Namun demikian sedikit sahaja orang akan memahami dan mengerti akan apa yang saya katakan disini.

   Dalam ruangan katolik.wordpress.com, saudara dan saya dihina oleh pengarang blog tersebut habis-habisan kerana kita cuba menceritakan apa yang kita imani. Saya percaya bahawa mungkin itu juga perasaan para nabi dahulu ketika dihina dan pulaukan oleh bangsa mereka sendiri. Saya tidak mudah menyerah kalah kepada keadaan tersebut. Saya terus berusaha dan berdakwah kepada apa yang saya imani.

   Suadaraku,
   Terima Kasih kerana berdoa agar saya mendapat petunjuk dan hidayah dari Tuhan. Namun demikian saya percaya dan beriman kepada Nabi Isa Al-Masih dengan sepenuh hati dan jiwa saya. Ini kerana Nabi Isa Al-Masih pernah berkata HANYA bagindalah GURU yang diutuskan kepada semua manusia dan tiada lagi sesudah baginda. Saya tidak ingin berdebat perkara tersebut kerana ia akan menimbulkan banyak lagi persoalan dan kontroversi yang tidak berkesudahan.

   Saudaraku,
   Saya pasti saudara akan tertanya-tanya mengapa saya tidak seperti Nasrani yang lainnya. Jawapannya amat mudah iaitu:

   1. Beriman kepada Tuhan yang Maha Kuasa lagi Maha Agung dan tidak sekutu Tuhan yang Maha Tunggal lagi Maha Esa.

   2. Beriman kepada Nabi Isa Al-Masih yakni Jeruselamat yang diutuskan kepada semua manusia yang beriman kepada baginda.

   3. Beriman kepada Kitab Suci Taurat, Kitab Suci Injil dan Kitab Para Nabi.

   4. Beriman kepada kematian dan Hari Kiamat.

   Saudaraku,
   Saya membaca Kitab Suci tersebut setiap hari dan mengamalkannya. Meskipun kebanyakkan dewasa ini orang tidak percaya kepad Kitab Suci Taurat dan Kitab Suci Injil dan mengatakan terdapat pindaan dan rombakkan. Saya tidak seperti mereka kerana seandainya kita betul-betul menjiwai dan mendalami Kitab Suci tersebut nescaya kita dapat melihat segala kesalahan dan pindaan tersebut dengan mudah dan jelas. Ingat saudaraku, Nabi Isa Al-Masih pernah bersabda bahawa hanya segelintir sahaja yang akan memahami apa yang baginda khabarkan dan Tuhan yang Maha Mengetahui lagi Maha Tersembunyi serta Maha Bijaksana tidak akan memberikan petunjuk hidayah kepada golongan yang pandai kerana mereka akan menyelewangkan perkara yang benar dan hak.

   Saudaraku,
   Kita beriman dengan perkara yang patut dan akidah yang mantap dan sahih. Saya berdoa kepada Tuhan yang Maha Kuasa agar saudara mendapat rahmat sejak dari lahir, sekarang, kemudian dan pada hari kebangkitan tanpa berkesudahan. Semoga saudara dapat menjadi insan yang baik dan bersifat mahmudah hendak-Nya.

   Shallom

   • Ahmad Nizam berkata:

    Salaamun alaikum warohmatullahi wabarokaaatuh.

    @ Penghibur

    Saya sudah berikan link yang saudara mahu kan. Semoga bermanfat , tetapi baca dulu apa yang saya nyatakan di sana yer hehe

    @ Jeff

    Alhamdulillah, sungguh bagus dialog saudara. Ini baru dinamakan berdialog dan mempunyai sifat SABAR dan IKHLAS dalam berdakwah

    Cuma saya harap saudara tidak keberatan jika saya mencelah di sini yer.

    Bagus saudara, kerana walaupun saudara seorang Nasrani, tetapi saudara TIDAK mengatakan bahawa Yesus / Isa Almasih itu TUHAN. Alhamdulillah, semoga ianya IKHLAS dari saudara

    Saya harap saudara cuba pula membaca dan mengkaji AlQuran. JANGAN hanya membaca terjemahannya, tetapi bacalah teks asal dalam BAHASA ARABnya , kerana pemahaman yang sebenar ada di situ. Lagi pun saudara mengatakan saudara pernah belajar BAHASA ARAB, toyyib2

    Lagi pun jika hanya membaca TERJEMAHAN, pelbagai tafsiran lain boleh muncul kerana terjemahan tidak semestinya menepati TEKS asalnya , kerana kita tahu BAHASA ARAB itu SANGAT UNIK

    Saya ada beberapa persoalan buat saudara di sini

    – Saudara mengatakan

    Dalam Baiyinah 98:1 yakni perkataan tersebut “Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab …” kita dapat tahu saudaraku bahawa tidak semua golongan Yahudi dan Nasrani itu kafir saudaraku.

    Ya benar sekali, yang dikatakan KAFIR itu ialah yang mengaku bahawa Yesus itu TUHAN , atau 3 dalam 1 dan seumpamanya. Kerana Nabi Muhammad pun pernah bersabda, ada juga satu GOLONGAN yang selamat dalam umat Nasrani, TETAPI yang mengaku Yesus sebagai TUHAN telah tertolak awal-awal dengan ayat dalam Surah Al Maa’idah

    “Demi sesungguhnya! telah kafirlah orang-orang yang berkata: “Bahawasanya Allah ialah Al-Masih Ibni Maryam”. padahal Al-Masih sendiri berkata:” Wahai Bani Israil! Sembahlah Allah, Tuhanku dan Tuhan kamu, bahawasanya sesiapa yang mempersekutukan Allah Dengan sesuatu yang lain, maka Sesungguhnya Allah haramkan kepadanya syurga, dan tempat kembalinya ialah neraka; dan tiadalah seorang Penolong pun bagi orang-orang yang berlaku zalim”.” Surah Al Maa’idah : Ayat 72

    Maka harus diingat, BUKAN KAMI yang mengatakan orang2 yang mengaku Yesus itu TUHAn sebagai KAFIR. Siapa kami untuk mengatakannya?? Tetapi itu dinyatakan oleh ALLAH sendiri melalui FIRMANNYA yang ternyata SUCI

    Dan hujjah bahawa hanya ALLAH satu2nya TUHAN dan TIDAK ADA satu apa pun yang sama denganNya dikuatkan lagi dengan ayat dalam Perjanjian Lama

    Yesaya 46:9 Ingatlah bahwa Aku sudah sering sekali memberitahu kamu apa yang akan terjadi kelak. Karena Akulah Allah — hanya Aku sendiri — dan tidak ada yang lain yang seperti Aku.
    46:10 Akulah yang dapat memberitahu kamu apa yang akan terjadi kelak. Karena Aku akan melaksanakan segala kehendak-Ku.

    Ingatlah seruanNya “Karena Akulah Allah — hanya Aku sendiri — dan tidak ada yang lain yang seperti Aku.” Allah itu Esa dan TIDAK ADA apa pun yang sama denganNya

    AlQuran juga menyatakan tentang KeEsaan ALLAH S.W.T

    “Katakanlah (Wahai Muhammad): “Dialah Allah yang Maha Esa;
    “Allah yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
    “Ia tiada beranak, dan ia pula tidak diperanakkan;
    “Dan tidak ada sesiapa pun yang serupa denganNya”.” Surah Al Ikhlas

    Begitu juga disebut dalam Perjanjian Baru

    Markus 12:31 “…bahwa Dia esa, dan bahwa tidak ada yang lain kecuali Dia.”

    • Ahmad Nizam berkata:

     @ Jeff

     – Saudara mengatakan Saudaraku,
     Kalau saudara melihat ayat dalam Surah Ali’Imran 3:64 yakni “…dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah”. Mengapa suadara sering kali memohon doa kepada Tuhan yang Maha Tinggi lagi Maha Kudus dan meminta Tuhan agar memberikan limpah kurnia kepada Nabi saudara dan bukannya saudara? Saudaraku, mengapa menjadikan nabi saudara sebagai sandaran? Mengapa tidak memohon terus kepada Tuhan yang Maha Kaya lagi Maha Pengurnia Rahmatnya?

     Kami bukan semata2 berdoa terhadap Muhammad, tetapi itu juga merupakan penghormatan terhadap nabi kami. Kami juga ada menyebut penghormatan terhadap Nabi Ibrahim (bapa iman) dalam tahiyyat SOLAT kami

     Tetapi itu bukan bermakna kami memuja atau mendewa2kan mereka, kerana apa yang kami sebut itu sebenarnya adalah PAHALA kepada kami sendiri dari TUHAN Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

     Ingatlah bahawa Nabi Muhammad S.a.w. MELARANG keras umatnya memuja2 dia kerana dibimbangi akan menjadi seperti umat Nasrani yang MEMUJA2 Yesus

     “Janganlah engkau memuja aku sebagaimana orang Nasrani memuja Isa anak Maryam, sesungguhnya aku ini hanyalah hambaNya, maka kalian katakanlah Muhammad adalah hamba Allah dan rasulNya” Hadith Riwayat Bukhari

     Allah lebih dekat dengan kita dari urat tekak kita sendiri. Allah Maha Mengetahui segala apa yang terdetik dalam lubuk hati kita. Maka kami Islam berdoa dan memohon kepadaNya tanpa sandaran

     Jika kamu melakukan sandaran / perantaraan antara kami dengan ALLAH, maka itu SYIRIK namanya, dan ia adalah satu perbuatan yang sangat KEJI di dalam Islam , kerana TIADA TUHAN SELAIN ALLAH dan hanya Dia tempat kami bergantung

     • Ahmad Nizam berkata:

      – Saudara mengatakan

      Persoalannya disini adalah, saudara pastinya mengaku bahawa Nabi Isa Al-Masih adalah Nabi yang diutuskan dan telah pun diutuskan kepada semua manusia. Tetapi mengapa saudara tidak memohon dan meminta syafaat dari Nabi Isa Al-Masih tetapi lebih memuliakan nabi saudara berbandingkan Nabi Isa Al-Masih? Adakah nabi saudara lebih mulia berbanding dengan Nabi Isa Al-Masih sehinggakan Nabi Isa Al-Masih tidak mampu untuk memberikan syafaat?

      Kami tidak membeza2kan para nabi dan RASUL, kerana ALLAH sudah berikan kelebihan dan MUKJIZAT masing-masing

      “Rasulullah telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya dari Tuhannya, dan juga orang-orang yang beriman; semuanya beriman kepada Allah, dan Malaikat-malaikatNya, dan Kitab-kitabNya, dan Rasul-rasulNya. (Mereka berkata): “Kami tidak membezakan antara seorang Dengan yang lain Rasul-rasulnya”. mereka berkata lagi: Kami dengar dan Kami taat (Kami pohonkan) keampunanMu Wahai Tuhan kami, dan kepadamu jualah tempat kembali”.” Surah Al Baqarah : Ayat 285

      – Saudara mengatakan

      Kitab Suci Injil yang khabarkan oleh Nabi Isa Al-Masih adalah satu yang amat sukar diterima oleh Bani Israel pada ketika itu.

      Kami umat Islam BERIMAN kepada KITAB INJIL yang diturunkan ke atas Isa a.s.

      Tetapi Matius, Markus, Lukas dan Yohanes telah ditulis setelah berpuluh TAHUN Nabi isa berangkat ke langit

      Itu bermakna TIADA PENGESAHAN dari seorang RASUL ALLAH sendiri tentang KEBENARAN dan KESAHIHANNYA

      Tambah lagi, Injil Kanonik itu ditulis berdasarkan penceritaan dari orang lain dan ilham2 penulis2 Injil itu. Sudah kita ketahui , WAHYU hanya disampaikan kepada RASUL ALLAH, sedangkan penulis2 Injil bukannya RASUL kerana mereka langsung TIDAK ADA MUKJIZAT. itu BUKTI kukuh wahai saudara

      Berlainan sekali dengan AlQuran yang ditulis sewaktu RASUL ALLAH masih hidup dan mendapat PENGESAHAN dari nya. Dan sejarah penulisan dan pembukuannya amat TELITI dan JELAS di dalam Sejarah Islam yang saudara boleh baca dan kaji

      Dan kita dapati terlalu banyak percanggahan yang berlaku dalam Perjanjian Lama. Matius, Markus dan Lukas menceritakan tentang Isa sebagai RASUL dan HAMBA ALLAH. Tetapi dalam Yohanes seakan2 menceritakan bahawa Yesus itu ialah ALLAH

      Dan banyak percanggahan lain lagi http://hikmatun.wordpress.com/2009/12/08/percanggahan-percanggahan-nyata-di-dalam-bible-alkitab/

      • Ahmad Nizam berkata:

       – Saudara mengatakan

       Saya tidak mempunyai masalah untuk menggunakan kalimah “Eloah” yang merujuk kepada kalimah Tuhan yang Maha Tinggi (Allah).

       Kalimah Eloah dalam bahasa Ibrani kan?? maka dalam Bahasa Arabnya ialah ‘Ilah’ yang bermaksud TUHAN juga. Maka itu ada persamaannya, kami juga memanggil ALLAH dengan ILAH, kerana nama ALLAH sendiri adalah terbitan dari perkataan ILAH atau TUHAN itu

       Maka tidak ada masalah jika anda mahu menggunakannya. Hanya orang YANG TIDAK FAHAM dan tahu hal yang sebenar akan salah faham 🙂

       – Saudara mengatakan

       “Kalam” adalah sama maksud dengan kalimah “Firman”. Oleh hal yang demikian seperti mana yang saya imani bahawa Firman Tuhan itu bersifat kudus dan suci. Kalam Suci bersifat Roh Kudus yang dinaungkan kepada Maryam agar Kalimah Suci yang berbentuk Roh Kudus itu dapat menjadi janin dalam rahim Maryam.

       Ayat2 dalam Surat Yohanes lah yang menyebabkan IMAN Kristen ada mengatakan bahawa Yesus itu adalah ALLAH sendiri

       Kerana mereka TIDAK FAHAM, bahawa Allah mencipta segala sesuatu dengan hanya berkata ‘KUN”, maka akan jadilah menurut kehendakNya sama ada lambat atau cepat, bergantung kepada KEHENDAKNYA

       Maka KUN di situ ialah FIRMAN ALLAH, maka dengan sebab itu lah dikatakan bahawa YESUS itu dari Firman ALLAH, kerana sebenarnya setiap makhluk berasal dari firman ALLAH , kerana ALLAH hanya perlu berFIRMAN dengan mengatakan KUN untuk mencipta

       – Saudara mengatakan

       Disini saya ingin bertanya kepada saudara, dikalangan para nabi, nabi manakah yang tidak beriman kepada kematian dan takut akan kematian? Setahu saya semua nabi beriman kepada kematian dan juga tidak takut kepada kematian kerana mereka gembira dapat kembali kepada Tuhan yang Maha Abadi.

       Nabi Isa Al-Masih dikatakan oleh saudara takut akan dibunuh oleh orang guru agama Yahudi. Kejadian ini memang benar bahawa Nabi Isa Al-Masih memang takut akan kebenaran ini akan berlaku kerana dikalangan para nabi yang diutuskan oleh Tuhan yang Maha Kuasa hanya Nabi Isa Al-Masih sahaja yang tahu bagaimana cara dan ketika baginda akan diwafatkan dengan penuh penyeksaan dan keaiban.

       Benar sekali saudara mengatakan bahawa SEMUA nabi beriman kepada kematian dan TIDAK TAKUT kepada kematian

       Itu termasuklah Yesus sendiri

       Sebab itu Allah memberitahu dalam AlQuran bahawa orang yang disalib itu adalah orang yang DISERUPAKAN wajahnya dengan Isa a.s

       Kerana itulah orang yang hendak disalib itu mengatakan

       “…..Eli Eli lama sabakhtani…..” Matius 27:46

       yang dalam bahasa Arabnya “Allah Allah lamma tadakhtani”

       dalam bahasa melayunya “Allah Allah kenapa kau tinggalkan aku??”

       Itu BUKTI JELAS bahawa orang yang hendak disalib itu BUKANNYA Isa, kerana Isa a.s TIDAK TAKUT kepada KEMATIAN dan sentiasa PASRAH kepada ALLAH S.w.t.

       Dan Allah Maha Melihat, Allah Maha Mengetahui. BAGAIMANA mungkin Isa a.s mengatakan Allah telah MENINGGALKANNYA??? Sedangkan Isa a.s sendiri pun tahu bahawa ALLAH Maha Melihat

       Dan bukti lagi kita lihat pada Petrus TIDAK MENGAKU mengenali orang yang disalib itu apabila dia ditanya oleh seorang wanita. Sedangkan sebelumnya Petrus berusaha KERAS utk mempertahankan Isa dan sanggup mati kerana mempertahankannya. Dia juga telah memutuskan telinga seorang perajurit yang datang mahu tangkap Isa

       http://hikmatun.wordpress.com/2009/09/22/yesus-tidak-mati-disalib-tetapi-diangkat-ke-langit-%E2%80%93-bahagian-3/

       “Dan kerana ucapan mereka, “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih, Isa putera Maryam, Rasul Allah”, padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak pula menyalibnya, tetapi (yang mereka bunuh ialah) orang yang diserupakan dengan Isa bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih faham tentang (pembunuhan) Isa, benar-benar dalam keragu-raguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak mempunyai keyakinan tentang siapa yang dibunuh itu kecuali mengikuti persangkaan belaka, mereka tidak (pula) yakin bahawa yang mereka bunuh itu adalah Isa. Tetapi (yang sebenarnya), Allah telah mengangkat Isa kepada-Nya. Dan adalah Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” Surah an-Nisaa’ : ayat 157-158

   • Ahmad Nizam berkata:

    – Saudara Jeff mengatakan

    Terima Kasih kerana berdoa agar saya mendapat petunjuk dan hidayah dari Tuhan. Namun demikian saya percaya dan beriman kepada Nabi Isa Al-Masih dengan sepenuh hati dan jiwa saya. Ini kerana Nabi Isa Al-Masih pernah berkata HANYA bagindalah GURU yang diutuskan kepada semua manusia dan tiada lagi sesudah baginda.

    Saya harap saudara dapat berikan DALIL dari kitab suci saudara di mana Nabi Isa a.s menyebut bahawa TIADA LAGI NABI sesudah Isa??

    Kerana dalam Perjanjian Baru sendiri ada menyebut bahawa Yesus berkata agar PERHATIKAN buah ajaran dari nabi2 selepasnya. Jika mengajak menyembah ALLAH lain, maka hukumlah nabi itu

    Maka adakah Muhammad S.a.w mengajak menyembah ALLAH lain??

    Sedangkan Muhammad S.a.w datang menjadi contoh AKHLAK yang paling terpuji kepada manusia. Dan dia membawa KITAB AlQuran yang TIADA PERCANGGAHAN dan RAGU2 padanya. Muhammad adalah Rasul Terakhir bagi umat AKHIR ZAMAN yang membawa Perjanjian Terakhir

    Bukti2 adalah jelas bahawa Muhamad S.a.w adalah RASUL terakhir

    ”Bukanlah Muhammad itu bapa salah seorang laki-laki di antara kamu tetapi dia adalah Rasulullah dan penutup Nabi-nabi” Surah Al Ahzaab : Ayat 40

    Abu Hurairah meriwayatkan, Nabi Muhammad pernah bersabda,

    “Bandingan antara aku dan nabi-nabi sebelum aku ibarat seorang yang membina rumah. Dia membina dengan baik dan cantik, tetapi ada sekeping batu bata yang masih belum diletakkan di satu sudut. Kemudian orang ramai mengelilingi rumah itu dengan kagum melihatnya, lalu mereka berkata, “Mengapakah tidak diletakkan batu bata ini.” Nabi Muhammad berkata lagi, “Akulah batu bata itu dan aku adalah penutup segala Nabi.” Hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim.

    Rasulullah S.A.W juga bersabda dalam hadith lain: “Rantai Kerasulan dan Kenabian telah sampai pada akhirnya. Tidak akan ada lagi rasul dan nabi sesudahku”. (Tirmizi, Kitab-ur-Rouya, Bab Zahab-un-Nubuwwa; Musnad Ahmad; Marwiyat-Anas bin Malik).

    Semoga kamu beroleh taufiq dan hidayah / petunjuk dari ALLAH S.w.t, agar kamu pun termasuk dalam golongan orang2 yang BERSERAH DIRI kepada ALLAH semata2 sebagaimana semua para Nabi dan RASUL dan mengakui semua RASUL2 Nya. Maka dengan itu semoga kamu beroleh kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan akhirat. Amiin

    Maafkan andai ada salah dan silap hamba 🙂

    Peace, love, happiness and justice for all …….

 12. Penghibur berkata:

  @Jeff

  Ada beberapa hal yang penting untuk anda jelaskan disini, saya akan buat ulasan kemudian, tetapi saya mengharapkan anda menjawab soalan dibawah dengan baik. Sebelum kita berbincang lebih jauh, saya juga harus mengenali anda serba sedikit. Anda jangan menganggap saya melarikan diri terhadap persoalan yerr. Saya akan jawab semuanya nanti. Sebahagian dari ulasan anda saya akan jawab berdasarkan sumber dari Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), rujukan lain saya akan kemukakan berdasarkan hujah dari sahabat-sahabat saya dan perkara terutama adalah Al-Quran sebagai rujukan. Buat masa ni saya takkan membuat pernyataan bantahan atau mengemukakan sebarang ulasan sehingga saya jelas kedudukan anda. Hanya perlu menjawab soalan di bawah.

  (1) Adakah anda mengimani Jesus (a.s) adalah TUHAN?

  (2) Apakah pandangan anda tentang Al-Quran dan Nabi Muhammad saw?

  (3) Anda beriman pada Injil, Taurat, TETAPI Injil dan Taurat mana yang anda gunakan untuk berbicara dengan saya sekrang? Jelaskan berapa bilangan Kitab yang anda imani, adakah yang 73 Kitab atau yang 66 Kitab? Anda juga patut mengemukakan Kitab Bible yang anda gunakan kerana senang saya mengambil (jadikan hujah) dari sumber anda itu.

  (4) saya mengharapkan kerjasama anda dalam hal ini, sebab jika anda tidak memberi kerjasama, maka tiada makna apapun jawapan yang saya berikan.

  Akhirkata, terima kasih kerana menjaga adab dalam perbincangan ini, semoga Allah swt merahmati kita dan memberi cahaya Islam kepada anda.

  By, Penghibur

 13. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Ahmad Nizam),

  Saya tidak ingin bertelagah dengan apa yang saya imani dan dengan apa yang saudara imani. Cukuplah setakat itu sahaja kerana ia akan membawa kepada perbalahan antara kita nanti. Sesungguhnya perkara itu yang Iblis dan Syaitan sukakan berlaku antara sesama manusia. Saya tidak menyatakan apa yang saudara katakan adalah salah dan saya adalah benar. Itu bergantung kepada apa yang kita imani sejak dari kecil lagi.

  Terima kasih atas segala penerangan yang saudara kemukakan.

  Shallom

  • Ahmad Nizam berkata:

   Salaamun alaikum warohmatullahi wabarokaatuh

   Wahai Jeff, bertelagah atau tidak itu terpulang kepada niat masing2. Saya tidak ada niat mahu bertelagah bersama kamu, kerana saya nampak kamu boleh berbicara dengan baik alhamdulillah

   PAra rasul juga menyeru umatnya. Apa gunanya disuruh Musa dan Harun pergi berdebat dengan Firaun? Apa gunanya Musa menyeru Bani Israel? Apa gunanya kedatangan Yesus jika tidak untuk menyeru manusia? begitulah juga dengan UTUSAn ALLAH terakhir iaitu Muhammad S.a.w, iaitu untuk menyeru melaksanakan perintah dan menjauhkan larangan dari ALLAH S.w.t

   Saya harap saudara tidak cuba melarikan diri, kerana ini adalah perkara akhirat , suatu negeri yang ABADI

   Cuma saya cuba mahu menyampaikan sesuatu kepada anda kerana anda masih lagi TIDAK MENGAKUI Nabi Muhamad S.a.w sebagai Utusan Terakhir, sedangkan anda sudah mengenali beliau

   Jika anda tidak mengenali beliau itu bab lain, insyaAllah Tuhan Maha Pengampun lagi Maha Adil

   Boleh saya tahu, apa pendapat kamu mengenai Muhammad S.a.w?? Adakah kamu merasakan dia bukan seorang Utusan ALLAH??

   Saya harap saudara sudi berdialog dengan saya lagi, demi KEBENARAN yang HAKIKI. Hidup hanya sekali, peluang hanya SEKALI diberikan kepada kita di dunia ini. Semoga kita dapat memanfaatkan dengan sebaik mungkin sebelum segala2nya sudah TERLAMBAT

   Salam damai dan semoga mendapat ketenangan dan kebahagiaan abadi di sisi Allah S.w.t

   Peace, love, happiness and justice for all 🙂

   Wallahu a’laa a’lam , Wallahu a’alaa kulli syai’in Qodiir…….

 14. Pace@jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

  Saudaraku,
  Saya akan cuba menerangkan kepada saudara akan akidah dan iman saya. Sesungguhnya saudara pasti akan terkejut dan hairan kerana akidah dan iman saya sesungguhnya 90% berbeza dengan akidah dan iman masyarakat Nasrani yang lain. Oleh hal yang demikian, saya berharap saudara tidak menghakimi saya dengan apa sekali pun. Saya berdoa agar kita dapat berbincang secara ilmiah dan terbuka dan tiada satu pun cerca dan cacian yang dikeluarkan. Seandainya terdapat perkara yang kita tidak persetujui sama ada saudara mahupun saya, saya berharap kita dapat saling menghormati apa yang kita imani.

  Bagi persoalan saudara, saya akan cuba jawab sebaik mungkin.

  (1) Adakah anda mengimani Jesus (a.s) adalah TUHAN?

  Saudaraku,
  Saya beriman kepada Nabi Isa Al-Masih sebagai Nabi, Rasul dan Guru. Saya beriman kepada baginda adalah dilahirkan oleh Perawan Maryam yang dinaungkan dari kalimah “Salam” yang berbentuk Roh Kudus. Kalimah Suci @ Firman Suci “Salam” tersebut telah menjadi manusia. Oleh hal yang demikian saya beriman Nabi Isa Al-Masih adalah manusia tetapi baginda adalah seorang yang kudus lagi mulia semasa dikandungkan lagi dari rahim Perawan Maryam sehingga hari Kiamat. Itu adalah iman saya. Saya tidak seperti masyarakat Nasrani yang lain yang mengakui baginda sebagai Tuhan. Saya mengakui baginda sebagai manusia yang kudus dan mulia dan unik kerana tidak diciptakan melalui unsur persetubuhan melainkan daripada kalimah suci “Salam”.

  * Saya berharap jawapan ini dapat memuaskan saudara. Dan itulah Iman saya.

  (2) Apakah pandangan anda tentang Al-Quran dan Nabi Muhammad saw?

  Saudaraku,
  Saya adalah Nasrani yang percaya kepada Nabi Isa Al-Masih sebagai nabi, rasul dan guru dan diberikan Kitab Suci Injil dan mengetahui segaal isi kandungan Kitab Suci Taurat. Kitab Suci Al-Qur’an adalah kitab suci masyarakt saudara dan segala yang terkandung dalam Kitab Suci Al-Qur’an ada mempunyai persamaan segala isi kandungannya. Namun demikian terdapat juga perbezaannya. Nabi Muhammad bagi masyarakat saya ada Nabi bagi orang yang beriman dan percaya kepadanya dan bukannya bagi pengikut Nabi Isa Al-Masih kerana Nabi Isa Al-Masih pernah berkata bahawa baginda sendiri akan memilih pengikut baginda dan bukannya orang yang percaya kepada baginda. Oleh hal yang demikian saya seringkali melakukan segala sunnah baginda yang terdapat dalam Kitab Suci Injil seperti mana yang dilakukan oleh golongan Huwariyun yang telah dipilih oleh baginda Nabi Isa Al-Masih. Saya menghormati Kitab Suci Al-Qur’an dan Nabi Muhammad tetapi saya adalah pengikut Nabi Isa Al-Masih dan berada dikalangan golongan Huwariyun.

  * Golongan Huwariyun tidak pernah seperti masyarakat Nasrani hari ini yang menyekutukan Tuhan yang Maha Tinggi.

  (3) Anda beriman pada Injil, Taurat, TETAPI Injil dan Taurat mana yang anda gunakan untuk berbicara dengan saya sekrang? Jelaskan berapa bilangan Kitab yang anda imani, adakah yang 73 Kitab atau yang 66 Kitab? Anda juga patut mengemukakan Kitab Bible yang anda gunakan kerana senang saya mengambil (jadikan hujah) dari sumber anda itu.

  Saudaraku,
  Saya beriman kepada Kitab Suci Injil hasil karangan:

  1. Matius
  2. Markus
  3. Lukas
  4. Johanes

  * Hanya empat hasil karangan ini sahaja yang saya imani.

  dan saya beriman kepada Kitab Suci Taurat :

  1. Kejadian
  2. Keluaran
  3. Imamat
  4. Bilangan
  5. Ulangan

  * Kitab Suci Taurat sebenarnya hanya lima Kitab tersebut sahaja yang diberikan oleh Tuhan yang Maha Tinggi kepada Nabi Musa.

  Kitab Para Nabi dan Karangan Lain

  1. Ketuvim
  2. Navi’im

  Saya tidak seperti golongan Nasrani Katolik dan Nasrani Protestant yang sering kali bertelagah berkaitan dengan Kitab Suci versi yang manakah yang harus dipakai dan dirujuki. Perbuatan seperti mereka itu tidak ubah mereka cuba menjadikan Tuhan yang Maha Tinggi sebagai hak milik mereka dan mereka yang berkuasa untuk menentukan dan memilih. Kufur perbuatan tersebut.

  * Sesungguhnya saya tidak ingin berhujah dengan saudara melainkan saya berkongsikan apa yang saya imani dan yang saya yakini sahaja. Sesungguhnya saya menghormati saudara.

  (4) saya mengharapkan kerjasama anda dalam hal ini, sebab jika anda tidak memberi kerjasama, maka tiada makna apapun jawapan yang saya berikan.

  Saudaraku,
  Saya memberikan kerjasama yang sepatutnya kepada saudara. Saya seorang Nasrani saudaraku. Seorang Nasrani telah diperintahkan oleh Nabi Isa Al-Masih agar menjadi hamba kepada saudara mereka yang lain bagi mencapai kepuasan saudara mereka. Kalau saudara meminta saya untuk mengorbankan nyawa saya agar saudara dapat hidup bahagia nescaya saya akan melakukannya agar saudara puas dan tidak menderita akan kewujudan saya. Tetapi kalau yang berhubung dengan akidah nescaya saya tidak akan beranjak dengan iman dan akidah saya.

  Terima kasih kepada saudara kerana sudi berbincang dan memberikan pandangan dan pendapat saudara. Saya berharap antara kita tiada masalah untuk berbincang dan bertukar-tukar pendapat.

  @ Bagi Saudaraku (Ahmad Nizam)

  Saya tidak terasa dengan apa yang saudara katakan kerana itu adalah hak saudara dan saya juga hamba Tuhan yang Maha Tinggi. Saya menghormati saudara sebagai manusia dan hamba Tuhan yang Maha Tinggi. Jangan pula sampai waktunya saudara menjadi seorang yang terlalu emosi dan tidak mampu menjaga kata-kata sehingga tingkah laku tidak terkawal bagaikan seorang yang tidak beriman.

  Shallom

  • Ahmad Nizam berkata:

   🙂

   Tidak mengapa jika saudara mahu mengatakan saya ikut emosi dan sebagainya. Allah Maha mengetahui. Saya TIDAK SUKA menuduh manusia mengikut EMOSI dan menjadi TIDAK BERIMAN selagi kata2nya belum ketara atau terlampau

   Blog ini adalah blog saudara saya juga, maaf sekiranya saya mencelah. Lagi pun saudara Penghibur telah banyak membantu komen di blog saya. Maka apa salahnya saya juga komen di sini kan? hehe

   Sabar lah saudara, insyaALLAH, saya TIDAK AKAN emosi selagi saudara menjaga Adab dan akhlaq dengan baik. jangan menjadi seperti kebanyakan umat kristian lain yang biasa datang ke blog saya dengan kata2 caci maki, tetapi soalan TIDAK terjawab

   Saya hanya mengajak berbincang dengan HUJJAH , bukan dengan CACI MAKI

   Kebenaran perlukan BUKTI. KEBENARAN bukan hanya dengan kita perasan KITA BENAR. Itu bukan KEBENARAN namanya, itu hanya ANGAN-ANGAN. Jika kamu bertanyakan kepada PENYEMBAH2 BERHALA pun mereka akan mengatakan PEGANGAN mereka itu BENAR, tetapi apa HUJJAHNYA??

   Kerana itu AlQuran diturunkan sesuai dengan ilmiah yang ada. Sesuai untuk umat akhir zaman yang lebih kepada ilmiah. Sila kaji AlQuran maka kamu tidak akan menjumpai pertentangan di dalamnya

   ”Kalau sekiranya Al-Qur’an itu bukan dari sisi Allah, tentulah mereka mendapati pertentangan yang banyak di dalamnya” Surah An-Nisaa : Ayat 82

   Jika ada terjumpa pertentangan sila berikan di sini, insyaAllah saya akan terangkan. Dalam blog saya pun sudah banyak saya TERANGKAn tentang kononnya pertentangan2 di dalam AlQuran yang dibawa oleh umat Kristian, tetapi akhirnya terbukti itu bukan pertentangan. Saudara boleh merujuk sendiri jika saudara mahu kan wahai Jeff

   “Orang-orang Yahudi dan Nasrani berkata: “Kami adalah anak-anak Allah dan yang amat disayangiNya”. Katakanlah (Wahai Muhammad): “(Kalau betul demikian), maka mengapakah ia menyeksa kamu Dengan sebab dosa-dosa kamu? (Sebenarnya bukanlah sebagaimana yang kamu dakwakan) bahkan kamu semuanya adalah manusia biasa di antara manusia-manusia lain yang diciptakanNya. ia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya , demikian juga ia menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya. dan bagi Allah jualah Kuasa pemerintahan langit dan bumi serta Segala yang ada di antara keduanya, dan kepada Allah jualah tempat kembali”

   Wahai ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad, s.a.w) yang menerangkan kepada kamu ketika terputusnya (kedatangan) Rasul-rasul, supaya kamu tidak (berdalih) Dengan berkata (pada hari kiamat): “Tidak datang kepada Kami seorang (Rasul) pun pembawa berita gembira dan juga pembawa amaran”, kerana Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang (Rasul) pembawa berita gembira dan juga pembawa amaran, dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” Surah Al maa’idah : Ayat 18 -19

   “Demi Sesungguhnya Engkau (Wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. dan Demi Sesungguhnya Engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Bahawa Kami ini ialah orang-orang Nasrani” yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan Ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong.

   Dan apabila mereka mendengar Al-Quran yang diturunkan kepada Rasulullah (Muhammad, s.a.w), Engkau melihat mata mereka mencucurkan air mata disebabkan apa yang mereka ketahui (melalui Kitab mereka) dari kebenaran (Al-Quran), sambil mereka berkata: “Wahai Tuhan kami, Kami beriman, oleh itu Tetapkanlah Kami bersama-sama orang-orang yang menjadi saksi (yang mengakui kebenaran Nabi Muhammad s.a.w).” Surah Al Maa’idah : Ayat 82 – 83

 15. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Ahmad Nizam),

  Saudaraku, saya tidak melarikan diri daripada perbincangan tetapi saya mengambil jalan berdiam diri seperti yang diperintahkan oleh Nabi Isa Al-Masih kepada kami seandainya berlakunya perbandingan hujan dan pendapat yang boleh membawa kepada suatu pertengkaran dan perbalahan. Oleh hal yang demikian saya mematuhi perintah itu demi kebaikan kita bersama. Bagi orang yang berfikir dengan baik dan mendapat rahmat dari Tuhan yang Maha Tinggi khususnya penganut Nasrani, mereka yang membaca dan memahami Kitab Suci Injil setiap hari nescaya akan mengetahui perkara tersebut kerana Kitab Suci Injil mengandungi dua bidang ilmu yang jelas namun tidak semua masyarakat dunia memahaminya. Kitab Suci Injil seperti yang ditulis oleh para rasul (yakni pengikut awal Nabi Isa Al-Masih – Golongan Huwariyun) ditulis seperti yang pernah diucapkan oleh Nabi Isa Al-Masih kepada mereka. Nabi Isa Al-Masih sesungguhnya nabi yang diutuskan mengajar manusia yang sezaman dengan baginda khususnya masyarakat Bani Israel dengan cara kiasan dan sindirian. Ini kerana baginda Nabi Isa Al-Masih mengetahui seandainya baginda menegur golongan agama dan pendeta Yahudi dengan cara terang-terangan nescaya akan membangkitkan amaran golongan tersebut. Oleh hal yang demikian kebanyakan tingkah laku dan ajaran baginda Nabi Isa Al-Masih disampaikan dalam bentuk tulisan yang penuh mesteri dan kontroversi pada zaman sekarang.

  Perkara ini selari dengan ucapan Nabi Isa Al-Masih dalam Matius 11:25-26

  11:25
  Pada waktu itu Isa memanjatkan syukur, “Ya Bapa, ya Penguasa langit dan bumi, Aku memuji Engkau sebab Engkau menyembunyikan semua ini dari orang-orang yang berakal dan bijaksana, tetapi menyatakannya kepada orang-orang kecil.

  11:26
  Memang itulah yang berkenan kepada-Mu, Ya Bapa.

  Saudaraku,
  Saya tidak menuduh saudara tidak beriman tetapi itu adalah satu perumpaan yang diungkapkan dalam Kitab Para Nabi tentang tingkah laku seorang yang yang arif lagi bijaksana tetapi tidak tahu menjaga tutur kata dan tingkah laku mereka seperti orang yang tidak beriman.

  Matius 12:35

  12:35 Orang yang baik akan mengeluarkan hal-hal yang baik dari perbendaharaannya yang baik. Sebaliknya, orang yang jahat mengeluarkan hal-hal yang jahat dari perbendaharaannya yang jahat.

  Oleh hal yang demikian, perumpaan tersebut saya jadikan sebagai satu garisan dan panduan antara kita semua nanti agar sentiasa menjaga tingkah laku antara kita. Ia hanya sekadar nasihat sahaja. Terpulanglah seandainya saudara bersetuju atau tidak akan perumpamaan itu.

  Saudaraku,

  *** PAra rasul juga menyeru umatnya. Apa gunanya disuruh Musa dan Harun pergi berdebat dengan Firaun? Apa gunanya Musa menyeru Bani Israel? Apa gunanya kedatangan Yesus jika tidak untuk menyeru manusia? begitulah juga dengan UTUSAn ALLAH terakhir iaitu Muhammad S.a.w, iaitu untuk menyeru melaksanakan perintah dan menjauhkan larangan dari ALLAH S.w.t.

  Saya tidak ingin berdebat akan perkara yang saudara katakan sama ada mengapa Nabi Musa, Nabi Harun, Nabi Isa Al-Masih mahupun Nabi Muhammad diutuskan kepada manusia. Kerana menurut Kitab Suci kami, Kitab Suci Injil dan Kitab Suci Taurat menyatakan bahawa semua nabi yang diutuskan adalah untuk membimbing segala umat manusia kepada jalan yang diredhai oleh Tuhan yang Maha Tinggi. Tetapi yang membezakan mengapa Nabi Isa Al-Masih diutuskan kepada Bani Israel dan manusia yang lainnya adalah berbeza sedikit. Nabi Isa Al-Masih diutuskan kepada mereka yang berilmu dan yang hidup dalam kemunafikan, yakni golongan pendeta agama Yahudi. Golongan pendeta agama Yahudi adalah golongan yang munafik kerana mereka menyembunyikan hal yang hak, benar dan mereka adalah golongan yang suka dipuja dan dipuji oleh masyarakat. Nabi Isa Al-Masih diutuskan untuk menegur mereka dan mengajak mereka ke jalan yang betul tetapi mereka riak, bongkak dan tidak ingin bertaubat. Hal inilah yang pernah diungkapkan oleh Nabi Isa Al-Masih bahawa salah satu daripada alamat dunia akan kiamat adalah golongan munafik akan melata hidup di dunia yang palsu.

  Wahai saudaraku,

  Saya bukannya tidak mahu mengakui nabi saudara sebagai nabi untuk penganut saya tetapi saya adalah seorang daripada golongan Huwariyun yang taat dan patuh kepada Nabi Isa Al-Masih dan beriman kepada baginda. Sesungguhnya saudara, seandainya saudara memahami agama Nasrani yang asal seperti zaman Nabi Isa Al-Masih, nescaya saudara akan tahu dan sedar bahawa terdapat 99% persamaan dengan akidah dan ibadah agama saudara. Hanya membezakan kita adalah cara kita beribadah sahaja. Tambahan lagi yang kita imani juga yang menyebabkan kita terpisah. Saya beriman kepada Nabi Isa Al-Masih dan mengakui bahawa nabi saudara adalah seorang yang saleh dalam agama saya . Itu sahaja yang ingin saya nyatakan. Ini kerana perkara itu tercatat dalam Matius 10:40-41

  10:40 Barangsiapa menyambut kamu, ia menyambut Aku, dan barangsiapa menyambut Aku, ia menyambut Dia yang mengutus Aku.

  10:41 Barangsiapa menyambut seorang nabi karena kenabiannya, ia akan mendapat pahala nabi, dan barangsiapa menyambut seorang yang saleh karena kesalehannya, ia akan mendapat pahala orang saleh.

  Saya tahu saudara akan cuba menerangkan perkara itu kelak kepada saya dan mengajak saya beriman kepada nabi saudara. Namun dengan tegas saya katakan bahawa saya hanya beriman kepada Nabi Isa Al-Masih sahaja. Bagi kami golongan Huwariyun, kami menunggu Nabi Isa Al-Masih datang buat kali yang kedua dan mengadili kami serta akan memilih dikalangan kami sebagai pengikut setia baginda.

  Akhir sekali saudaraku Ahmad Nizam,

  Saya akan cuba menjawab semua persoalan saudara seperti yang dilakukan oleh saudara penghibur seandainya soalan tersebut ditulis dengan cara turutan dan bukannya dengan cara memberi kenyataan kerana agak payah bagi saya mengetahui yang mana satu soalan saudara.

  Demi kebaikan bersama, saya berdoa kepada Tuhan yang Maha Tinggi agar kita semua mendapat rahmat dan kasih kurnia dari Nya seadanya.

  Shallom

  • Ahmad Nizam berkata:

   Salaam semua

   Tak mengapa lah jika kamu TIDAK MAHU berbincang lagi dengan hamba Allah yang HINA ini. MAka saya hanya dapat doakan agar kamu akan mendapat HIDAYAH dari ALLAH dengan mengakui Perjanjian Terakhir, dari Rasul Terakhir untuk umat akhir zaman nanti

   Dan mungkin juga kamu pun akan mahu buat begitu pada saya kan? tak mengapa lah, masing2 doakan masing2, lagi bagus kan? hehe

   Lakum diiunukum waliya diin

   Wassalaam 🙂

 16. Penghibur berkata:

  @Pace

  Saya memohon maaf banyak-banyak kerna tidak dapat memberi maklumbalas pada anda, sebab saya agak sibuk sehingga khamis depan, saya pergi Kursus Biro Tata Negara (BTN) di Kedah. maklumlah saya tiada persiapan lagi, pakaian, kasut semua tak ready, ni agak kelam kabut sikit, maklumlah saya kerja dibawah Kerajaan Persekutuan, maka wajib hadir.

  Kepada Pace, saudara Ahmed Nizam sangat sesuai untuk menjadi rakan bincang anda, kerana saya sendiri juga banyak mengikuti perkembangan dakwah saudara Ahmad.

  Saya yakin anda tidak bersangka buruk kepada saudara Ahmad Nizam, dia mempunyai kualiti untuk membincangkan hal ini.

  Apapun say nak saudara Pace lebih jelas bahawa saya ingin menegaskan beberapa hal

  (1) Nasrani dan Kristian pada mulanya mempunyai perbezaan sangat ketara, ini berikutan Nabi Isa a.s hanya membawa ajaran Tauhid. Tetapi pada hari ini Nasrani sukar untuk dibezakan dengan Kristian dan Nasrani dengan Kristian sangat sinonim.

  (2) Kitab Injil BUKANLAH Gospel, walaupun ia membawa maksud yang sama tetapi Kitab ini sangat berbeza. Injil adalah Kitab yang diwahyukan kepada umat Nasrani sahaja, manakal Bible, khusus kepada Gospel merupakan Kitab cedok dan mengatasnama kepada Nabi Isa a.s.

  (3) Kitab-Kitab Perjanjian Lama dan Kitab-Kitab Perjanjian Baru yang anda nyatakan diatas BUKANLAH Kitab Taurat yang dipegang Nabi Musa dan BUKANLAH Kitab yang dipegang oleh Nabi Isa a.s. Bahkan Nabi Musa a.s dan Nabi Isa a.s tidak pula beriman pada Kitab-Kitab yang anda sebutkan di atas. namun begitu saya telah menyatakan Kitab Bible yang ada pada hari ini adalah Kitab dari sumber yang tidak jelas.

  (4) Keimanan terhadap The Saying Gospel (beriman kepada Allah Yang Maha Esa) yang diimani Nasrani telah pun musnah di tangan Paulus yang banyak menyebarluaskan Narative Gospel (Akidah Triniti).

  (5) Nabi Isa a.s hanya untuk bani Israel dan BUKAN untuk orang selain dari bangsanya, malah bangsa campuran pun ditolak oleh Nabi Isa a.s seperti Samaria, dengan menganggapnya seperti Anjing. mohon difahami.

  (6) Jika anda mengimani Konsep Iman Nasrani, maka jelas dan TIADA SEBAB anda tidak mengimani Al-Quran. Wajib bagi anda mengimani Al-Quran, kerana Nabi Muhammad saw adalah utusan seluruh alam dan merupakan ramalan yang ditetapkan Allah berdasarkan Kitab Taurat dan Kitab Injil (PERHATIAN: Kitab Taurat dan Kitab Injil disini BUKAN Kitab taurat dan Kitab Injil yang dimani umat Kristian dan Nasrani pada hari ini, kerana Kitab asal telah lama hilang)

  Kepada Pace silalah berbincang dengan hikmatun, saya tidak kisah, jika anda menggunakan ruangan disini, saya amat menghormati dialog yang baik dan saya buka untuk anda, jika anda ingin terus berkunjung ke blog Ahmad Nizam, sila kunjungi atau klik Hikmatun.

  By, Penghibur

 17. Penghibur berkata:

  @Pace

  Salam Sejahtera buat anda, semoga hari ini lebih baik dan terus dalam kemanan dan kedamaian.

  Anda sungguh beruntung dapat berbincang Agama dengan saudara Ahmad Nizam, saya harap anda tidak menolak untuk berbincang dengannya, saya yakin saudara Ahmad Nizam bukan beremosi, kita jangan terlalu awal untuk menilai sesama kita, kerana perkara terpenting adalah kebenaran dan bukan kemenangan.

  “Ilmu Umpama Mutiara Yang Tercicir, Maka Carilah Kamu Pasti Akan Mendapatkannya”

  By, Penghibur

 18. Adam berkata:

  hallo..saya merupakan seorang yg belum ada apa2 pegangan kepercayaan.saya bersahabat karib dgn muslim and kristian.saya kdng2 baca Al-kitab and Al -quran kwn saya tetapi keliru.d sni sa da terbaca kenyataan saudara penghibur”kitab Injil bukan Gospel” and ” Bible, khusus kepada Gospel merupakan Kitab cedok dan mengatasnama kepada Nabi Isa a.s.”sekiranya saudara penghibur da masa, tolong terangkan kpda saya dgn lebih jelas lg kerana kwn saya ada kitab bahasa melyu( Al-kitab) and english( Bible).TQ

 19. Penghibur berkata:

  @Adam

  Salam Hormat kepada saudara Adam

  Saya akan jawap soalan anda berdasarkan persoalan anda sahaja dan saya bagi dalam bentuk poin, supaya anda mudah baca dan mudah faham, dan saya sampaikan seringkas yang mungkin, dan jika anda kurang jelas, saya akan tambah pada minggu hadapan selepas saya balik dari Kursus BTN yang bermula esok.

  (1) Anda seorang yang tidak mempunyai sebarang pegangan kepercayaan, ini sungguh berbahaya, walaubagaimanapun sebagai insan anda wajib mengambil tahu kerana ini soal kehidupan anda selepas ini (kehidupan akhirat). Dimanapun anda berada tanda-tanda kebesaran Allah swt tetap ada, bahkan pada diri saudara Adam sendiri.

  Perhatikan, sekarang saudara Adam sekarang sedang membaca tulisan saya, anda memerlukan mata untuk melihat, anda memerlukan hati untuk merasai dan anda juga memerlukan akal untuk memahami, tetapi tahukah saudara Adam, bahawa kita melihat, kita merasa, kita faham BUKAN KERANA kita mempunyai mata, hati atau akal tetapi kerana Allah swt memberi penglihatan, pendengaran, dan memberi kebolehan untuk memahami dengan akal.

  Jika kita memahami suatu yang fizik semata-mata, maka terdapat insan yang mempunyai mata tapi tidak melihat, mempunyai telinga tetapi tidak mendengar, mempunyai hati tetapi tiada perasaan atau belas kasihan, mempunyai akal tetapi tidak dapat berfikir atau gila.

  Semua ini adalah kerana Allah swt, iaitu Tuhan yang memberi saya dan anda Nafas, memberi saya dan anda Kesihatan, memberi saya dan anda Kudrat, dan memberi saya dan anda ujian kesenangan dan kesusahan, supaya kita sentiasa menginagt dan memohon rahmat Kebesaran Allah swt.

  Didunia ini Allah swt mengizinkan baik dan buruk berlaku, dan pada masa yang sama Allah swt membekalkan kita Kitab Wahyu sebagai petunjuk dan pedoman di dalam kehidupan kita sekaligus segala perbuatan dan amal kita mendapat redha dari Allah dan terus dilimpahi rahmat Allah swt.

  Namun begitu, sebagai manusia kita berhak menilai dengan baik berkenaan hakikat Allah swt dan kitab-kitab-Nya. Disini terlalu banyk perbezaan diantara orang yang memahami Agama, sama ada Islam, Kristian, hindu, Buddha dan apa sahaja kepercayaan yang wujud didunia ini.

  (2) Saudara Adam menjadi keliru apabila membaca Al-Quran dan Bible, itu tidak mengapa, anda keliru kerana 2 Kitab ini berbeza samasekali.

  a. KITAB SUCI AL-QURAN – Adalah Al-Kitab dari Allah swt yang diwahyukan kepada nabi Muhammad saw dan membenarkan kitab-kitab terdahulu (Taurat, Zabur, Injil) iaitu memperbetulkan kesalahan yang dilakukan oleh Ahli Kitab dari Yahudi dan Nasrani. Memperbetulkan AKIDAH Manusia supaya beriman hanya kepada Allah swt dibawah Kalimah Tauhid iaitu “La ilaha Illallah”.

  Perkataan “ALLAH” adalah Nama Khas dan tidak boleh diterjemahkan kepada bentuk lain. Apabila kita menyebut nama “ALLAH” dengan sendirinya perkataan “ALLAH” membawa maksud ESA iaitu 1. Apabila kita katakan 1, mengapa sudah semestinya BUKAN 2 apatah lagi 3.

  Perkataan “ALLAH” ini tidak mempunyai sebarang OKNUM, sama ada TRINITI ataupun TRIDEWA atau apa saja. Bila sebut nama “ALLAH” maka ia membawa maksud Esa iaitu 1 yang tidak mempunyai sebarang sekutu.

  b. BIBLE – Bible terpecah kepada 2 bahagian iaitu kitab Perjanjian Lama dan Kitab Perjanjian Baru. Mengikut kepercayaan Kristian bahawa Bible adalah Al-Kitab. Saya tegaskan sekali lagi bahwa jika kita meneliti sejarah kepenulisan Bible bahwa ia BUKANLAH Al-Kitab, tetapi Bible adalah sebuah Kitab yang mengatasnama Nabi Musa untuk Perjanjian Lama dan Nabi Isa (Jesus a.s) untuk Kitab Perjanjian Baru.

  “Kitab Taurat dan Kitab Injil BUKANLAH Bible Yang Diimani Kristian mahupun Nasrani pada hari ini. Bahkan Nabi Musa a.s dan Nabi Isa a.s Tidak bertanggungjawab mahupun beriman kepada Bible hari ini”

  (3) GOSPEL BUKAN INJIL ?

  Perkara ni boleh difahami dengan merungkai sejarah awal berkenaan wujudnya Gospel yang diwarnai Injil.

  a. KITAB SUCI INJIL – Terlalu ramai yang menganggap Gospel adalah Injil, padahal Gospel yang dipegang serta diimani oleh umat Kristian bukanlah Injil, tetapi Gospel diwarnai dengan Injil dan mengatasnama/ disandarkan kepada riwayat hidup Nabi Isa a.s.

  Kitab Suci Injil adalah merupakan Kitab Allah yang diwahyukan kepada Nabi Isa a.s, namun Kitab Injil ini tidak pernah wujud dalam bentuk tulisan. Kitab Suci Injil berbeza dengan Gospel, dimana Kitab Injil tidak berkaitan dengan Gospel. Walaupun ia mempunyai makna yang sama iaitu “Berita Baik” tetapi Akidah dari Kitab Injil dan Gospel BERLAWANAN.

  “Injil Membawa Ajaran Tauhid, Manakala Gospel membawa Ajaran Triniti”

  Kitab Suci injil dikategorikan sebagai “The Sayaings Gospel”

  b. GOSPEL – Kitab perjanjian baru seperti Matius, Lukas, John, Markus dikenali sebagai “Narrative Gospel”. Narrative Gospel SANGAT BERBEZA dengan The Saying Gospel yang akhirnya hilang dan dimusnahkan oleh pengaruh Paulus yang terpaksa bersaing.

  Kesemua Narrative Gospel adalah tulisan yang kebanyakannya tidak diketahui asal usulnya dan pengaruh Paulus sangat meluas di dalamnya. Pendek kata, Gospel yang ada ditangan Umat Kristian dan BUKANLAH Injil yang diterima Nabi Isa a.s.

  Kitab Perjanjian Baru pada hari ini tiada perkaitan dengan ajaran Nabi Isa a.s, dan semuanya BUKAN Kitab Wahyu dan Bukan Kitab Injil.

  (4) NASRANI ADALAH KRISTIAN ?

  Pada mulanya Nasrani BUKANLAH Kristian, tetapi pada hari ini baik nasrani mahupun Kristian, kedua-duanya sukar untuk dibezakan dan dipisahkan, kedua-duanya sangat sinonim.

  Kemunculan Narrative Gospel yang diwar-warkan oleh Paulus akhirnya membawa kekeliruan kepada pengikut Nabi Isa a.s, yang bergelar Puak Nasrani, yang pada mulanya berpegang kepada The Sayings Gospel yang membawa AKIDAH TAUHID sama dan persis seperti Agama Islam.

  Namun Akidah Tauhid Nasrani akhirnya pudar dan punah disebabkan pengaruh dari Narrative Gospel (AKIDAH TRINITI) yang banyak MENCEDOK kata-kata dan ajaran Nabi Isa a.s daripada the Sayings Gospel. Kebanyakan sumber kitab ini bercampur baur antara KEBENARAN dan KEBATHILAN sehingga memperlihatkan Narrative Gospel seolah-olah adalah Kitab Injil, atau bersumberkan Kitab Injil.

  “Paulus Mengasaskan Kristian Dengan Menggunakan Narrative Gospel (Akidah Triniti) Atasnama/Disandarkan kepada Nabi Isa a.s sangat BERLAWANAN Dengan Nabi Isa a.s Yang Membawa Akidah Tauhid Yang Akhirnya Musnah”

  Puak Nasrani menjadi mangsa kepada pembohonghan agama ini termasuk mereka yang yang bergelar “EKONITE CHRISTIANS”, iaitu mereka yang dianggap sebagai FIRST FOLLOWERS OF JESUS, yang bermula dengan The Sayings Gospel yang membawa Akidah Tauhid, akhirnya bertukar kepada Narrative Gospel iaitu Akidah Triniti.

  Kesan dari Penubuhan Agama Kristian oleh Paulus adalah, perkara yang benar dicampur dengan yang bathikl, maka yang bathil juga kelihatan menjadi benar. hakikat daripada ini menjelaskan kepada kita bahawa Ahli Kitab dari Kristian BUKANLAH Ahli Kitab yang disebut di dalam Al-Quran, tetapi Ahli Kitab dari Kristian itu sama taraf dengan orang MUSYRIK iaitu Penyembah Berhala, bahkan Kristian TIDAK PERNAH menerima sebarang wahyu dari Allah swt, tetapi wahyu itu diberikan kepada umat Nasrani.

  bersambung…

  By, Penghibur

 20. Penghibur berkata:

  @Adam

  ..sambungan..

  (4) PENDIRIAN ISLAM TERHADAP AGAMA KRISTIAN

  Kitab Bible yang diimani oleh Umat Kristian BUKANLAH Kitab yang diimani oleh Umat Islam, bahkan para Nabi dari Nabi Adam a.s sehingga Nabi Isa a.s. Namun begitu, didalamnya masih terdapat perkara-perkara yang benar dan selari dengan Al-Quran, maka fakta itu boleh diterima. Tetapi Bible mempunyai ribuan permasalahan di dalamnya, pertentangan bukan pada skala kecil tetapi terlalu besar untuk diukur, baik dari segi ramalan, sumber sejarah, saintifik, jumlah dan banyak lagi permasalahn yang dihadapi Bible, dan seharusnya ia tidak boleh disandarkan kepada Allah swt.

  Setelah kedatangan Nabi Muhammad saw yang merupakan utusan seluruh alam juga merupakan Nabi yang diutus untuk seluruh umat para Nabi, satu-satunya petunjuk dan berita gembira yang masih kekal dimuka bumi ini. Allah swt menjanjikan Ajaran Islam akan kekal sehingga ke hari Kiamat dan tiada seorangpun dapat merosakkannya.

  Berbalik kepada Kitab Bible yang ada pada hari ini, berdasarkan penerangan dari saudara Ahmad Nizam, bahawa Bible sangat dipengaruhi oleh fahaman Penyembah Berhala seperti Mithra, Osiris & Baachus.

  Kisah Mithra, Osiris dan Baachus sangat persis seperti Kisah Jesus berdasarkan Bible. Mlah Kisah Jesus berdasarkan Bible pada hari ini juga dipengaruhi oleh Tamadun Hindu, seperti Dewa Krishna Juga Mempunyai Kisah Yang Sama Dengan Jesus.

  Kisah Penyembahan Matahari juga sangat berkait dengan Kristian. Anda pasti akan faham jika anda menelusuri hakikat Disebalik Iluminati – Organisasi Dajjal Di Muka Bumi

  Jika anda inginkan nanti saya berikan maklumat ini.

  By, Penghibur

 21. Adam berkata:

  maaf saudara.sa mc samar2 lg.bukankah Al-kitab kalau dlm bahasa english d sebut ‘Bible” and kalu Injil d sebut “Gospel”.
  saya jga ada terbaca mengenai”Gospel of Mark” yg mana d percayai di tulis oleh Mark selepas Christus, tahun 70 yg juga d kenali “interpreter of Peter” .apa pendapat saudara tentang ini?
  sekiranya saudara penghibur x keberatan, tolong jelaskn kpda sa mengapa saudara mengatakn Bible d pengaruhi oleh penyembah berhala, tamadun Hindu?setahu saya Kristian yg percaya kpd Bible adalah yg terdahulu ada d bumi ini..

 22. Penghibur berkata:

  @Adam

  Jika saudara masih samar-samar tidak mengapa, itu perkara biasa. Sebenarnya saudara Adam masih tidak dapat menangkap penjelasan saya, saya dah pecahkan kepada beberapa bahagian untuk menjawab soalan anda, sekarang saya kecilkan atau ringkaskan lagi penjelasan saya seperti berikut.

  (1) Adakah sama INJIL dan GOSPEL?

  Saya dah jelaskan INJIL dan GOSPEL mempunyai maksud yang sama iaitu “Berita Baik”. Namun Akidah antara Kitab Injil yang dibawa oleh Nabi Isa a.s dengan Gospel yang dibawa oleh Paulus SANGT BERLAWANAN!

  KITAB INJIL YANG DIBAWA NABI ISA A.S = Membawa Ajaran Tauhid

  GOSPEL YANG DIBAWA PAULUS = Membawa Ajaran Triniti.

  KESIMPULAN : Gospel yang ada pada hari ini adalah MENGATASNAMA atau DISANDARKAN kepada Nabi Isa a.s, padahal “NARRATIVE GOSPEL” yang dibawa Paulus BUKANLAH Kitab Suci Injil yang dibawa nabi isa a.s, dan Al-Quran menjelaskan dengan sempurna tentang hal ini.

  Jika anda merujuk kamus, ya saya tidak keberatan, TETAPI PERKARA TERPENTING ADALAH BUAH AJARAN itu, adakah ia mengajar seperti yang diperintahkan Allah swt atau bukan. Disinilah titik penilaiannya.

  Oleh kerana itu saya menjelaskan bahawa Puak Nasrani adalah BERBEZA dengan Kristian pada mulanya, namun oleh kerana Paulus begitu gigih membawa “Narrative Gospel” dan berjaya mengubah fahaman “The Saying Gospel” menyebabkan Nasrani sangat sinonim dengan Kristian dan hari ni tiada beza, semuanya berpegang pada Narrative Gospel.

  (2) Gospel Yang Dibawa Paulus Kepada Dunia Adalah Ciplak Dari Sumber Penyembah Berhala?

  SUMBER : Ahmad Nizam

  PERHATIKAN wahai saudara Adam, bolehkah anda menjelaskan kepada kami berekenaan hal dibawah ini, jika tak cukup saya akan tambah mengikut kesesuaian.

  1. Dianggap Tuhan atau Dewa
  – Yesus —> Tuhan Kristian
  – Mithra —> Dewa Parsi Kuno
  – Osiris —> Dewa Mesir Kuno
  – Baachus —> Tuhan Yunani Kuno

  2. Tanggal Kelahiran
  – Yesus —> Tanggal 25 Disember
  – Mithra —> Tanggal 25 Disember
  – Osiris —> Tanggal 25 Disember
  – Baachus —> Tanggal 25 Disember

  3. Pengharapan manusia
  – Yesus —> Mesiah yg ditunggu
  – Mithra —> Perantara yg ditunggu
  – Osiris —> Pembebas yg ditunggu
  – Baachus —> Pembebas yg ditunggu

  4. Lahir dari Ibu Perawan
  – Yesus —> Seorang perawan Maria
  – Mithra —> Seorang perawan Aishev
  – Osiris – –> Seorang perawan Naeith
  – Baachus —> Seorang perawan Demeter / Semele

  5. Kematian
  – Yesus —> Mati Disalib
  – Mithra —> Mati Dibunuh
  – Osiris —> Mati Dibunuh
  – Baachus —> Mati Dibunuh

  6. Tujuan Kematian
  -Yesus -> Menebus dosa manusia
  -Mithra -> Menebus dosa manusia
  -Osiris -> Menebus dosa manusia
  -Baachus -> Menebus dosa manusia

  7. Kebangkitan
  – Yesus -> 3 hari dari penyaliban
  – Mithra -> 3 hari dari pembunuhan
  – Osiris -> 2 hari 3 malam dari pembunuhan
  – Baachus -> 3 hari dari pembunuhan

  8. Triteisme
  – Yesus -> Oknum dari Triniti (Anak,Bapa,Roh Kudus)
  – Mithra -> Oknum dari Tridewa (Mitra,Ahirman,Ohrzmad)
  – Osiris -> Oknum dari Tridewa (Osiris,Isis,Horus)
  – Baachus -> Oknum dari Tridewa (Baachus,Apolos,Yupiter)

  9. Kedatangan kedua kali ke dunia
  – Yesus -> Menjelang kiamat
  – Mithra -> Menjelang kiamat
  – Osiris -> Menjelang kiamat
  – Baachus -> Menjelang kiamat

  Tambahan2 lain:

  – Hari Sabtu Yesus beribadah – Kristian buat pada Hari AHAD = Ahad hari penyembah tuhan matahari

  Konsep Agama Hindu – Trimurti

  Konsep Trimurti iaitu tuhan bapa / Zupitri (Brahman), anak tuhan (Vishnu) yg dapat menjelma menjadi manusia dalam bentuk Krishna dan Rama, dan roh suci (Siva) di adaptasi secara langsung ke dalam pembinaan konsep triniti / trinitas. Didalam konsep Trimurti hindu, tuhan itu terbahagi kepada tiga iaitu tuhan pencipta, tuhan pemelihara dan tuhan pemusnah. Kesemua konsep ini dapat dilihat di dalam konsep triniti kecuali tuhan pemusnah.

  Dalam Bhagavad Gita (Nyanyian tuhan), pada ayat ke-14, dalam Kitab yang sama, Krishna bersabda kepada Arjuna :

  Karena aku adalah tuhan
  Dalam tubuh ini
  Kehidupan abadi
  Tak akan musnah
  Aku adalah kebenaran
  Dan kebahagiaan selama-lamanya

  Perhatikan ayat2 kiasan di atas lebih kurang maksud seperti kata2 Yesus di dalam AlKitab.

  Persamaan Yesus (dalam kristian) dengan Krishna (dalam Hindu)

  Ahli-ahli Teologi Kristian terawal dulu juga ada mengeluarkan pendapat tentang persamaan yang ada dalam Kristian dengan agama Hindu dan agama2 penyembah berhala yang lain.

  Di bawah ini mari kita lihat pula beberapa persamaan antara Yesus (dalam kristian) dengan Krishna;

  1. Kedua-duanya lahir dalam bandar yang jauh dari rumah mereka.

  2. Keduanya lahir dengan mahu dibunuh oleh raja yang memerintah kerana kononnya mereka nanti akan menggugat takhta raja.

  3. Antara keajaiban yang awal ditunjukkan oleh mereka ialah MENYEMBUHKAN pesakit kusta.

  4. Kedua-duanya dipanggil tuhan dan anak tuhan.

  5. Keduanya dihantar dari syurga ke dunia dalam bentuk manusia.

  6. Keduanya dipanggil PENYELAMAT.

  7. Ayah tiri mereka adalah tukang kayu.

  8. Kedua mereka ada hubungan pada keturunan raja-raja juga.

  9. Kedua mereka di bawa ke padang pasir untuk diuji dan berpuasa.

  10. Keduanya dikatakan tidak berdosa.

  11. Keduanya dikatakan mati dan dibangkitkan kembali.

  12. Keduanya datang ke dunia untuk MENEBUS DOSA.

  13. Keduanya membasuh kaki murid2 mereka.

  14. Keduanya ada murid2 yang disayangi dan kemudiannya menyebarkan ajaran.

  15. Keduanya akan kembali di akhir zaman untuk menentang kejahatan. Krishna dibayangkan akan kembali sebagai seorang pahlawan yang lengkap dan menaiki kuda putih bersayap. Cuba bayangkan jika kedua2nya kembali.

  16. Ketika keduanya mati berlaku gempa bumi, meteor jatuh dan beberapa lagi.

  17. Keduanya dapat menghalau roh2 jahat dan membangkitkan orang mati.

  18. Keduanya menyambut perjamuan makan malam terakhir.

  19. Keduanya mengajar agar memaafkan musuh.

  20. Keduanya naik ke langit selepas mati

  Dan macam-macam lagi persamaan peristiwa besar yang KETARA

  Dan perlu diingat, Yesus berbangsa Yahudi, dan sepatutnya kitab Injil itu asalnya ditulis dalam Bahasa Ibrani. Tetapi malangnya Bible asalnya ditulis dalam Bahasa Yunani. Dan kebudayaan Yunani pada ketika itu banyak juga dipengaruhi dengan kebudayaan Hindu. Kebudayaan Hindu adalah antara yang TERTUA di dunia.

  Dan jika dilihat dalam MITOLOGI Yunani, banyak terdapat persamaan nama2 yang digunakan dalam Yunani dengan Hindu. Sebagai contohnya;

  Yunani : Herakles = Pahlawan
  Hindu : Hara Kala = Pahlawan pertempuran (gelar untuk Siva)

  Yunani : Theseus = Pengiring Herakleus
  Hindu : Thasa = Pengiring Siva

  Yunani : Rhadamantus = Hakim alam barzakh ,
  Hindu : Rhada-manta = Orang yang menghukum kejahatan

  Yunani : Perseus = Pahlawan, anak Zeus
  Hindu : Para-saha = Penolong pada saat yang tepat

  Yunani : Ariadne = Cinta pada Theus dan menurut musuh
  Hindu : Ari-ana = Yang dipujuk musuh

  Yunani : Kentauren = Separuh manusia, separuh kuda
  Hindu : Kentura = Manusia kuda

  Yunani : Andromeda = Korban untuk Poseidon (Dewa Air)
  Hindu : Andha-ra-medha = Pemikul derita Dewa Laut

  Dewa-dewa Olympus

  Yunani : Jupiter = Dewa Langit, Pencipta, Pemberi hukum
  Hindu : Dyaus Pitar = Bapa Langit

  Yunani : Pallas = Dewi Kebajikan
  Hindu : Palasa = Budi

  Yunani : Athena = Dewi Kesucian
  Hindu : A-tanaia = Tak melahirkan anak (suci)

  Yunani : Bellona = Dewi perang (Romawi)
  Hindu : Bala-na = Kekuatan tentera

  Yunani : Neptunus = Dewa Air
  Hindu : Na-pata-na = Kekuatan yg menguasai banjir

  Yunani : Mars = Dewa Perang
  Hindu : Mri = Pembunuh

  Yunani : Pluto = Dewa alam barzakh
  Hindu : Plushta = Yang menghukum dengan api

  Nama-nama suku bangsa

  Yunani : Pelasga = Suku Yunani kuno yang kejam
  Hindu : Palaca-ga = Yang berperang tanpa belas kasihan

  Yunani : Hellenes = nama suku bangsa
  Hindu : Hela-na = Penempur yg merebut Hela (negeri Rembulan)

  Yunani : Sparta = sebuah suku bangsa yang kuat
  Hindu : Spardha-ta = Penentang

  Penutup

  Banyak konsep dalam PENYEMBAHAN TUHAN MATAHARI bersangkut paut dengan KRISTIAN. Mungkin ada BANYAK lagi ……. Kristian terpedaya dengan istilah, god of sun, dikatakan mereka son of god.

  Maka saya menyerulah kepada umat Kristian agar kembali insaf dan kembali menTAUHID kan Allah dengan sebenar2nya, demi kebahagiaan kita di dunia dan di akhirat. Kembali berpegang kepada ajaran para nabi sejak dari nabi Adam lagi. Dan hentikanlah merendahkan martabat Tuhan dan menTrinitikanNya.

  Allah itu Esa – bukannya Triniti / Trinitas

  Kerana itulah Islam seboleh2nya mengelak dari berlaku persamaan dengan umat Penyembah Dewa Matahari. Contohnya, makruh solat sunat selepas Subuh dan selepas Asar. Kerana untuk mengelakkan solat ketika matahari naik atau matahari jatuh. Lihatlah betapa berhati2 nya Islam untuk mengelakkan dari berlaku persamaan dengan agama Penyembah Dewa Matahari.

  “Dan katakanlah: “Yang benar telah datang dan yang bathil telah lenyap”. Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap. Dan Kami turunkan dari Al-Qur’an suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al-Qur’an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.” Surah Al Israa’ : Ayat 81 – 82

  By, Penghibur

 23. Adam berkata:

  terima kasi saudara.penjelasan yg baik.andai saudara x keberatan tolong berikan saya perbezaan d antara Yesus dgn Krisna kerana kalau ada persaman tentu ada jga perbezaan yg mungkin.TQ

 24. Adam berkata:

  @ahmad

  mengikut dalam Injil yg sa baca,kenyataan Petrus yg menyangkal tidak mengenal Yesus adalah sudah d ramalkn.di malam perjamuan terakhir Yesus mengatakn kpd Petrus bahawa dia akn menyangkal Yesus 3 kali sblm ayam berkokok.selepas Yesus d tangkap Petrus menyangkal x kenal Yesus untk pertama kali bila seorg wanita mengatakn dia jg seog dpd pengikut Yesus.Petrus menyangkal ke-2 kali bila seog hamba menegurnya dan ke-3 kali bila og2 yg ada d situ menegur dia adalah pengikut Yesus. selepas i2 Petrus jg bersumpah x knl Yesus.apa pndpt saudara tentang ini?

  • Ahmad Nizam berkata:

   Salaam. Apa kabar Adam? Semoga kamu sihat dan bahagia selalu

   Jika saudara tanya pendapat saya mengenai hal itu, saya akan mengatakan bahawa Petrus menyangkalnya kerana orang yang disangkal itu sebenarnya BUKAN YESUS yang sebenar, tetapi Yesus yang sudah diserupakan wajahnya oleh Allah S.w.t.

   Kerana Yesus sudah ditukar wajahnya sebelum perajurit2 datang menangkapnya. Yesus telah diselamatkan oleh Allah dari KHIANAT manusia2 yang tidak bertanggung jawab, seperti mana semua RASUL2 dulu dibantu oleh Allah dari musuh2 nya

   Petrus tahu akan hal itu, kerana itu dia TIDAK MENGAKU kenal Yesus.

   Dan BUKTI yang kuat bahawa orang yang disalib itu bukan Yesus seperti di bawah

   SEMUA nabi dan RASUL beriman kepada kematian dan TIDAK TAKUT kepada kematian

   Itu termasuklah Yesus sendiri

   Kerana itulah orang yang hendak disalib itu mengatakan

   “…..Eli Eli lama sabakhtani…..” Matius 27:46

   yang dalam bahasa Arabnya “Allah Allah lamma tadakhtani”

   dalam bahasa melayunya “Allah Allah kenapa kau tinggalkan aku??”

   Itu BUKTI JELAS bahawa orang yang hendak disalib itu BUKANNYA Isa, kerana Isa a.s TIDAK TAKUT kepada KEMATIAN dan sentiasa PASRAH kepada ALLAH S.w.t.

   Dan Allah Maha Melihat, Allah Maha Mengetahui. BAGAIMANA mungkin Isa a.s mengatakan Allah telah MENINGGALKANNYA??? Sedangkan Isa a.s sendiri pun tahu bahawa ALLAH Maha Melihat

   Sebab itu Allah memberitahu dalam AlQuran bahawa orang yang disalib itu adalah orang yang DISERUPAKAN wajahnya dengan Isa a.s

   “Dan kerana ucapan mereka, “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih, Isa putera Maryam, Rasul Allah”, padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak pula menyalibnya, tetapi (yang mereka bunuh ialah) orang yang diserupakan dengan Isa bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih faham tentang (pembunuhan) Isa, benar-benar dalam keragu-raguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak mempunyai keyakinan tentang siapa yang dibunuh itu kecuali mengikut persangkaan belaka, mereka tidak (pula) yakin bahawa yang mereka bunuh itu adalah Isa. Tetapi (yang sebenarnya), Allah telah mengangkat Isa kepada-Nya. Dan adalah Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” Surah An-Nisaa’: Ayat 157-158

   🙂

 25. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

  Berkaitan dengan Kitab Suci Tuarat saya mungkin agak kasar bunyinya kerana saya percaya dan beriman kepada Kitab Suci tersebut kerana Nabi Isa Al-Masih sendiri pernah membaca Kitab Suci Taurat semasa kecil dan di synagogue sewaktu mereka beribadat. Kitab Suci Injil pernah mencatatkan perkara itu. Dengan perbuatan tersebut kita dapat tahu bahawa Nabi Isa Al-Masih tidak pula mengatakan bahawa Kitab Suci Taurat yang baginda baca itu adalah palsu tetapi baginda pula mengakui apa yang dicatatkan dan diajarkan dalam Kitab Suci tersebut. Oleh hal yang demikian saya tidak ragu-ragu akan perkara tersebut. Meskipun saudara akan mengatakan perkara itu palsu. Tetapi saya beriman kepada Kitab Suci tersebut.

  Berkaitan dengan Kitab Suci Injil pula, sememangnya Kitab Suci itu ditulis oleh para Huwariyun selepas kenaikan Nabi Isa Al-Masih ke langit, namun para penulis dan periwayat Kitab Suci Injil adlaah dikalangan para Huwariyun misalnya, Matius dan Johanes adalah Huwariyun dan saksi kepada semua apa yang diajarkan oleh Nabi Isa Al-Masih. Markus dan Lukas pula merupakan anak murid kepada Huwariyun Petrus yang menulis Kitab Suci Injil. Markus dan Lukas meskipun bukan dikalangan pengikut 12 yang terkanan dan 72 yang seterusnya, namun mereka adalah orang yang melihat dan menyaksikan semua ajaran Nabi Isa Al-Masih pada ketika itu.

  Harus diingatkan kepada suadara pula, Lukas pernah menyatakan dalam Kitab Suci Injil dalam satu kisah bahawa sama ada Nabi Isa Al-Masih itu diutuskan kepada Bani Israel sepenuhnya atau tidak tetapi, dalam kisah itu menyatakan seorang tua yang meminta Nabi Isa Al-Masih untuk menyembuhkan anaknya adalah daripada orang Samaria dan bersuamikan orang Roman yang dipandang oleh Bani Israel taraf kedudukan mereka sama setaraf dengan anjing, tetapi wanita itu mengatakan bahawa, seekor anjing pun pasti akan memakan saki baki dan sisa makanan yang jatuh daripada meja tuannya seandainya tuannya berkehendakan. Nabi Isa Al-Masih mengatakan bahawa wanita itu mempunyai iman yang teguh kepada-Nya dan anak wanita itu telah disembuhkan. Dalam kisah ini kita dapat tahu bahawa, Tuhan yang Maha Kuasa tidak hanya meminta Nabi Isa Al-Masih hanya menyebarkan kebenaran kepada Bani Israel sahaja tetapi seandainya orang yang berada diluar Bani Israel percaya dan beriman kepad Nabi Isa Al-Masih maka seorang itu telah diselamatkan dan diterima oleh Tuhan yang Maha Tinggi.

  Saudaraku,
  Saya dari awal lagi menerangkan kepada saudara dan saudara Ahmad Nizam bahawa, tidak semua orang akan faham akan apa yang ditulis dalam Kitab Suci Injil seandainya seorang itu tidak faham akan budaya dan peristiwa tersebut secara mendalam. Kita mungkin akan salah membuat tafsiran berkaitan dengan kisah yang diriwayatkan oleh para Huwariyun dalam Kitab Suci Injil. Oleh hal yang sedemikian saya akan menegur saudara seandainya saudara membuat satu tafsiran yang salah dalam Kitab Suci Injil. Amat susah untuk saudara untuk memahami Kitab Suci Injil kalau saudara bukan dari tunas yang sama kerana Kitab Suci Injil diberikan kepada Nabi Isa Al-Masih adalah kepada orang yang mempunyai akal yang tinggi untuk memahami segala sesuatu tetapi bukan kepada golongan yang munafik khasnya guru agama Yahudi.

  Saudaraku,
  Pada suatu ketika, Kitab Suci Injil dilihat oleh Bani Israel (yakni para pengikut awal Nabi Isa Al-Masih) adalah khas untuk mereka sahaja. Namun begitu, Peter secara berani mengabarkan perkara yang terkandung dalam Kitab Suci Injil kepada orang yang bukan dikalangana Bani Israel kerana Peter tidak ingin mereka dalam kegelapan. Pada masa itu juga, kebanyakkan orang yang berada di Baitul-Maqdis adalah terdiri daripada orang Roman dan Bani Israel. Kebanyakkan orang Roman khasnya golongan tentera berada dekat dengan Bani Israel dan ada dikalangan mereka berkahwin dengan wanita Bani Israel. Golongan ini telah mendengar ajaran Nabi Isa Al-Masih dan tertari dengan ajaran baginda.

  Kebanyakkan peristiwa yang terkandung dalam Kitab Suci Injil amat sukar untuk saudara fahami. Terus terang saya katakan kepada saudara, apa yang diajarkan oleh Nabi Isa Al-Masih adalah seperti apa yang diajarkan oleh Nabi Musa kepada Bani Israel. Kitab Suci Injil diberikan kepada Nabi Isa Al-Masih dalah Kitab Suci yang membersihkan segala kekufuran dan kemunafikan para guru agama Yahudi. Nabi Isa Al-Masih tidak membawa sebarang ajaran yang baharu melainkan perkara yang sama dengan ajaran Nabi Musa. Kitab Para Nabi menjadi rujukan seandainya terdapat ketidak pastian dalam memutuskan sesuatu perkara yang berkaitan dengan sesuatu kuasa dan perintah khasnya dikalangan para pendeta agama.

  Semasa Nabi Isa Al-Masih diutuskan kepada Bani Israel, golongan pendeta agama Yahudi adalah golongan yang terpelajar dan berkuasa dalam ekonomi dan politik Israel. Nabi Isa Al-Masih diutuskan untuk menegur segala ajaran para pendeta Yahudi yang terpesong pada ketika itu dengan bahaya sekali. Pada masa itu, golongan pendeta agama Yahudi adalah munafik. Mereka cakap tak serupa bikin. Itulah istilah kita pada masa sekarang. Nabi Isa Al-Masih datang dan membersihkan kekotoran ajaran para pendeta tersebut dengan ajaran yang betul. Harus diingatkan juga semua ajaran Nabi Isa Al-Masih adalah seperti yang terkandung dalam Kitab Suci Taurat dan Kitab Para Nabi.

  Saudaraku,
  Saya bukan tidak beriman kepada Kitab Suci Al-Qur’an tetapi saya lebih memuliakan Kitab Suci Taurat dan Kitab Suci Injil. Seandainya kita memahami kedua-dua Kitab Suci tersebut secara terperinci, saksama, bijiksana dan amanah, nescaya kita akan tahu apa yang terkandung dalam Kitab Suci Al-Qur’an. Sama pernah membaca Kitab Suci agama saudara, 99% adalah sama dengan apa yang terkandung dalam kedua-dua Kitab Suci tersebut. Mungkin agak sukar untuk saudara menerima apa yang saya katakan. Tetapi itulah yang saya dapat. Jangan terlalu mudah untuk kita menilai mengapa dan kenapa sesorang tersebut tidak menerima sesuatu perkara tersebut. Seperti mana yang saya katakan kepada saudara sejak dari mula lagi bahawa saya dalah seorang Nasrani dan saya hidup seperti seorang Nasrani yang termaktub dalam Kitab Suci Injil dan Taurat.

  Untuk saudaraku Ahmad Nizam,
  Bukannya saya tidak mahu berbicara dengan beliau tetapi kadang kala gaya bahasa dan adab beliau tidak dapat diterima. Saya tidak mengatakan beliau seorang yang kurang sopan tetapi beliau agak kurang manis dan beradab semasa berbicara. Saya tidak berani untuk menghakimi beliau kerana saya pengikut Nabi Isa Al-Masih yang diperintahkan untuk tidak menilai dan menghakimi sesiapa pun. Kalau saya melihat seseorang tersebut agak kurang sopan dan beradab saya akan menegur sebaik mungkin.

  Saudaraku Penghibur,
  Terima Kasih atas kesudian suadara membenarkan saya mencoretkan akan apa yang saya imani disini. Saya memberikan apa yang saya imani dan saya tidak meminta saudara untuk menilai melainkan untuk berkongsi faham dan menghormati akan apa yang saling kita imani. Saya menghormati saudara Ahmad Nizam sebagai seperti yang hak. Seandainya saya mencoretkan disini agak terkasar bahasa dan gaya, tata dan tertibnya, saya memohon maaf. Saya berharap kita dapat saling menghormati akan apa yang kita imani.

  Demi kebaikan bersama, saya berdoa kepada Tuhan yang Maha Tinggi agar kita semua mendapat rahmat dan kasih kurnia dari Nya seadanya.

  Shallom

  • Ahmad Nizam berkata:

   Salam dan selamat sejahtera

   Saudara Jeff berkata

   Bukannya saya tidak mahu berbicara dengan beliau tetapi kadang kala gaya bahasa dan adab beliau tidak dapat diterima. Saya tidak mengatakan beliau seorang yang kurang sopan tetapi beliau agak kurang manis dan beradab semasa berbicara.

   Wahai saudara Jeff, sila berikan BUKTi, ayat mana yang saya BERKASAR dengan saudara??

   Adakah hanya kerana saya berDIALOG dengan Cosmic Boy tu? Jika kamu baca dialog kami dari awal , saya sudah berbulan2 bersabar dengan Cosmic Boy tu. Tetapi akhirnya saya beri juga pada dia kata2 pedas, sekurang2nya agar dia berfikir

   Yang saya lagi hairan, kamu dalam diam2 mengatakan saya bercakap TANPA ADAB SOPAN. Maka saya TUNTUT, sila berikan BUKTI di mana saya TIDAK BERSOPAN dengan kamu

   Dan sila kamu cermin diri kamu JEFF, saya telah mengajak kamu berdialog dengan BAIK di atas, tetapi kamu dengan mentah2 MENOLAK saya seperti TIDAK MAHU MELAYAN saya langsung.

   Maka siapa yang TIDAK SOPAN dalam masalah kita ni?? 🙂

   • Ahmad Nizam berkata:

    Saudara JEFF, saya nasihatkan saudara kurang kan PRASANGKAN BURUK kamu di dalam dada kamu itu

    Kamu belum lagi berDIALOG panjang dengan saya tetapi kamu sudah menuduh saya KURANG SOPAN dan sebagainya

    Kerana itu saya TUNTUT sekali lagi, ayat mana yang saya TIDAK BERSOPAN dengan kamu

    Jangan CIPTA ALASAN TIDAK MAHU berdialog dengan saya, JANGAN LARI dari kenyataan, JANGAN TAKUT jika kamu itu BENAR

    MAka nasihat saya sekali lagi, JANGAN lah kamu suka BERBURUK SANGKA dan MENUDUH bukan2 pada orang lain. Yesus TIDAK AJAR kamu mudah BURUK SANGKA dan MENUDUH yang bukan2 pada orang lain, Tak begitu? 🙂

  • Ahmad Nizam berkata:

   Jeff berkata

   Saya bukan tidak beriman kepada Kitab Suci Al-Qur’an tetapi saya lebih memuliakan Kitab Suci Taurat dan Kitab Suci Injil. Seandainya kita memahami kedua-dua Kitab Suci tersebut secara terperinci, saksama, bijiksana dan amanah, nescaya kita akan tahu apa yang terkandung dalam Kitab Suci Al-Qur’an. Sama pernah membaca Kitab Suci agama saudara, 99% adalah sama dengan apa yang terkandung dalam kedua-dua Kitab Suci tersebut.

   Lebih baik saudara berhati2 dalam mengeluarkan KENYATAAN. Betulkah saudara BERIMAN dengan kitab AlQuran??

   Dan saudara mengatakan 99% sama? Hehe, jangan semata2 membuat andaian sedangkan kamu sendiri TIDAK TAHU lagi isi AlQuran waha saudara

   Dalam Surah yang kedua lagi iaitu Surah AlBaqarah, awal2 lagi AlQuran sudah menegur kesilapan PENULIS BIBLE

   “Maka kecelakaan yang besarlah bagi orang-orang yang menulis Al-Kitab dengan tangan mereka sendiri, lalu dikatakannya: “Ini dari Allah”, untuk memperoleh keuntungan yang sedikit dengan perbuatan itu. Maka kecelakaan besarlah bagi mereka, akibat dari apa yang mereka kerjakan.” Surah Al baqarah : Ayat 79

   Dan dalam Islam, tidak beriman dengan satu ayat sahaja dalam AlQuran adalah TIDAK DIKIRA beriman. Bagaimana kamu mengatakan kamu BERIMAN sedangkan kamu masih mempercayai dan mengikuti kitab Bible yang sudah diubah itu??

   Iman yang sebenar bukan hanya menyebut saya BERIMAN, tetapi iman yang SEBENAR ialah YAKIN 100% dengan hati terhadap apa yang diturunkan oleh ALLAH S.w.t melalui perantaraan para RASUL, termasuklah MUHAMMAD S.a.w

   Kemudian kamu beriman pula dengan kitab Bible yang banyak menyebut tentang Yesus itu anak ALLAH, orang2 Bani Israel adalah anak2 ALLAH dan sebagainya

   Bagaimana mungkin ALLAH boleh disamakan dengan MAKHLUK??

   Kasih sayang ALLAH terhadap hambaNya yang SOLEH bukan seperti kasih sayang BAPA kepada anaknya, malah JAUH tidak terbanding lagi

   Mengapa hanya mengatakan ALLAH itu sebagai BAPA?? Itu sudah merendahkan martabat TUHAN yang MAHA TINGGI lagi MAHA TERPUJI

   Dan jika sekiranya kamu mengatakan yang kamu hanya MENGANGGAP Yesus itu hanya seorang RASUL , maka mengapa kamu masih PERCAYA dengan kitab BIBLE yang banyak kesesatan terutamanya yang mengatakan ALLAH ada anak, Yesus itu TUHAN (tulisan Paulus) dan sebagainya??

   Dan sekiranya kamu mengatakan kamu TIDAK MENERIMA tulisan Paulus, tetapi Perjanjian Baru kitab Kanonik masih ada menceritakan yang Yesus itu anak ALLAH dan sebagainya

   Sila jawab wahai saudara Jeff, tak perlu lah kamu beri alasan TIDAK MAHU BERDIALOG dengan saya, kerana saya lihat kamu juga TIDAK BERADAB SOPAN di sini. Kamu dengan mentah2 menolak untuk berbicara dengan saya seolah2 saya ini terlalu HINA bagi kamu

   Semoga damai di hati kamu , dan semoga kamu mendapat HIDAYAH dari ALLAH agar kamu bahagia di dunia dan di akhirat 🙂

 26. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

  **** (Kenyataan Saudara)

  Dan perlu diingat, Yesus berbangsa Yahudi, dan sepatutnya kitab Injil itu asalnya ditulis dalam Bahasa Ibrani. Tetapi malangnya Bible asalnya ditulis dalam Bahasa Yunani. Dan kebudayaan Yunani pada ketika itu banyak juga dipengaruhi dengan kebudayaan Hindu. Kebudayaan Hindu adalah antara yang TERTUA di dunia.

  * Saudaraku saya ingin memberi sedikit teguran dan memberikan kenyataan berhubung perkara ini.

  Harus diingatkan lagi meskipun Nabi Isa Al-Masih seorang Yuhudi dan daripada Bani Israel dan Kitan Suci Injil ditulis dalam Greek dan bukannya Hebrew. Pada zaman tersebut, bahasa Greek dan budaya Hellenistic mula berkembang di seluruh Eropah dan Asia Kecil. Semua daerah kekuasaan Roman diwajibkan menjadikan bahasa Greek sebagai bahasa penghantar dan bahasa rasmi mereka. Di istana-istana Israel, Herod The Great menggunakan bahasa Greek sebagai bahasa harian dan pentadbiran baginda. Herod the Great adalah seorang Yahudi dan Bani Israel. Bahasa Greek menjadi lingua franca pada masa tersebut. Bahasa Hebrew hanya digunakan dalam urusan sembahyang dan bahasa harian dan bukannya untuk tujuan pentadbiran.

  Pada masa Kitab Suci Injil ditulis oleh para Huwariyun, mereka menulis Kitab Suci Injil dalam bahasa Greek kerana mudah bagi rakyat mereka untuk memahami. Sebagai contoh negara kita Malaysia, meskipun bahasa Melayu bahasa rasmi negara, tetapi bahasa lain boleh digunakan juga untuk bertutur dan menulis. Rakyat yang hidup di Asia Minor pada ketika itu berhubung menggunakan bahasa Greek. Bahasa Hebrew tetapi diutamakan oleh Bani Israel tetapi hanya segelintir daripada mereka yang menggunakannya. Pada ketika itu Bani Israel tidak hanya berada di Asia Minor tetapi juga berada di Eropah. Oleh hal yang demikian mereka memutuskan menggunakan bahasa Greek untuk menulis Kitab Suci Injil.

  Kitab Suci Injil hanya ada pada Nabi Isa Al-Masih sahaja iaitu setiap butiran apa yang baginda ajarkan. Semua ajaran baginda tidak pernah diperintahkan untuk ditulis oleh baginda dan mahupun baginda sendiri yang menuliskannya melainkan baginda mengajarkan semuanya secara lisan sahaja. Ini kerana hanya Nabi Isa Al-Masih sahaja yang memegang Kitab Suci Injil. Kitab Suci Injil yakni setiap butiran ajaran Nabi Isa Al-Masih utuh lagi dan masih lagi suci kerana Nabi Isa Al-Masih yang memegang Kitab Suci itu.

  Demi kebaikan bersama, saya berdoa kepada Tuhan yang Maha Tinggi agar kita semua mendapat rahmat dan kasih kurnia dari Nya seadanya.

  Shallom

 27. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

  Saudaraku, dalam blog saudara ini saya tidak mencari kemenangan dalam berhujah melainkan menceritakana apa yang saya imani sahaja. Tiada paksaan untuk kita beriman sama ada ari sudut akidah saudara ataupun akidah saya. Yang peri penting sekali adalah kita mencari kesamaan bukannya perbezaan. Seandainya perbezaan menjadi pokok utama kita berbincang nescaya akan berlakulah peristiwa kutuk mengutuk kelak, caci mencaci kelak. Oleh hal yang demikian saya berharap kita berbincang dan mengutarakan pandangan kita secara berhikmah dan bertujuankan kebenaran.

  Demi kebaikan bersama, saya berdoa kepada Tuhan yang Maha Tinggi agar kita semua mendapat rahmat dan kasih kurnia dari Nya seadanya.

  Shallom

 28. Adam berkata:

  @pace@jeff

  hello saudara,tolong berikan saya penjelasan BC(Before Christ) and AD(After Christ) kalau saudara x keberatan.ini untk saya secara peribadi ja.TQ

 29. Adam berkata:

  @ahmad

  cht saudara.d harapkn saudara jg cht slalu..
  apa pndpt saudara tentang..

  1. ramalan Yesus yg Peter akan m,aku x knl Yesus sblm aym b,kokok d mlm perjamuan terakhir..

  2.Bg saya, Petrus menyangkal kenal Yesus kerana takut d tangkap jg.mcm mana saudara?

  3. selepas Petrus menyangkal Yesus 3 kali ayam pun berkokok.Petrus lalu sedar apa yg Yesus katakn kpdanya d mlm perjamuan terakhir dan petrus pergi ke luar lalu menangis dgn sedihnya..ertinya wajah Yesus tidak d serupakan.

  4. “…..Eli Eli lama sabakhtani…..” Matius 27:46. bg pndpt sa Yesus adala benr2 dlm kdaan manusia biasa pd masa i2..dlm kdaan yg sngt sengsara, apa lg yg Yesus dpt buat..

  • Ahmad Nizam berkata:

   Salam semua.

   1 – Ramalan itu telah saya terangkan di atas

   2 – Petrus tidak takut menetak dan memutuskan telinga seorang orang suruhan imam besar yang cuba datang menangkap Yesus sebelum itu. Itu menunjukkan Petrus seorang yang berani dan sanggup melindungi Yesus

   18:10 Lalu Simon Petrus, yang membawa pedang, menghunus pedang itu, menetakkannya kepada hamba Imam Besar dan memutuskan telinga kanannya. Nama hamba itu Malkhus.

   Maka adalah mustahil kemudiannya Petrus menjadi penakut

   Dan perhatikan baik2 kata2 Petrus dalam Matius itu

   26:35 “Sekalipun saya harus mati bersama-sama dengan Guru, saya tidak akan menyangkal Guru,” kata Petrus. Dan semua murid yang lain juga berkata demikian.

   itu janji yang dibuatnya tidak lama sebelum peristiwa salib. Adakah kamu mahu katakan bahawa Petrus MUNGKIR JANJI?? 3 kali tuuu, kalau sekali mungkin lain cerita sedikit.

   Dan jika benar dia MUNGKIR JANJI, adakah orang seperti itu yang kamu percaya? 🙂

   3 – Adakah kamu TIDAK TERFIKIR bahawa Petrus mungkin sedih kerana ramai manusia telah terpedaya dan menganggap orang dihukum itu ialah Yesus, sedangkan bukan yang sebenarnya.

   Maka penyelewengan akan berlaku selepas itu. Dan Petrus juga sedih berpisah dengan Yesus, kerana Yesus sudah diangkat ke langit

   4 – SEMUA nabi dan RASUL beriman kepada kematian dan TIDAK TAKUT kepada kematian.

   Jika Yesus manusia biasa, mengapa pula mengatakannya sebagai Tuhan selepas dia bangkit?? Manusia TETAP manusia, TUHAN tetap TUHAN, tidak ada perubahan tentang itu dari dulu lagi

   Manusia adalah HAMBA ALLAH, mana mungkin TUHAN menjelma menjadi HAMBA. Itu sudah tidak masuk akal sama sekali wahai saudara 🙂

   Dan mungkin saudara2 Kristian akan mengatakan saya ini TIDAK FAHAM hakikatnya, saya ini rendah tahap pemahaman. Orang2 yang tinggi penghayatan dan pemahaman sahaja yang boleh FAHAM AlKitab, dan seumpamanya hehe

   Tetapi sedarlah, kita berpijak di Bumi yang NYATA, bukan di alam mimpi. Dan Allah S.w.t Maha Suci dan Dia suci dari segala kelemahan MAKHLUK.

   Dia maha Tinggi lagi Terpuji

   “……. dan sesiapa yang bersyukur maka faedahnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur , maka Sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.” Surah Luqman : Ayat 12

 30. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Adam),

  Berkaitan dengan persoalan suudara saya akan cuba jawab dengan sebaik mungkin.

  ***hello saudara,tolong berikan saya penjelasan BC(Before Christ) and AD(After Christ) kalau saudara x keberatan.ini untk saya secara peribadi ja.TQ

  Pertanyaan saudara sama ada BC (Before Christ) atau AD (Anno Domini) adalah merujuk kepada dua perkara yang menjadi perbincangan golongan para sarjana agama Nasrani sehingga masa kini. Perkara itu merujuk kepada dua perkara iaitu:

  1. Peristiwa Sebelum dan Selepas kelahiran Nabi Isa Al-Masih
  2. Tahun pembahagian Sebelum dan Selepas kelahiran Nabi Isa Al-Masih

  Kalau kita membincangkan tentang peristiwa yang berlaku di Isreal pada tempoh tersebut yakni BC atau AD kita akan membincangankan tentang budaya, latar belakang dan peristiwa yang berlaku di Israel pada ketika itu khususnya dikalangan Bani Israel. Semua perkara yang berlaku pada ketika itu.

  Namun demikian kebanyakkan para sarjana agama Nasrani menjadikan BC dan AD sebagai satu garis pemisah era ataupaun zaman sahaja. Mereka setidak-tidaknya cuba mengabaikan segala peristiwa yang berlaku dalam sejarah dan pensejarahan.

  Saya akan mencoretkan khas untuk saudara perkara tersebut bagi pemahaman saudara. Saya akan memetik dari sumber yang boleh dipercayain untuk memberitahu saudara akan perkara ini.

  Anno Domini (abbreviated as AD or A.D., sometimes found in the irregular form Anno Domine) and Before Christ (abbreviated as BC or B.C.) are designations used to number years in the Julian and Gregorian calendars. The calendar era to which they refer is based on the traditionally reckoned year of the conception or birth of Jesus, with AD denoting years after the start of this epoch, and BC denoting years before the start of this epoch. There is no year zero in this scheme, so the year AD 1 immediately follows the year 1 BC.

  The Gregorian calendar, and the year numbering system associated with it, is the calendar system with the most widespread use in the world today. For decades, it has been the unofficial global standard, recognized by international institutions such as the United Nations and the Universal Postal Union. It is also a basis of scholarly dating, though some people adopt the Common/Christian Era labels, retaining the same numeric values but using the label “CE” (Common/Christian Era) instead of “AD”, and “BCE” (Before the Common/Christian Era) instead of “BC”.

  The term Anno Domini is Medieval Latin, translated as In the year of (the/Our) Lord.It is sometimes specified more fully as Anno Domini Nostri Iesu (Jesu) Christi (“In the Year of Our Lord Jesus Christ”).

  Traditionally, English has copied Latin usage by placing the abbreviation before the year number for AD; since BC is not derived from Latin it is placed after the year number (for example: 64 BC, but AD 2009). However, placing the AD after the year number (as in “2009 AD”) is now also common. The abbreviation is also widely used after the number of a century or millennium, as in “fourth century AD” or “second millennium AD” (although conservative usage formerly rejected such expressions).
  Because B.C. is the English abbreviation for Before Christ, some people incorrectly conclude that A.D. must mean After Death, i.e., after the death of Jesus. If that were true, the thirty-three or so years of his life would not be in any era.

  The Anno Domini dating system was devised in 525 by Dionysius Exiguus, who used it to compute the date of the Christian Easter festival, and to identify the several Easters in his Easter table, but did not use it to date any historical event. His system was to replace the Diocletian era that had been used in an old Easter table because he did not wish to continue the memory of a tyrant who persecuted Christians. The last year of the old table, Diocletian 247, was immediately followed by the first year of his table, AD 532. When he devised his table, Julian calendar years were identified by naming the consuls who held office that year — he himself stated that the “present year” was “the consulship of Probus Junior”, which was 525 years “since the incarnation of our Lord Jesus Christ”.Thus Dionysius implied that Jesus’ Incarnation occurred 525 years earlier, without stating the specific year during which his birth or conception occurred.

  “However, nowhere in his exposition of his table does Dionysius relate his epoch to any other dating system, whether consulate, Olympiad, year of the world, or regnal year of Augustus; much less does he explain or justify the underlying date.”

  Blackburn & Holford-Strevens briefly present arguments for 2 BC, 1 BC, or AD 1 as the year Dionysius intended for the Nativity or Incarnation. Among the sources of confusion are:

  In modern times Incarnation is synonymous with the conception, but some ancient writers, such as Bede, considered Incarnation to be synonymous with the Nativity
  * The civil, or consular year began on 1 January but the Diocletian year began on 29 August
  * There were inaccuracies in the list of consuls
  * There were confused summations of emperors’ regnal years

  According to Doggett, “Although scholars generally believe that Christ was born some years before AD 1, the historical evidence is too sketchy to allow a definitive dating”. According to Matthew 2:1and Matthew 2:16, King Herod the Great was alive when Jesus was born, and ordered the Massacre of the Innocents in response to his birth. Blackburn and Holford-Strevens fix King Herod’s death shortly before Passover in 4 BC, and say that those who accept the story of the Massacre of the Innocents sometimes associate the star that led the Biblical Magi with the planetary conjunction of 15 September 7 BC or Halley’s comet of 12 BC; even historians who do not accept the Massacre accept the birth under Herod as a tradition older than the written gospels.

  The Gospel of Luke states that Jesus was born during the reign of the Emperor Augustus and while Cyrenius (or Quirinius) was the governor of Syria. Blackburn and Holford-Strevens indicate Cyrenius/Quirinius’ governorship of Syria began in AD 6, which is incompatible with conception in 4 BC, and say that “St. Luke raises greater difficulty …Most critics therefore discard Luke”. Some scholars rely on John 8:57: “thou are not yet fifty years old”, to place Christ’s birth in circa 18 BC.

  The Anglo-Saxon historian the Venerable Bede, who was familiar with the work of Dionysius, used Anno Domini dating in his Ecclesiastical History of the English People, finished in 731. In this same history he also used another Latin term, “ante vero incarnationis dominicae tempus” (“the time before the Lord’s true incarnation”), equivalent to the English “before Christ”, to identify years before the first year of this era, thus establishing the standard of not using a year zero, even though he used zero in his computus. Both Dionysius and Bede regarded Anno Domini as beginning at the incarnation of Jesus, but “the distinction between Incarnation and Nativity was not drawn until the late 9th century, when in some places the Incarnation epoch was identified with Christ’s conception, i.e., the Annunciation on March 25” (Annunciation style).

  On the continent of Europe, Anno Domini was introduced as the era of choice of the Carolingian Renaissance by Alcuin. Its endorsement by Emperor Charlemagne and his successors popularizing the usage of the epoch and spreading it throughout the Carolingian Empire ultimately lies at the core of the system’s prevalence. According to the Catholic Encyclopedia, popes continued to date documents according to regnal years for some time, but usage of AD gradually became more common in Roman Catholic countries from the 11th to the 14th centuries. Eastern Orthodox countries only began to adopt AD instead of the Byzantine calendar in 1700 when Russia did so, with others adopting it in the 19th and 20th centuries.

  Even though Anno Domini was in widespread use by the 9th century, Before Christ (or its equivalent) did not become widespread until the late 15th century.

  During the first six centuries of what would come to be known as the Christian era, European countries used various systems to count years. Systems in use included consular dating, imperial regnal year dating, and Creation dating.

  Although the last non-imperial consul, Basilius, was appointed in 541 by Emperor Justinian I, later emperors through Constans II (641–668) were appointed consuls on the first 1 January after their accession. All of these emperors, except Justinian, used imperial post-consular years for all of the years of their reign alongside their regnal years.[14] Long unused, this practice was not formally abolished until Novell XCIV of the law code of Leo VI did so in 888.

  Another calculation had been developed by the Alexandrian monk Annianus around the year AD 400, placing the Annunciation on 25 March AD 9 (Julian)—eight to ten years after the date that Dionysius was to imply. Although this Incarnation was popular during the early centuries of the Byzantine Empire, years numbered from it, an Era of Incarnation, were only used, and are still only used, in Ethiopia, accounting for the eight- or seven-year discrepancy between the Gregorian and the Ethiopian calendars. Byzantine chroniclers like Maximus the Confessor, George Syncellus and Theophanes dated their years from Annianus’ Creation of the World. This era, called Anno Mundi, “year of the world” (abbreviated AM), by modern scholars, began its first year on 25 March 5492 BC. Later Byzantine chroniclers used Anno Mundi years from 1 September 5509 BC, the Byzantine Era. No single Anno Mundi epoch was dominant throughout the Christian world.
  Spain and Portugal continued to date by the Era of the Caesars or Spanish Era, which began counting from 38 BC, well into the Middle Ages. In 1422, Portugal became the last Catholic country to adopt the Anno Domini system.

  The Era of Martyrs, which numbered years from the accession of Diocletian in 284, who launched the last yet most severe persecution of Christians, was used by the Church of Alexandria, and is still used officially by the Coptic church. It also used to be used by the Ethiopian church. Another system was to date from the crucifixion of Jesus Christ, which as early as Hippolytus and Tertullian was believed to have occurred in the consulate of the Gemini (AD 29), which appears in the occasional medieval manuscript.

  Anno Domini is sometimes referred to as the Common Era, Christian Era or Current Era (abbreviated as C.E. or CE). CE is often preferred by those who desire a term not explicitly related to Christian conceptions of time. For example, Cunningham and Starr (1998) write that “B.C.E./C.E. …do not presuppose faith in Christ and hence are more appropriate for interfaith dialog than the conventional B.C./A.D.” Upon its foundation, the Republic of China adopted the Western calendar in 1912 and the translated term was 西元 (lit. Western Era). Later, in 1949, the People’s Republic of China reiterated the use of the Gregorian calendar and accepted the term gōngyuán (公元, lit. Common Era).

  In the Julian and Gregorian calendars, AD 1 is preceded by 1 BC. For computational reasons astronomers use a time scale in which AD 1 = year 1, 1 BC = year 0, 2 BC = year −1. To convert from a year BC to astronomical year numbering, reduce the absolute value of the year by 1, and prefix it with a negative sign (unless the result is zero). For years AD, omit the AD and prefix the number with a plus sign (plus sign is optional if it is clear from the context that the year is after the year 0).

  Shallom

  • kamarul berkata:

   zaman sekarang ini adalah zaman Nabi Muhammad…….

   Dan hakikatnya telahpun datang kebenaran dari Allah supaya berada di bawah satu tauhid sahaja iaitu mentauhidkan Allah tanpa mengambil konsep yang lain darinya…..

   2. Diturunkan Al-Quran ini, dari Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
   3. (Ingatlah), tidaklah Kami menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya melainkan dengan ada
   gunanya yang benar dan dengan ada masa penghujungnya yang tertentu (yang padanya dijalankan pembalasan) dan orang-orang
   yang kafir berpaling dari menerima peringatan yang diberikan kepada mereka mengenainya.
   4. Katakanlah (wahai Muhammad kepada orang-orang musyrik yang menentangmu): Sudahkah kamu mengetahui kekuasaan dan
   kelayakan makhluk yang kamu seru dan sembah yang lain dari Allah? Tunjukkanlah kepadaku apakah yang mereka ciptakan dari
   bahagian bumi ini? Atau adakah mereka mempunyai sebarang perkongsian (dengan Allah) dalam mencipta dan menguruskan
   langit? Bawalah kamu kepadaku sebuah Kitab (dari Allah) yang lain dari Al-Quran ini atau sebarang keterangan yang berdasarkan
   ilmu (peninggalan orang-orang yang telah lalu) kalau betul kamu orang-orang yang benar (tentang dakwaan kamu itu)!
   5. Dan tidak ada yang lebih sesat daripada orang yang menyembah sesuatu yang lain dari Allah, yang tidak dapat menyahut atau
   memberikan sebarang pertolongan kepadanya (dari dunia) hinggalah ke hari kiamat, sedang makhluk-makhluk yang mereka
   sembah itu tidak dapat menyedari atau memberi layanan baik kepada permohonan mereka.
   6. Dan apabila manusia dihimpunkan (untuk dihitung amalnya pada hari akhirat), menjadilah segala yang disembah itu musuh
   kepada orang-orang yang menyembahnya, dan segala yang disembah itu juga tidak mengakui serta mendustakan penyembahan
   mereka kepadanya.
   7. Dan apabila dibacakan kepada mereka (yang kafir) ayat-ayat Quran kami yang jelas nyata, berkatalah mereka terhadap
   kebenaran (Al-Quran) bila sahaja disampaikan kepada mereka: Ini ialah sihir yang nyata!.
   8. (Bukan setakat itu sahaja mereka katakan) bahkan mereka menuduh dengan berkata: Muhammad telah merekakan Al-Quran
   itu. Katakanlah (Wahai Muhammad): Kalau aku merekakan Al-Quran itu (maka tentulah aku tidak terlepas dari azab kesalahan itu)
   kerana kamu (dan juga yang lain dari kamu) tidak berkuasa memberikan daku sebarang perlindungan dari (azab) Allah. Allah lebih
   mengetahui akan (tuduhan-tuduhan yang tidak berasas) yang kamu perkatakan itu; cukuplah Allah menjadi saksi antaraku dengan
   kamu dan Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
   9. Katakanlah lagi: Bukanlah aku seorang Rasul pembawa agama yang berlainan dari agama yang dibawa oleh Rasul-rasul (yang
   telah lalu) dan aku tidak mengetahui apa yang akan dilakukan kepadaku dan kepada kamu. Aku tidak melakukan sesuatu
   melainkan menurut apa yang diwahyukan kepadaku dan aku tidak lain hanyalah seorang Rasul pemberi amaran yang jelas nyata.
   10. Katakanlah lagi: Bagaimana fikiran kamu jika Al-Quran ini (yang datangnya) dari Allah dan kamu mengingkarinya, pada hal
   ada seorang saksi dari Bani Israil memberi keterangan mengakui (sahnya Kitab) yang sama seperti Al-Quran ini, lalu dia
   percayakan (Al-Quran ini dari Allah), sedang kamu dengan sombong angkuh mengingkarinya? (Tidakkah dengan yang demikian
   kamu bersifat zalim)? Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayat petunjuk kepada orang-orang yang zalim (yang degil dalam
   kekufurannya).
   11. Dan (kerana sombong angkuhnya orang-orang kafir itu) mereka berkata tentang kepercayaan orang-orang yang beriman:
   Kalaulah (apa yang dibawa oleh Muhammad) itu perkara yang baik tentulah mereka tidak mendahului kami mempercayainya
   (kerana kamilah yang sepatutnya menerima segala kebaikan)! Dan setelah mereka tidak dapat menerima petunjuk Al-Quran itu,
   (mereka memusuhinya) lalu mereka mencacinya dengan berkata: Al-Quran ini ialah rekaan dusta yang sudah lama.
   12. (Bagaimana mereka tergamak mengatakan Al-Quran ini rekaan dusta yang telah lama?) Pada hal telah ada sebelumnya Kitab
   Nabi Musa yang menjadi ikutan dan rahmat (kepada umatnya) dan Al-Quran pula sebuah Kitab yang mengesahkan kebenaran
   (kitab-kitab yang telah lalu), diturunkan dalam bahasa Arab untuk memberi amaran kepada orang-orang yang zalim dan berita
   gembira bagi orang-orang yang berbuat kebaikan.
   13. Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata: Tuhan kami ialah Allah, kemudian mereka tetap
   teguh di atas jalan yang betul (dengan pengakuan iman dan tauhidnya itu), maka tidak ada kebimbangan (dari sesuatu yang tidak
   baik) terhadap mereka dan mereka pula tidak akan berdukacita

   …..anda fikir adakah setelah datang kebenaran, kami akan berpaling darinya…?

   bahkan kebenran inilah yang menguatkan iman kami…..al-Quran merupakan ilmu, panduan dan juga mukjizat. ILMU…….IMAN…..AMAL…..IKHLAS……kesemua sifat itu merupakan tonggak dalam melahirkan muslim yang sejati, salam kebenaran…amin.

   • kamarul berkata:

    anda tentu bertanya kenapa bahasa Arab?

    >>>>>>sebab Bahasa Arab itulah bahasa Allah, Tuhan sekelian alam ini…

 31. adam berkata:

  @pace

  TQ.dlm Bible or Al Kitab terdapt Perjanjian Lma and Perjanjian Bru.benarkah kalau saya katakn Pejanjian Lama d tulis sebelum Kristus(BC) and Perjanjian Bru After Christ(AD)..

 32. Anak Adam berkata:

  Salam kenal. kita tukeran link.
  Anda muslim tapi mengetahui kitab bible. Masha Allah.

  إِنَّ الَّذِينَ يَكْفُرُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ وَيَقْتُلُونَ النَّبِيِّينَ بِغَيْرِ حَقٍّ وَيَقْتُلُونَ الَّذِينَ يَأْمُرُونَ بِالْقِسْطِ مِنَ النَّاسِ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ

  Sesungguhnya orang-orang yang kufur kepada ayat-ayat Allah dan membunuh para nabi tanpa alasan yang benar dan membunuh orang-orang yang menyuruh manusia berbuat adil, maka gembirakanlah mereka bahwa mereka akan menerima siksa yang pedih.
  QS. Ali Imran (3) : 21

  أُولَـٰئِكَ الَّذِينَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَمَا لَهُم مِّن نَّاصِرِينَ

  Mereka itu adalah orang-orang yang lenyap amal-amalnya di dunia dan akhirat, dan mereka sekali-kali tidak memperoleh penolong.
  QS. Ali Imran (3) : 22

  Sebagai para pengikut setia Isa putra Maryam, tentu mereka akan merasa sangat sedih saat mengetahui seorang utusan yang menjadi panutan hidup mereka, disalib dan didustakan ajarannya. Walaupun sebenarnya mereka tidak usah bersedih seperti itu.

  Kenapa seharusnya mereka tidak usah bersedih seperti itu?

  Karena Allah telah mengabarkan kepada rasul-Nya yang terakhir, bahwa Isa putra maryam bukanlah orang yang mereka salib pada waktu itu:

  وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَـٰكِن شُبِّهَ لَهُمْ ۚ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ ۚ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ ۚ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا

  Dan karena ucapan mereka:” Sesungguhnya kami telah membunuh Al Masih, Isa putera Maryam, Rasul Allah, padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak menyalibnya, tetapi orang yang diserupakan dengannya bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih paham tentangnya, benar-benar dalam keragu-raguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak mempunyai keyakinan tentang siapa yang dibunuh itu, kecuali mengikuti persangkaan belaka, dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin. QS. an-Nisa’ (4) : 157

  بَل رَّفَعَهُ اللَّهُ إِلَيْهِ ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَزِيزًا حَكِيمًاَ

  Tetapi Allah telah mengangkatnya kepada-Nya. Dan adalah Allah Maha Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. QS. an-Nisa’ (4) : 158

  Salam hangat. Anak Adam

 33. adam berkata:

  @ahmad
  Itu menunjukkan Petrus seorang yang berani dan sanggup melindungi Yesus

  itu pndpt saudara..jd sa x dpt bantah.bg saya peristiwa tersebut berlaku dlm kdaan yg berbeza

  3 – Adakah kamu TIDAK TERFIKIR bahawa Petrus mungkin sedih kerana ramai manusia telah terpedaya dan menganggap orang dihukum itu ialah Yesus, sedangkan bukan yang sebenarnya.

  maaf saudara,sa x dpt terima perkataan” mungkin” d sni kerana terbukti kenapa Petrus sedih selepas Yesus d tangkap..

  slmt mymbut thn bru..2010

 34. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Adam),

  Soalan Saudara:

  *** TQ.dlm Bible or Al Kitab terdapt Perjanjian Lma and Perjanjian Bru.benarkah kalau saya katakn Pejanjian Lama d tulis sebelum Kristus(BC) and Perjanjian Bru After Christ(AD).

  Apa yang saudara katakan itu adalah benar. Seperti mana yang saya katakan sehak dari awal lagi bahawa istilah AD dan BC itu merujuk kepada dua perkara iaitu:

  1. Pentarikhan BC dan AD
  2. Peristiwa BC dan AD

  Oleh hal yang demikian tiada masalah untuk kita fahami. Kitab Perjanjian Lama (OT) dan Kitab Perjanjian Baharu (NT) merupakan Kitab Suci yang menjadi pedoman kepada orang yang membaca dan memahaminya.

  Demi kebaikan bersama, saya berdoa kepada Tuhan yang Maha Tinggi agar kita semua mendapat rahmat dan kasih kurnia dari Nya seadanya.

  Shallom

 35. Pace@Jeff berkata:

  Havenu Shalom Aleichem,

  Shema Yisrael, Adonai Eloheinu Adonai Echad,
  Baruckh Shem Ke’vod Le’olam Va’ed,

  Salam Sejahtera dari Tuhan yang Maha Tinggi kepada mu,

  Saudaraku yang tercinta (Penghibur),

  Saya beharap hubungan kita tidak terputus seakat ini sahaja. Saya mengalu-alukan saudara unuk bertanya tentang iman saya dan mengapa iman saya tidak seperti iman Nasrani yang lain. Harap suadara hidup dalam keadaan yang baik dan sejahtera hendaknya.

  Demi kebaikan bersama, saya berdoa kepada Tuhan yang Maha Tinggi agar kita semua mendapat rahmat dan kasih kurnia dari Nya seadanya.

  Shallom

 36. Penghibur berkata:

  @Pace

  Salam Sejahtera wahai saudaraku

  Sebenarnya saya tidak memutuskan hubungan dalam perbincangan yang terhormat sebegini. saya yakin kita tidak emosi antara satu dengan yang lain, walaupun mungkin ada pernyataan saya yang condong kepada mempermasalahkan Nasrani pada hari ini, pada hakikatnya saya tetap menghormati anda dan perkara terpenting adalah antara kita jelas apa yang ingin dibicarakan.

  Saya juga yakin anda faham pendirian saya sebagai muslim, dan mungkin anda juga ingin memahami tentang Islam. Jika anda tidak keberatan, kita boleh sambung perbincangan kita.

  Bolehkah anda menyatakan, Bible yang anda gunakan, bagi link untuk saya buat rujukan. Semoga anda tidak keberatan.

  ByPenghibur

 37. Penghibur berkata:

  @Pace/Jeff

  saya mengalu-alukan saudara Pace/Jeff untuk masuk ke sesi dialog yang saya sediakan. Kita boleh merancang tentang bahagian mana kita ingin bahaskan untuk dikongsikan dan untuk kita nilai sesama kita diatas nama Allah swt Yang Maha Mulia.

  https://penghibur114.wordpress.com/2009/12/31/dialog-kitab-wahyu-ahli-kitab/

  By, Penghibur

 38. Penghibur berkata:

  @Pace

  Pertama sekali dan sejujur hati saya, sepanjang saya mengikuti perkembangan dakwah dari saudara Ahmad Nizam, dia ni (Ahmad Nizam) mempunyai pengetahuan luas dalam Ilmu Perbandingan Agama, istilah tempatan kita BUKAN sekadar-sekadar pengetahuannya.

  Jika dibandingkan, saya dengan Ahmad Nizam, boleh dikatakan Ahmad Nizam guru saya, saya hanya level bawah saja (betul-betul peringkat bawahan dalam Ilmu Islam TAPI TIDAKLAH SAMPAI SAY BUTA ILMU ISLAM).

  Kebanyakan bijak pandai Muslim tidak suka dibanding-banding dalam hal ni dan saya sendiri BUKAN tokoh Islam tapi saya sanggup mati demi ISLAM, saya tahu apa yang saya dapat dalam pengorbanan dan jihad menentang kekufuran terhadap Allah.

  Jika anda berlapang dada, maka anda sepatutn ya menggunakan kebijaksanaan dan Anugerah yang anda perolehi semasa anda belajar di banyak negara dalam ilmu Agama Nasrani.

  Jangan malu dengan Ahmad Nizam, jujur saya katakan dia seorang Profesional, ya manusia mana tiada kesalahankan? Jadi cara terbaik untuk anda menilai kualiti perbincangan dengan Ahmad Nizam adalah dengan dialog.

  Semoga anda PACE tidak keberatan. Inilah masanya untuk anda mengeluarkan semua Ilmu anda dan bandingkan dengan Ilmu islam. InsyaAllah.

  By, Penghibur

 39. CosmicBoy berkata:

  Rekan2 muslimin wa muslimat, kalau kalian pikir kalian punya batu permata dan kami cuman batu sila nongol di Forum Kristen.com

  Sila baca aturan FK kemudian register.

  Saya dan rekan2 Kristiani nunggu.

  Kami hanya diperbolehkan menjawab pertanyaan2 kalian. Itu salah satu aturannya. Takut apa ya? Advantage is on your side. Take it or leave it.

  Oh iya, pace juga bisa.

  Syalom.

  • Penghibur berkata:

   @CosmicBoy

   Buat iklan kat sini ker? Tak payahlah, sebab anda pun bukan boleh jawab apa pun. Semoga Allah swt memberi hidayah ISLAM kepada anda.

   By, Penghibur

   • CosmicBoy berkata:

    Ajakan aja brur, mau silakan, tidak mau, ngga papa. Biar para pembaca pada nilai apa kalian pada takut apa tidak? Karena saya percaya saya punya batu permata maka saya ajak kalian debat di FK. Apa mau?

    Salam.

 40. Penghibur berkata:

  @CosmicBoy

  Sebenarnya benda ni tak perlu dipaksa, sy juga mengajak anda tanpa sebarang paksaan. Juga TAK PERLU REGISTER, cuma perlu menjawab soalan dan teratur. Cuma itu ja.

  By, Penghibur

 41. CosmicBoy berkata:

  Brur emangnya saya maksain, ckckck…saran aja donk…

 42. You’ve made some good points there. I checked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 43. canapé berkata:

  nice job. People should read this.

 44. Luigi Fulk berkata:

  Patrick, you need to upload each and every one the files, not immediately the index.htm file.

 45. This is the right blog for anybody who wants to find
  out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a topic which has been discussed
  for many years. Excellent stuff, just great!

 46. Earle berkata:

  We stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page yet again.

 47. Lolita berkata:

  Wonderful bezt ! I would like to apprentice while you amend your website,
  how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of thiis your broadcast provided bright clear idea

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s